(16.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Od roku 2025 na základě návrhu vlády například vzroste ze současných 19 % na 21 % daň z příjmů právnických osob. (Pan poslanec se otáčí za účelem zjištění, že je přítomen nějaký ministr vlády.) Je tady nějaký ministr přítomen?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Myslíme, že pan ministr financí si udělal hygienickou přestávku, tak jestli byste toto mohl tolerovat a pokračovat. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: To určitě, já jsem jenom neviděl žádnou domluvu s vámi jako s předsedající, proto jsem nevěděl, jestli o tom vůbec víte, nebo jestli to je vaše dedukce. (Předsedající: Vím to, ano.) Dobře, to samozřejmě toleruji. (Předsedající: Děkuji.)

Takže řešením by bylo snížení DPH u základních potravin na nulu, to ale Fialova vláda nechce udělat. Takže budou naši občané kvůli vládě i nadále jezdit nakupovat potraviny levně do Polska.

Od roku 2025 na základě návrhu vlády například vzroste ze současných 19 % na 21 % daň z příjmů právnických osob. Státu, respektive Fialově vládě, to vynese 22 miliard korun. No, a pokud obchodním společnostem zvýšíte daně, tak je přenesou samozřejmě do nákladů. Jinými slovy, nic se nezlevní a zvýšenou daň, oněch 22 miliard zaplatí čeští spotřebitelé, tedy občané.

Vláda argumentuje, že jinde ve světě jsou prý daně vyšší. Někde - to je hodně zoufalý, hloupý, a hlavně bezzubý argument. Jinde jsou daně vyšší a jinde jsou zase daně nižší. V desítkách jiných úspěšných zemí, jako jsou například USA nebo Japonsko, DPH neexistuje. Je tam takzvaná daň z obratu, kterou platí koncový zákazník a pohybuje se do 10 %. Výhoda je jasná, neexistují žádné daňové odpočty, takže méně byrokracie, méně kontrol, nula podvodů, takže zákazník platí méně a současně na tom šetří jak firmy, tak stát. Ale jistě namítnete, že mít komplikovanou a absurdní DPH nám nařizuje Brusel. Ano, mít drahý a komplikovaný systém ve všem nám opravdu nařizuje Brusel neboli Evropská unie. Tak na to pamatujte, až budete chtít opravdu šetřit. Začněme tím, že vystoupíme z Evropské unie, ušetříme na Green Dealu, na energiích, na daních, na odvodech Bruselu, na bruselské byrokracii, na migrantech, které nám se souhlasem Fialovy vlády Brusel nutí.

Každopádně si zopakujme - vládní balíček každého občana připraví ročně o více než 15 000 korun. A my se ptejme - co se s těmi penězi, o které nás všechny vláda obere, stane? Sníží se státní deficit? Nikoli, tyto a další naše - opakuji, naše - peníze Fialova vláda hodí do chřtánu amerických zbrojních firem, protože plánuje navyšovat zbrojní nákupy, hodí je ukrajinskému režimu a ukrajinským ekonomickým migrantům a samozřejmě také ideologickým neziskovkám, které propagují válku, cenzuru a další omezování občanských svobod a zbytku už tak neexistující demokracie, a to ve jménu vaší jediné pravdy a ve jménu války, která je absolutně zbytečná, protože válku s Ruskem nelze vyhrát. Ví to každý, protože Rusové neustoupí a v nejhorším případě použijí jaderné zbraně, a to pak znamená, že poraženi budeme všichni. Z peněz, které Fialova vláda sebere našim občanům, chcete financovat válku, kterou v lepším případě nevyhrajete, v horším případě přivodíte jadernou apokalypsu. V čím zájmu? V zájmu občanů České republiky? Ne! V zájmu amerických zbrojních firem, amerických válečných jestřábů, kteří se nechtějí smířit s faktem, že americká nadvláda světu skončila a většina zemí planety se od Američanů odvrátila.

Nejsou peníze? Jsou, stát má přece rekordní příjmy. Samozřejmě, vláda dodnes transparentně a pravdivě nevykázala, kolik peněz nás stojí ukrajinská migrace a podpora ukrajinského režimu. Víme, že to je asi kolem 100 miliard korun, podpora, která šla na úkor českých důchodců, českého zdravotnictví, českých rodin a českých dětí, protože pro Fialovu vládní pětikoalici je Ukrajina na prvním místě. Na prvním místě jsou zájmy Kyjeva, Bruselu, Berlína a Washingtonu. Naopak pro SPD je na prvním místě Česká republika a český občan, dobrá životní úroveň našich občanů, bezpečná, stabilní Česká republika.

Dnes už víme, že na většině území Ukrajiny válka životy lidí v podstatě nijak neovlivňuje a že si Ukrajinci, kteří sem před válkou údajně prchli, jezdí masivně domů na dovolenou, nebo tam vozili ojetá skoupená auta z celé Evropy, aby pak odtamtud - v uvozovkách - prchli zpět k nám pro další auta. Dnešní konflikty Ukrajinců s Romy už mají u nás své mrtvé. Jsou jen špičkou ledovce z pekla, které nás může čekat. Lhaní a cenzura ty problémy, které tu jsou, nikdy nevyřeší.

Vážené dámy a pánové, vládní balíček opatření lze rozebírat v detailech a všude najdeme problém, nesystémovost a chyby v očekáváních, a mnoho ekonomů i našich kolegů poslanců to také už udělalo a ještě udělá. Jenže to zásadní je skutečně v principu. V tom, že na jedné straně vláda chybně bere a na straně druhé chybně dává, a říkejme si, jaký to má význam. Proč nešetří tam, kde nešetří, tedy na sobě, na byrokracii, na politických neziskovkách, na předražených zbraních, na cizincích? A šetří na těch nejzranitelnějších, na důchodcích, na invalidech, na rodinách s dětmi, sdírá a ničí také ty, kdo nás živí, firmy, podnikatele, zemědělce i živnostníky.

Vládní politici se předhánějí ve výrazech, jaký že je balíček opatření konsolidační, úsporný, či dokonce flagrantně lžou, že je protiinflační. Ani jedno z toho však není pravda. Vládní balíček tím, že zdražuje život našim občanům ve všech úrovních, v soukromé i podnikatelské sféře, je vysloveně proinflační. O úsporách už jsme mluvili. Tam, kde by mělo, se nespoří. Vláda ušetří na potřebných lidech jen proto, aby vybrané peníze mohla vyhodit jinde, takže úspornost je protimluv. Není to pravda, co tady říká Fialova vláda.

Pochopitelně tahle zmatečná a škodlivá opatření nikdy nemohou veřejné finance konsolidovat a nikdo, ani vláda, to ve skutečnosti ani nečeká. Současná vláda rezignovala na řešení inflace i na další obrovské zadlužování republiky, a to za potlesku svých politiků a některých médií. Místo toho dále a potichu navyšuje další výdaje státního rozpočtu. Je vysoce pravděpodobné, že deficit státního rozpočtu bude i v příštím roce ve stovkách miliard, nejméně ve výši 200 miliard korun, takže s velkou pravděpodobností, jak to tak vidíme, za vládnutí Fialovy vlády stoupne deficit o 1 bilion korun, a jak víme, za Fialovy vlády překonal státní dluh magickou hranici 3 bilionů korun. Jsou to astronomické dluhy, které nasekává Fialova vláda, a z těchto dluhů se bude vysekávat Česká republika, čeští občané několik desítek let, co vy jste tady udělali za rok a půl. Je to neuvěřitelné. Nikdo se přece nepře o tom, že je třeba mít vyrovnaný rozpočet, že musíme šetřit. V tom jsme ve shodě a lišíme se jen v tom, kde šetřit.

Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu NKÚ stát vyhazuje za zbytečné projekty řádově stovky miliard korun, plýtvá se, kam se podíváte. Ministerstva jsou jak děravý cedník, kde milion, desetimilion nehraje roli. Miliony pro probruselské fanatiky nikdo neřeší, miliardy na naprosto zbytečné americké stíhačky neřešíte, a na straně druhé se třesete na každou stokorunu, kterou má dostat nějaká babička. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP