(19.30 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Když k tomu přičtu to, a k tomu se ještě dostanu samostatně, že pan ministr chce sáhnout na kofinancování u přechodových regionů a více rozvinutých regionů, tak vzhledem k tomu, kolik tam má nasypáno ministerstvo na kofinancování ze státního rozpočtu, tak by to bylo zhruba nějakých 400 milionů korun, takže pořád nám tam chybí půl miliardy. No, a do toho všeho si přečtu, že na rok 2024 v návrhu rozpočtu má pan ministr Bartoš přijít o 13,6 miliardy korun, tak to už asi pan ministr prodá i barák na Staromáku, aby mohl panu ministrovi vyhovět, protože jinak to prostě není možné. A do toho všeho se tady bavíme o nečerpání evropských fondů. A co myslíte, že se zase dočtu? Že pan ministr financí chce vzít panu ministru Bartošovi 940 úředníků. Tak bych se chtěla pana ministra financí zeptat, jestli to tedy bude ve finále administrovat sám, nebo jak to tedy s těmi evropskými fondy ve finále je myšleno.

Pro mě tedy, jak už jsem řekla, je zdanění nebo vyšší daň z nemovitostí nepřijatelná a možná toto téma, než se dostanu ke stavebnímu spoření, bych asi zakončila větami, které pronesl sám pan ministr financí před volbami. Pan ministr Stanjura před volbami hrdě odmítal zvýšení daně z nemovitostí, a teď cituji: "Mít kde bydlet není luxus. Odmítáme vyšší zdanění nemovitostí. Stát nesmí trestat lidi za to, že si koupí byt nebo dům nebo provozovnu, kde podnikají, aby uživili sebe a rodinu. Zvyšování daně z nemovitostí nepřipustíme." Tak, přátelé, a co máme v daňovém balíčku? No, že samozřejmě to připustíme. Takže ten problém samozřejmě se zvyšováním daně z nemovitostí vznikne primárně u méně ekonomicky zdatné části populace, která bude muset nést navýšení této daně. A netýká se to pouze vlastnického bydlení. Jakmile máte byty, které pronajímáte, zvýší vám někdo daň, tak co uděláte? Promítnete to do nájmu, takže se nám samozřejmě zvýší i nájemní bydlení jako takové, a to je velmi asociální krok. Takže já bych požádala v souvislosti s daní z nemovitostí pana ministra financí, aby se držel svých slov - mít kde bydlet není luxus. Tolik asi k dani z nemovitostí.

Takovým dalším momentem, který mě trošičku nadzvedl u tohoto daňového balíčku, proto já jsem ho také nazvala tím loupežnickým balíčkem, je systém nebo zrušení stavebního spoření. Systém stavebního spoření je dekádami ověřený systém, který je výhodný jak pro stát, tak i pro občany. Občany to velmi motivovalo k tomu, a všichni to víme, že i když se narodila vnoučata, samozřejmě babičky, dědečkové, maminky, tatínkové rádi přispívali svým potomkům právě na stavební spoření, aby ti mladí do začátku něco měli. Tím si vlastně lidé i vytvářeli určitou rezervu pro budoucí bydlení a tento produkt byl dostupný pro širokou veřejnost. Neznám snad nikoho, kdo by právě ten systém stavebního spoření neznal. Relativní dostupnost tohoto produktu způsobila jeho celospolečenskou popularitu a pětikoalice místo toho, aby se zamyslela nad případnou úpravou a doladěním, mluvím tady například o doladění účelovosti, aby skutečně tu státní podporu mohl získat jenom ten, kdo investuje do bydlení, ať už rekonstrukce, modernizace, výstavby, to je úplně jedno, a možná samozřejmě se podívat, že státní podporu třeba nedávat lidem s nadprůměrnými příjmy, že by to mělo být prostě pro tu část populace, která skutečně potřebuje státní podporou nějakým způsobem pomoct. Pro zachování atraktivity stavebního spoření by měla pětikoalice dorovnat výši podpory o inflaci, ale bohužel ani to se neděje. Místo toho, aby se pětikoalice zaobírala řešením současných problémů, zadělává na problémy do budoucna, a navíc ještě je tu otázka retroaktivity tohoto návrhu, ale o tom bude určitě hovořit můj kolega Patrik Nacher, vaším prostřednictvím, takže nebudu samozřejmě zabíhat do těch detailů, abychom se tady neopakovali, to určitě není mým cílem.

Já bych chtěla v rámci toho bydlení, než přejdu k evropským fondům, protože toho mám opravdu na srdci ještě hodně, tak bych se chtěla pana ministra zeptat, co vám ti mladí lidé udělali?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já vás přeruším, paní kolegyně, a poprosím všechny přítomné v sále, aby se zklidnili, intenzita ruchu je vysoká, a mohla jste pokračovat v klidu. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane předsedající, já zase můžu ubrat na hlase. Takže by mě opravdu zajímalo, co mladí lidé pětikoalici nebo současné vládě udělali. Mně už to opravdu nejde vůbec na rozum, tak já tady zkusím jenom zrekapitulovat, čeho jste vlastně dosáhli všemi kroky, které jste udělali.

Vy jste zdražili vlastně i v rámci DPH skoro všechno, co se týká oblasti bydlení: vodné, stočné, energie, daň z nemovitosti, seberete stavební spoření, zrušíte školkovné, zrušíte slevu na manželku, na manžela, veřejnou dopravu zdražíte, kojenecká výživa je ve vyšší sazbě DPH, léky. Vy určitě, pane ministře, mě asi budete argumentovat, že jste ale snížili náklady na výstavbu rodinného domu. No, mě by zajímalo, pane ministře, za těch podmínek, kdo tady tedy ten rodinný dům bude stavět, když jsou nedostupné hypotéky? Takže to úplně jako protipól tomu, jak navyšujete náklady běžné mladé rodině, určitě nepřísluší.

Hypotéky jako takové jsou skutečně velmi výrazně nedostupné a já musím říci, že my jsme se snažili i nějakým způsobem deklarovat, co všechno bychom dělali v oblasti bydlení, abychom právě mladým lidem pomohli. Můžeme si myslet o vícegeneračních hypotékách, co chceme, ale pokud Ministerstvo pro místní rozvoj umí dělat dotační programy na podporu nájemního bydlení s garancí státu, tak není žádný důvod se nezabývat i vícegenerační hypotékou s garancí státu.

Ale abych byla spravedlivá, i toto jsem řešila s Českou bankovní asociací a spíše jsme se nakonec přiklonili k modelu, který je běžný v západních zemích, například to je hojně využíváno ve Švýcarsku, kde mladá rodina, pokud samozřejmě založí rodinu, maminka je doma s dítětem, v běžné rodině pak jenom je jeden plat plus mateřská, tak ve Švýcarsku mohou tito mladí lidé platit po dobu výchovy dítěte, třeba než půjde na základní školu, pouze úroky a jistinu začnou platit až teprve po této kritické době. To by samozřejmě mladým lidem velmi výrazně pomohlo, protože by překlenuli - my máme zhruba ten poměr 45 : 55, to znamená, že těch 45 % je úrok, a když si to vezmete, na té velké částce, kdy dneska mladí lidé platí běžně 25 až 30 tisíc za splátku, kdy by vlastně z toho platili jenom 45 %, tak by jim to samozřejmě v té těžké době, kdy se tedy zvedají všechny ceny včetně nákladů na bydlení, jako jsou energie, vodné, stočné, tak by jim to pomohlo.

Určitě bychom byli rádi spolupracovali právě na družstevním bydlení, na tom, aby stát i obce dávaly k dispozici vhodné pozemky. Vím, že pan ministr má Úřad (pro zastupování) státu ve věcech majetkových, kde může samozřejmě vydefinovat tyto pozemky. Mě by i zajímalo, co třeba bude s opuštěnými objekty České pošty, zda by to nešlo také předělat za státní peníze nebo s pomocí obcí, koneckonců je to v konkrétních městech, právě na nájemní bydlení jako takové.

Pro nás je velmi důležité i otevřít právě ty vícegenerační domy, už jsem o tom také hovořila, ale pan ministr všechny tyto informace ode mě má, a byla bych opravdu ráda, kdybychom konečně byli schopni hledat společnou cestu a vyhovět spoustě rodin v tom, že jim k dostupnému bydlení skutečně pomůžeme, a v dnešní době, při takovýchto sazbách hypoték, kde každá mladá rodina se snaží udělat opravdu maximum pro to, aby našla levnější produkt na trhu, přijít s tím, že je budete pokutovat za předčasné splacení, to považuji opravdu za nehorázné.

A já se musím v této souvislosti zeptat, protože mě to fakt hlava nebere, proč těm mladým lidem toto všechno, co jsem vám tady říkala, prostě děláte, jestli za tím nemůže být, a omlouvám se panu ministrovi, ale zeptat se musím - my jsme všichni varovali před tím, aby pod windfall tax byly banky. Vy jste si je tam prosadili a mně to teď trošku přijde jako úlitba těm bankám, že vy jim na oplátku za to, že ony vám odvedou něco v rámci windfall tax, tak to stejně vyberete zpětně od lidí za předčasné splacení hypoték. Já doufám, že to tak není a že se skutečně nad tímto nápadem ještě jednou zamyslíte, protože si myslím, že těch záseků, to, co těm mladým lidem teď děláte, že už je opravdu do nebe volající. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP