(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 71. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, všechny vás nejprve odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Pekarová Adamová Markéta od 9 do 10 hodin - osobní důvody, Bašta Jaroslav celý jednací den - zdravotní důvody, Bělica Josef celý jednací den - osobní důvody, Benda Marek celý jednací den - osobní důvody, Bernard Josef celý jednací den - zdravotní důvody, Carbol Jiří celý jednací den - osobní důvody, Dvořák Jaroslav celý jednací den - zdravotní důvody, Foldyna Jaroslav celý jednací den - pracovní důvody, Hájek Jiří od 14 hodin - osobní důvody, Heller Šimon celý jednací den - osobní důvody, Mádlová Ivana od 12 do 16.30 - zdravotní důvody, Nováková Nina od 14 hodin - pracovní důvody, Okleštěk Ladislav celý jednací den - zahraniční cesta, Pastuchová Jana od 13 hodin - rodinné důvody, Peštová Berenika celý jednací den - zdravotní důvody, Pivoňka Vaňková Pavla od 12 hodin - pracovní důvody, Potůčková Lucie celý jednací den - zahraniční cesta, Richter Jan celý jednací den - rodinné důvody, Sládeček Karel od 12 hodin - pracovní důvody, Šimek David celý jednací den - rodinné důvody, Tureček Karel celý jednací den - osobní důvody, Válková Helena celý jednací den - zdravotní důvody, Zlínský Vladimír celý jednací den - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Baxa Martin do 9.30 - pracovní důvody, Bek Mikuláš celý jednací den - pracovní důvody, Dvořák Martin celý jednací den - pracovní důvody, Hladík Petr celý jednací den - pracovní důvody, Lipavský Jan celý jednací den - zahraniční cesta, Šalomoun Michal od 12.30 - pracovní důvody a Vlastimil Válek celý jednací den - pracovní důvody.

 

Nyní se budeme vracet k přerušenému bodu číslo

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů
/sněmovní tisk 488/ - prvé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili ve čtvrtek 13. července v obecné rozpravě. Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujali z pověření vlády ministr financí Zbyněk Stanjura - ano, máme tady pana ministra, dobrý den - a zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Jiří Havránek, ten už své místo zaujal.

Nyní budeme tedy pokračovat v přerušené obecné rozpravě. O slovo se přihlásil s přednostním právem pan předseda Andrej Babiš. Ale ještě se zde dívám na poznámku, že jednání bylo přerušeno před vystoupením poslance Milana Ferance v obecné rozpravě. Nicméně je tu přednostní právo pana předsedy Andreje Babiše. Prosím, máte slovo. A prosím o klid v sále. Děkuji.

 

Poslanec Andrej Babiš: Vážení spoluobčané, dámy a pánové, včera se stala...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Momentík, já se omlouvám, že vás přerušuji. Kolegové, kolegyně, prosím o klid. Můžete pokračovat. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže ještě jednou. Vážení spoluobčané, dámy a pánové, včera se stala historická událost. A možná novináři dohledají, že se to už stalo, ale já si to skutečně nepamatuji. Včera vystoupil předseda vlády, pan premiér Fiala, a v přítomnosti místopředsedy Českého statistického úřadu nám oznámil, že inflace je 9,7 %. Já musím říct, že je to absolutně neuvěřitelné, protože lidé, kteří sledují vývoj inflace, její vývoj od roku 2021, a sledují vyjádření pana premiéra k inflaci, tak musí být absolutně v šoku. Protože my všichni si pamatujeme, jak pan premiér mluvil o Babišově drahotě, jak mluvil o Putinově drahotě. Ještě nedávno pan premiér se dohadoval s Českou národní bankou, kdo za to může. A včera pan premiér oznámil vlastně, že tato vláda, která pro lidi neudělala vůbec nic, srazila inflaci. To je absolutně neuvěřitelné.

A já už jsem zažil plno lidí, kteří lhali. A někteří měli tik a někteří vlastně se červenali, někteří se nedívají do očí. Ale pan premiér lže neuvěřitelně. On lže suverénně, on skutečně vystupuje přesvědčivě. A teď nevím, jestli tomu věří, nebo nevěří, nebo si myslí, že lidé si nepamatují, co řekl ještě v květnu tohoto roku. V květnu tohoto roku. A já tedy obdivuji pana premiéra, že takhle přesvědčivě a suverénně dokáže lhát. Já si myslím, že ty lži pana premiéra o bankrotu už vyvrátil tady sám ministr financí. Že to není Řecko, to byla samozřejmě jedna ze lží. Tato vláda a pan premiér, oni stále lžou dokola. O Green Dealu, o inflaci. A potom člověk - já jsem to celé nečetl a teď to budu číst a komentovat, že ti, kteří do toho vidí, tak jsou absolutně v šoku. Absolutně v šoku.

Pan premiér nám včera na tiskové konferenci - a já tedy chci říct, že možná pan předseda vlády lže, protože tomu nerozumí. Já chápu, že on je politolog, nerozumí ekonomice, nerozumí inflaci, napsal krásnou knížku, ten Konzervatismus, to je taková bible ODS, ale škoda, že se toho nedrží. A kdo mu píše ty projevy, nebo proč? Nebo jestli skutečně už ztratil všechny zábrany a fakt mu to nevadí, ale když se potom na něj dívám, jak vystupuje, tak skutečně v tom lhaní je určitě mistr, možná světa. Skutečně klobouk dolů, pane premiére. Takhle lhát, a suverénně, přesvědčivě, a ti lidé, kteří tomu nerozumí, tak vám asi i uvěří. Ale ti, kteří to sledujou, vám nemůžou věřit.

Takže co nám včera řekl pan premiér? "My jsme zdědili po Babišově vládě prudce se zvyšující inflaci." To je první lež, ano? Já vám tady přečtu inflaci z listopadu 2021, ano? Vy samozřejmě, když vám to nevyhovuje, tak zpochybňujete Eurostat, ale toto je Český statistický úřad. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP