(15.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan místopředseda Havlíček bude reagovat faktickou poznámkou. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, faktickou. Jenom krátká reakce ještě na pana zpravodaje. To jsme se nepochopili správně. Já oba pány velmi dobře znám, dokonce Dominik Stroukal byl asistentem na ekonomické fakultě, kterou jsem jako děkan řídil celou řadu let, znám ho dobře a znám jeho schopnosti a dovednosti. Ti hoši jsou šikovní, schopní a nepochybně je čeká dobrá budoucnost. Já jsem to kritizoval v kontextu toho, jak ta tisková konference probíhala. Místo aby tam vystoupil pan premiér, aby tam vstoupil pan ministr práce a sociálních věcí, aby to shrnul nakonec ministr financí, řekla se fakta, tak tam bylo dvouhodinové show s prezentacemi, které mi připomínalo obhajobu studentů někdy na bakalářském a diplomovém studiu, které s tím nemělo co do činění, protože to podstatné, co jsme se chtěli dozvědět, jsme se nedozvěděli, nedozvěděli se to ani novináři, a to nepodstatné, to jsme se dozvěděli. Ale to je věc jiná. To rozhodně není nic proti těm dvěma pánům, ti jsou fajn.

A co se týká - ještě na vás faktická, pane poslanče Munzare - těch výdajů, my vám nekritizujeme dnes návrh těch výdajů. My kritizujeme jinou věc: abyste nám ukázali, v čem to bude, to je všechno. Vy máte ukazovat, vy se máte zodpovídat. My tu od toho nejsme, my už jsme vládli. Vy jste chtěli vládnout, vy jste si navrhli nějaké balíčky, vy jste řekli, že to bude 50, 54, 70, 90, 150 miliard. My nesouhlasíme s daněmi, na to máme názor a nárok. Vy tvrdíte, že daně jsou skvělé, myslím tím zvyšování daní, tak po vás chceme to, abyste ukázali to, na čem to chcete šetřit v detailu. Čili prosím pěkně, ukažte nám strukturu těch úspor, nic víc a nic méně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane místopředsedo, jenom bych vás poprosila, abyste, pokud oslovujete své kolegy, oslovoval prostřednictvím předsedající.

Nyní paní poslankyně Balaštíková s faktickou poznámkou a připraví se paní poslankyně Renata Oulehlová. Prosím, vaše dvě minuty, paní poslankyně.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové, já bych chtěla reagovat na pana zpravodaje, prostřednictvím vás, paní předsedající. Já jsem v loňském roce, někdy ještě před prázdninami, oslovila písemnou interpelací několik ministrů, mimo jiné i pana premiéra, a protože jsem se několikrát ptala pana ministra zemědělství, jaké má poradce, zda by mi mohl sdělit jejich vzdělání, praxi, abych věděla, kdo mu ty nápady radí, a písemnou interpelací jsem zmíněné ministry požádala, zda by mi sdělili jména svých poradců s jejich dosaženým vzděláním a praxí, a víte, co se stalo? Do dnešního dne nemám odpověď. Mezitím přišla řada jiných písemných interpelací ode mě, na které odpovědi přišly včas, řádně dle zákona. Takže já jsem nechtěla nikoho takhle dehonestovat, ale do dneška jsem se nedověděla, kdo tyhlety výborné nápady panu ministrovi průmyslu a obchodu, panu premiérovi, panu ministrovi financí, panu ministrovi zemědělství radí. Takže tak. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Oulehlová, zatím jako poslední s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den všem. Já bych se chtěla zeptat pana poslance Munzara, prostřednictvím paní předsedající, proč nás poučujete o tom, jak se máme chovat v domácnosti, že si bereme půjčky a nemáme si je brát, tak proč, když poučujete nás, jak se máme chovat, proč si česká vláda chce půjčit 140 miliard v Bruselu?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní zde mám přednostní právo, je přihlášen pan předseda Tomio Okamura a po něm bude následovat pan předseda klubu SPD Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady před sebou návrhy Fialovy vlády na nejrozsáhlejší plošné zvýšení daní v novodobých dějinách České republiky. Vláda všem českým občanům zdraží životy a všem firmám prodraží podnikání. Za hnutí SPD říkám jasně, že s těmito návrhy nesouhlasíme a budeme proti tomu bojovat všemi silami. Tímto bych chtěl také podat jménem SPD návrh na zamítnutí, a v případě, že by návrh na zamítnutí neprošel, podávám návrh na vrácení předkladateli k dopracování. Takže o těchto návrzích SPD se tady bude hlasovat.

Vládní pětikoalice hasí požár ve formě současného vládou špatně sestaveného státního rozpočtu, když budu konkrétní, tak špatně sestaveného státního rozpočtu v režii ministra financí Zbyňka Stanjury z ODS, a proto hodlá zastavit katastrofální stav vývoje státního rozpočtu na letošní rok s pětikoalicí schváleným schodkem minus 295 miliard korun. Ten byl ale za první pololetí již z 97 % vyčerpán i po červnovém započítání jednorázového příjmu z EU a záloh na daně z příjmů právnických osob. Když to zjednoduším a shrnu, vláda posílá Ukrajincům nebo na zbytečně předražené zahraniční zakázky stovky miliard, ale pro české občany peníze nemá, a naopak české občany chce sedřít z kůže. Hnutí SPD od samého počátku tvrdí, že letošní státní rozpočet sestavení Fialovou vládou je nereálný a je postaven na nereálných příjmech a výdajích.

Vláda Petra Fialy z ODS nyní předkládá do Sněmovny na 732 stranách nejrozsáhlejší plošné zvýšení daní v novodobých dějinách naší republiky, které má dopad do šedesáti zákonných norem. Navíc současná ODS obelhala voliče slibem, že nikdy žádné daně nezvýší. Takže na jedné straně vláda nepřiměřeně podporuje Ukrajinu a na druhé straně vládní pětikoalice občanům naordinuje úsporný balíček, kterým plošně zdraží životy všem občanům České republiky a všem firmám v České republice zdraží podnikání. Do toho samozřejmě přidejme, že tady ruku v ruce s tím projednáváme další vládní návrh zákona, a to je v podstatě okradení současných i budoucích důchodců o důchody.

Předložený návrh, co se týče rozpočtu, navíc vůbec nenavrhuje smysluplné škrty ve výdajích. Vláda navrhuje například zvýšit DPH, tedy daň z přidané hodnoty, u většiny druhů zboží a služeb, takže se zdražení skutečně dotkne všech občanů České republiky. Vláda navrhuje zvýšení daně z příjmů fyzických osob. Vláda navrhuje zvýšení daně z příjmů právnických osob. Vláda navrhuje v tomto návrhu, který tady teď projednáváme, zvýšení daně z nemovitosti, spotřební daně, důchodového pojištění a nemocenského pojištění včetně zvýšení odvodů sociálního pojištění živnostníkům. Hnutí SPD s těmito návrhy nesouhlasí, a jak jsem říkal, tak učiníme z opozice vše pro to, aby tento soubor veskrze škodlivých opatření nebyl v předložené podobě schválen včetně toho, že k němu předložíme řadu pozměňovacích návrhů.

Podle analýzy, kterou vypracoval Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, průměrnou českou domácnost připraví Fialova vláda tímto řekl bych balíčkem ročně o 7614 korun. Skutečnost bude o něco horší, respektive o dost horší, protože analýza nepočítá se zvýšením daní firem a z hazardu, odvody u práce na dohodu, zrušením zaměstnaneckých benefitů a slevy na studenta. Toto vše Fialova vláda také zruší, to znamená zaměstnanecké benefity, slevy na studenta, omezení slev na pracujícího rodiče, manžela, manželku a tak dále. To znamená, ještě vláda zařízne navíc i pracující rodiny s dětmi. Ekonomové proto celkový odhad škod ještě zvyšují. Například ekonom Libor Dušek avizoval, že vládní balíček bude průměrného Čecha stát 15 000 korun ročně, přes 7 000 z toho odvede státu na daních a o zbytek přijde na škrtech úlev a odpočtů. To znamená to, co tady předkládá Fialova vláda, tak Fialova vláda, Fialova vládní pětikoalice, vezme lidem přímo z kapes v průměru 15 000 korun ročně, což je samozřejmě velká částka.

Navíc se Fialova vláda lživě chlubí, že pozitivní zprávou pro občany je prý snížení DPH u potravin z 15 na 12 %. O nějakém snížení cen si ale v praxi občané ovšem mohou nechat jen zdát, jelikož potraviny kvůli nekompetentní Fialově vládě neustále zdražují, a vidíme to úplně všichni. Řešením by bylo snížení DPH u základních potravin na nulu, to ale Fialova vláda nechce udělat, takže budou naši občané kvůli vládě nadále jezdit nakupovat potraviny levně do Polska. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP