(12.30 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Musím ale říct - na vaši obhajobu, pane ministře - že v tom systému Green Dealu Evropské unie, Green Dealu směrnic, přerozdělování a regulací jste svázáni tak, že v tomto systému je opravdu velmi složité uspět, ekonomicky uspět, a nemáte to jednoduché. Ale jak jsem řekl, oba dva se lišíme v tom, jakou cestou bychom k nějakému zlepšování, jaký bychom použili způsob a jak bychom se k němu dostali.

Totéž se dá říci o plánovaném rozpočtu na příští rok. Po schválení konsolidačního balíčku to chvíli vypadalo, že vláda bude chystat rozpočet na rok 2024 s deficitem 210 miliard korun, což byl zřetelný pokles proti původnímu plánu, a já to chválím. Pak přišla nová čísla o letošním hospodaření státu do letošního června a do připomínkového řízení poslalo Ministerstvo financí návrh rozpočtu s deficitem 235 miliard - co se stalo? - aby vláda nakonec prozatím rozměr deficitu korigovala na 270 miliard. Takže nebude žádné snížení na rok 2024, nebo k tomu opravdu za spotřebujete dále zvedat daně, abyste něco ušetřili? Já pořád čekám na ty výdaje, kdy zastavíte ty rostoucí výdaje státu. A kolik to bude příště? To přece nemyslíte vážně! To není ta správná cesta. A co výdajové rámce na roky 2024-2026, které vláda schválila a se kterými vyjádřila hluboký nesouhlas i Národní rozpočtová rada z důvodu jejich nesouladu s konsolidačním balíčkem i s projednávanou první verzi rozpočtu na příští rok. A Národní rozpočtová rada je přece váš poradní orgán. Co to má znamenat? A teď nehovořím jen o obsahu a o tom nepřijatelně vysoko navrhovaném deficitu či deficitech státního rozpočtu, ale o tom, že Ministerstvo financí vůbec nezvládá svou základní práci, že doslova netuší, která bije. To tady opravdu ještě dosud nebylo.

Vláda tedy na jedné straně předstírá úspory, které ani nekonkretizuje, legislativně nenavrhuje a fakticky neprovádí, a na druhé straně rozjíždí nové dotační programy, na které si ještě skrytě mimo zákon o rozpočtu půjčuje v zahraničí. Skoro na to není co dodat. Dvě třetiny konsolidačního balíčku a sto procent obsahu dnes projednávaného vládního návrhu jsou zaměřeny na příjmy rozpočtu, tedy v překladu na tahání peněz z kapes občanů. Vy prostě naprosto jednoduše celou odpovědnost za ty deficity hodíte na lidi! Lidi, plaťte - a my to tady zkasírujeme a zaplatíme deficity, aspoň částečně deficity státního rozpočtu. Ekonomické prostředí země to zhorší, ekonomika v důsledku toho dále a razantněji zpomalí. A dokonce ani výběr daní nebude takový, s jakým dnes vláda počítá, což už se jí ostatně stalo několikrát, a lidem ještě více poklesne životní úroveň. Kde na to budete brát, na ty sociální dávky? Vždyť říkám, že státní rozpočet není nafukovací. Když nebudete řešit příčiny, ale jenom důsledky a jako důsledky budete dávat sociální dávky, tak padnete ještě dřív, než si lidé myslí.

Lze ovšem říci, že v míře zásahu občanů je tato vláda až zvráceným způsobem spravedlivá, řečeno s uvozovkami, protože pokles životní úrovně postihne úplně všechny sociální a demografické skupiny - živnostníky, pracující na dohody, zaměstnance, zaměstnavatele, důchodce, majitele nemovitostí, prostě všechny. Když si vládním balíčkem listuji a když sleduji pseudoekonomickou politiku, stále se mi vrací na mysl jeden výrok Ronalda Reagana a ten zní - cituji: "Pohled této vlády na ekonomiku lze shrnout do několika krátkých vět. Pokud se něco hýbe, zdaníme to. Pokud se to hýbe dál, budeme to regulovat. A pokud už se to nehýbe, budeme to dotovat." Konec citátu.

V České republice jsme už dávno za bodem, kdy zvýšení daní automaticky lineárně zvyšuje daňový výnos, dávno a daleko za pověstným bodem zlomu, za vrcholem Lafferovy křivky, která vyjadřuje efektivní zdanění. To platí u všech typů daní, aktuálně třeba i u spotřební daně, s jejímž zvýšením se v tomto daňovém balíčku také počítá, a kdy zdražení tabákových výrobků nepovede ke zvýšení daňového výběru a výnosu, ale naopak k jeho poklesu a současně ke zvýšení dovozu tabákových výrobků z Polska a k dalšímu rozšíření nelegálního černého trhu v této oblasti. Říkám to tady jasně. Vy to omlouváte nějakou daní z neřesti, ale ten výběr klesne a lidé si budou prostě pro cigarety jezdit do Polska, kde i díky tomu, že mají nižší spotřební daně, nebo přestože tam mají nižší spotřební daně, tak jim poroste daňový výnos například na DPH z tabáku, protože toho prodají dvakrát tolik, protože Češi budou jezdit kupovat cigarety do Polska. A ještě vznikne to, co jsem si myslel, že už snad nikdy nebude. Prostě budou to pašovat, budou pašeráci cigaret, budou to pašovat, vznikne šedá a černá ekonomika a nebude z toho mít nikdo nic.

Ale to je přece ekonomická abeceda, a přesto se vláda rozhodla ždímat vyššími daněmi z lidí další výpalné, které doslova rozhází na podporu neproduktivních činností politických neziskových organizací, na podporu cizích států a nejvíce na dotační spekulativní byznys propojený se zelenou politikou Evropské unie, která nás ekonomicky pohřbívá zaživa.

Je dobré si to závěrem zopakovat. Takže zvyšujete daň z příjmů právnických osob, která bude nejvyšší z okolních zemí. Asi to nebude zrovna opatření motivující firmy, aby přicházely zrovna do České republiky, tady podnikaly a danily. Zvyšujete sociální odvody živnostníkům o 60 %? To bude pro mnoho z nich, hlavně pro ty menší a venkovské, pověstný poslední hřebík do rakve jejich podnikání. Zejména když jim jako bonus zvyšujete i další daně klíčové pro jejich podnikání, jako je DPH na vybrané komodity a služby, spotřební daň či daň z nemovitostí.

Za další, opětovně zavádíte nemocenské pojištění pro zaměstnance, což je formou i obsahem klasická daň, nová daň a další zdanění práce. Dvoučlennou domácnost s průměrným příjmem to bude stát 6 000 korun ročně. Tak jen aby lidé věděli, na co se mají ve vašem podání připravit. A přitom nehodláte začít současně proplácet nemocenskou jakožto stát místo zaměstnavatelů, i když takto získáváte nové miliardové dodatečné rozpočtové příjmy.

Zvyšujete daň z nemovitostí a asi z vrozené skromnosti mlčíte o tom, že se zároveň tato daň má do budoucna každoročně zvyšovat o aktuální růst míry inflace. Takže prosím vás, to, že vám zdaní byty a domy téměř o 100 %, to není konec, to je začátek. To je začátek! Takže ty daně z nemovitostí porostou. Porostou každý rok, protože tato vláda k nim zavádí i inflační doložku. Takže důchodci nemohou mít inflaci v podobě valorizace důchodů kompenzovánu, ale vy si ji k dani z nemovitostí přirazíte. To je zásadovost!

Zrušením prorodinných daňových slev útočíte na pracující rodiny s nejmenšími dětmi a ohrožujete budoucí vývoj porodnosti, a tímto ohrožujete i důchodovou reformu a skutečně naplňujete to, že až ty dnešní děti půjdou do důchodu, už jim nebudete mít co dát. A nesystémovým chaosem v oblasti DPH, kde výrazně zvyšujete její sníženou sazbu a naprosto ničím to lidem nekompenzujete a ještě řadu komodit převádíte do o 11 procentních bodů vyšší základní sazby. Opět vyvoláváte ducha inflace a jedete na ruku některým monopolům, oligopolům, kartelům, nadnárodním korporacím.

Ve výsledku tedy platí, že dnes projednávaná část takzvaného konsolidačního balíčku nebude mít na veřejné finance zdaleka tak pozitivní efekt, jaký je dnes prezentován, ale naopak ten efekt bude opačný a negativní a jeho případné schválení povede k dalšímu snížení životní úrovně českých občanů a ještě více podsekne a srazí růst české ekonomiky, tedy spíše prohloubí její pokles. Na to, že tento návrh má včetně důvodové zprávy přes 700 stran, je to vážně tristní výsledek! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP