(20.50 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Hanzlíková, následuje pan poslanec Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Já bych jenom doplnila kolegyně a reagovala bych na ta čísla, která tady sdělil pan ministr. Já jsem se dívala na čísla z konce roku 2022 a tam zhruba 600 000 seniorů pobírá důchod vyšší než 20 000. Rozhodně teď za ten půlrok se to číslo tolik nezvětšilo. A chci tady připomenout, zapomínáme na invalidní důchodce, kde ty důchody byly tak extrémně nízké, že přes všechny valorizace v roce 2022 oni dosáhnou někdy maximálně na 15 000, nebo chci říct, průměrně na 15 000. S 15 000 se skutečně nedá vyžít!

A chtěla bych říct, co je to za logiku, když si tady budeme říkat, že snížíme důchody a zároveň poradíme lidem, aby si došli na sociální dávku? Pane ministře, stejně to jde z vašeho rozpočtu, ty lidi jenom vystavujeme stresujícím situacím a senioři to opravdu velmi citlivě vnímají. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Hendrych a následuje pan ministr Jurečka s faktickými poznámkami.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Já bych chtěl reagovat na pana ministra, na to, jak mluvil tady před chvílí o těch vysokopříjmových a nízkopříjmových seniorech. Já jsem si našel publikaci Senioři v České republice v datech, kterou vydal Český statistický úřad, a bohužel tedy jsou tady data za rok 2020 a 2021. Je tady celkem názorně vyjeveno, že podíl osob ohrožených příjmovou chudobou ve vybraných typech domácností, celkem nám to kleslo v roce 2021 z roku 2022 na 8,9 nebo 8,6 populace, ale u jednotlivců nad 65 let nám to kleslo z 37,4 na 27,8. Zaplaťpánbůh, je to celkem 10%, pokles ohrožení příjmovou chudobou u této kategorie osob nad 65 let. Bylo to způsobeno interpretací, kterou mám tady před sebou, právě tím zvyšováním důchodů, které tady proběhlo v těch letech. Předpokládám, že rok 2022 byl ještě lepší a počet ohrožených příjmovou chudobou v kategorii nad 65 let byl ještě nižší.

A co týká těch vašich proklamovaných příspěvků na bydlení a tak dál, víme, že se nám to téměř zdvojnásobilo, ale také víme, že zdaleka ne každý si pro ně stále ještě chodí. To je holý fakt a způsobuje to právě ta stigmatizace, o které tady hovořily moje kolegyně, a také velice často v podstatě nevědomost, že na tu sociální dávku v uvozovkách mohou dosáhnout. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já jsem tady nemluvil o ničem, že je něco zalité sluncem. Já jsem tady jasně řekl, že jsou lidé, kteří jsou ve složité situaci, řekl jsem typově, které skupiny osob jsou v té složité situaci nejčastěji. Řekl jsem také, že jsme na to reagovali jednak výchovným, jednak na to reagujeme v návrhu důchodové reformy i třeba změnou zvýšení základní výměry, změnou v úpravě parametrů pro vdovské důchody, protože velmi často jsou v té složité situaci právě vdovy a vdovci, protože jsou v té domácnosti sami, mají jeden příjem, který je potom výrazně nižší než součet těch dvou důchodů. Takže jsem jasně řekl, že jsou tady problematické věci, které je potřeba řešit, a také je řešíme.

A jenom k těm číslům, abychom tady nemanipulovali s fakty. Ono tady říkat data někdy ze začátku roku 2022 a teď je výrazný rozdíl. Tak jenom abychom si řekli, u lidí, kteří mají důchod nad 20 000 korun, je to víc jak 1,4 milionu lidí, není to 600 000. Víc jak 1,4 milionu lidí od začátku tohoto roku. To k těm číslům.

A pak také chci doplnit, já jsem tady nemluvil o tom, že je to něco, co má řekněme tady nahrazovat důchodový systém, ale máme situace, kdy prostě sociální systém je proto, aby vykrýval situaci člověka v různém stadiu věku, to když opravdu třeba jeho příjem, jeho rodinný příjem nebo jeho situace na stáří potřebuje nějakou speciální podporu, tak aby tady ten systém byl. A pak si také řekněme ale, které jsou ty nejčastěji nízké důchody? Když to rozeberete statisticky - podívejte se do těch dat, do těch ročenek - tak jsou to většinou lidé, kteří neměli plnou pojistnou dobu, respektive měli tam časté přerušení, pobyty na úřadech práce, pak jsou to skupiny osob, které třeba dlouho byly OSVČ s minimální úhradou, pak jsou to lidé, kteří byli dlouho na rodičovské a mateřské - to v tom návrhu jednoznačně řešíme - anebo osoby, které pečovaly o osobu blízkou, a to také řešíme.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Čas! Nyní se vracíme do obecné rozpravy.

Než předám slovo panu poslanci Sílovi, ještě jedna omluva. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová se omlouvá od 20.45 z rodinných důvodů.

Nyní tedy vystoupí pan poslanec Síla, následuje pan poslanec Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Vážená předsedkyně, pane ministře, dámy a pánové, já bych chtěl využít této situace, kdy mám možnost vás oslovit, pane ministře. Chtěl jsem se jenom zeptat - mě tak napadlo, ta doba, kdy tady probíhaly tři dny a dvě noci, nějaké dohadování nebo snaha o prosazení omezení té původní valorizace, mimořádné valorizace důchodů, všiml jsem si, že jste tady byl prakticky jenom vy. Vy jste tady obhajoval tuto nepopulární jakousi novelu a z ODS tu prakticky nebyl nikdo, z vlády samozřejmě - ani ministr Stanjura, ani předseda vlády. Vy sám jste tady bojoval jak tygr za tuto novelu, kterou se vám nakonec podařilo prosadit, nicméně mě tak napadlo, proč zrovna jste dali tu sumu 400 korun do solidární části a 2,3 % na zásluhovou část? To mě zaujalo a říkal jsem si, proč zrovna taková suma? A tak když jsem spočítal důchodce a vynásobil to tady těmito čísly, tak jsem zjistil, že to dělá 19 miliard a těch 19 miliard současně dělala celková suma, o kterou vy jste usiloval nebo kterou se vám podařilo předtím už prosadit, těch 500 korun výchovného za vychované dítě pro matky-důchodkyně.

Tak jsem si říkal, to je zajímavé. To je jedno číslo, 19 miliard dohromady, a tak jsem přemýšlel o tom, proč to tak všecko bylo, a zjistil jsem, že vlastně nula od nuly pojde, protože na jedné straně vy jste jako prosazoval svoji politickou vlajkovou loď, kterou má KDU-ČSL, nebo máte, a to je prorodinná politika, což je samozřejmě chvályhodné, a já jsem za, ale říkal jsem si, proč zrovna těch 19 miliard a 19 miliard? Nakonec jsem zjistil, že vlastně vy jste proponovali, že jste dali matkám výchovné 500 korun za dítě, a když se to spočítalo nakonec dohromady, tak vlastně se 1 000 korun těm matkám, které měly dostat třeba za tři vychované děti 1 500 k důchodu, a vy jste jim vlastně tou novelou 1 000 korun vzal měsíčně do konce roku, samozřejmě, čili vlastně ty matky-důchodkyně měly až na třetí dítě teprve těch 500 korun, nemýlím-li se. Já myslím, že ta úvaha, to mě tak napadlo - není to žádná konspirace, to já jsem vyloženě o tom tak nějak sám přemýšlel - a chtěl jsem se vás zeptat, jestli to skutečně tak bylo a jestli to bylo tak, že jste to dostal prostě z vlády pokyn, že ano, prosaďte si svůj příspěvek pro výchovu dětí pro seniorky, budete mít politický argument na jedné straně, ale na druhé straně to vezmete zase jiným způsobem, tady těch 400 korun plus 2,3 %, a bude to vlastně šul nul. To bych se chtěl tedy vás zeptat, jestli byste mně na to mohl říct, co si o tom myslíte.

A jinak bych chtěl k té důchodové reformě vlastně říct pár slov, podívat se na tu důchodovou reformu úplně z jiného úhlu, protože tady už padly všecky možné argumenty a čísla a tak dál, všecko to funguje, že pomalu není o čem mluvit. Mnozí lidé se radují z těch statistik, že žijeme déle, jak bylo běžné v minulosti, ale takzvané dožití ve zdraví, to je úplně jiná kategorie. Dá se říci, že dožití ve zdraví je u mužů 61 a u žen 62 roků, čili odvolávat se v té reformě na prodlužující se věk lidí, to je podle mého názoru dubiózní. Podle Evropského statického úřadu Eurostatu je průměr dožití u mužů 76 let a u žen je to 82 roků. To znamená, když to srovnáme, že muži 15 let a ženy 20 let, posledních dvacet let života vlastně žijí v nemoci, v bolestech, strádání, chození po lékařích a tak dále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP