(20.30 hodin)
(pokračuje Lenka Knechtová)

Vážené dámy a pánové, pokud jste mě bedlivě poslouchali, je vám zřejmé, že naši senioři opravdu nežijí v blahobytu, obracejí každou korunu a o svých financích poctivě přemýšlí. Přemýšlí o tom, jak se postavit v této turbulentní době, jak se zajistit a jak nějakým způsobem žít. Dokonce se tady někdy vytváří pocit viny, že senioři za něco mohou, nejlépe za neutěšenou situaci ve státním rozpočtu. Podle mě si zahráváme s ohněm a neměli bychom se chovat takto k této naší společnosti, která dřela celý život na to... a my bychom se měli o ně ve stáří především postarat. Měli bychom vidět jejich potřeby a měli bychom být k nim vlídní. Prosím, přehodnoťte svoje kroky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a s faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Jurečka. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já si na to dovolím zareagovat, protože myslím si, že je potřeba, aby tady byla vnímána některá konkrétní fakta. V žádné z našich okolních zemí nerostly důchody takovým tempem jako v České republice. Když se podíváme na ten vývoj, tak zhruba za rok a půl - růst důchodů v České republice o 30 %. Struktura důchodů, o které jsem hovořil, je nejvíce vyrovnaná, není tam situace jako třeba v Německu nebo v Rakousku, kdy nízké důchody jsou daleko četnější než u nás, a pak nám tady roste - v Německu, v Rakousku - výše výrazně vysokých důchodů.

Když se podíváme na to v konkrétních číslech, tak my jsme dneska - teď, v tento okamžik - na průměrné výši důchodu 20 216 korun. Když se podíváme na Slovensko, tam je průměrný důchod o víc jak 5 000 korun nižší. Když se podíváme do Polska, tam výše průměrného důchodu je zhruba 12 000 korun. Jak jsem tady zmiňoval, když se podíváme do Německa, důchody jsou daněné a odváděno sociální pojištění.

Od 1. ledna platí výchovné, které dramaticky pomohlo především ženám, které dlouhodobě měly statisticky jasně průkazné nižší důchody oproti mužům. Připravujeme možnost důchodu pro náročné profese, aby mohly odcházet dříve bez zkrácení. Ten institut tady dneska platí už pro profese zdravotnických záchranářů a hasičů. Takže na ty obavy, které tady jmenovala paní pisatelka toho dopisu, odpovídám - v návrhu důchodové reformy jsou jednoznačně pozitivní sociální solidární aspekty. Řeší se větší podpora vdovských, vdoveckých důchodů, možnost sdíleného společného vyměřovacího základu pro důchod mezi manželi, případně partnery. Zase to pomůže tomu, aby ty důchody byly řekněme spravedlivější. (Předsedající: Čas.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Dobrý večer, paní předsedkyně, děkuji za slovo. Ano, samozřejmě, že ty důchody tady rostly z toho důvodu, že mimořádné valorizace, které jsou napojeny právě na inflaci, byly třetí nejvyšší - třetí nejvyšší inflace dlouhodobě v Evropské unii. Tato vláda inflaci neřešila, a proto takto rostly důchody. Neříkejte tady lidem a občanům tady do kamery, že když chodí nakupovat potraviny dlouhodobě do Polska - teď už jsou levnější i v Německu a v Rakousku - že jste jim tady tímto pomohli.

Rozumím tomu, že za peníze daňových poplatníků, za peníze Ministerstva práce a sociálních věcí posíláte důchodcům za KDU-ČSL dopisy o tom, jak jste jim ty důchody skvěle zvýšili, ale už se tam prostě nezmiňujete o tom, že tady velmi, velmi rostly ceny všech různých komodit a že jsme měli nejvyšší, jednu z nejvyšších inflací dlouhodobě, dlouhodobě v Evropské unii, kde už dávno byl nějaký průměr a my jsme byli hodně vysoko nad průměrem. Měli jste řešit inflaci a ceny energií, a ne se chlubit tím, že se navýšily díky mimořádným valorizacím - což je taky vaše chyba, protože jste neřešili inflaci - důchody o nějakých pár tisíc korun.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dále chce reagovat s faktickou poznámkou pan ministr Jurečka, následuje pan poslanec Foldyna. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já chci reagovat na pana kolegu poslance Juchelku. Znovu se vracím k tomu popisu, jak funguje řádná valorizace. Řádná valorizace by zabezpečila stejný růst, pokud by tady byla inflace i v budoucnu. To není tím, že se vypne mimořádná valorizace, převede se na mimořádný příspěvek, že by ten růst nenastal v budoucnu. Pokud by rostla inflace, budou úplně stejně meziročně růst i ty důchody díky řádné valorizaci. Já jsem to tady popisoval, vysvětloval, doporučuji si přečíst tu důvodovou zprávu, kde je ten mechanismus popsán.

A upozorňuji na to, že když se podíváme do Polska, u nás za poslední dva měsíce se inflace zastavila, ten růst, dokonce byl jeden měsíc pokles - uvidíme ve čtvrtek, uvidíme další data - na rozdíl od Polska, kde ta inflace nám stále roste. A je potřeba se také podívat i na to, co se poskytuje z hlediska zajištění kvality života seniorů v rámci zdravotního systému a v rámci sociálního systému, kde podpora ze strany státu se rozšiřuje, zvětšuje, investujeme také do toho, aby život seniorů byl kvalitní i v těchto rovinách.

Kvalita života seniorů není odvislá jenom od výše důchodů, ale od výše nabídky a kvality ostatních služeb, jako jsou sociální služby, které jsou třeba poskytovány v přirozeném prostředí klienta, u něj doma, nebo jaká je kvalita zdravotní péče - i to jsou důležité aspekty, na které se musíme dívat z pohledu posuzování těch dalších věcí.

Nemohu souhlasit s tím, že by všichni senioři říkali to, co tady citovala před chvílí paní poslankyně z toho dopisu. Já se potkávám s celou řadou seniorů, kteří mi říkají: Je to správné, že myslíte na budoucnost, a my to považujeme za důležité, aby i na naše děti, i na naše vnoučata bylo pamatováno. To mně říká celá řada lidí, které potkávám, mnoho z nich mně to i píše a mnoho z nich to psalo i do komentářů, třeba v rámci sociálních sítí.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Foldyna a následuje pan poslanec Feranec s faktickými poznámkami. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji. Já se domnívám, že - nebo chtěl bych se domnívat - že se moc důchodců radši nedívá na tuhle televizi, na to, co tady předvádíme, a že ministr sociálních věcí argumentuje tak, jak tady argumentuje. Hovoří o růstu důchodů a není schopen posoudit to, že jsme třetí v Evropě s mírou inflace, to znamená reálných cen, které důchodce za mrzký důchod, který dostává v této zemi, je nucen zaplatit. To znamená, reálný dopad na ty důchodce je mnohem větší.

Vy tady argumentujete nějakými procenty a tak dále, ale v životě se nejste schopni vžít do toho, v jaké situaci se nachází lidi, kterým je sedmdesát a více let, kteří pracovali ještě za minulých období této země, a argumentujete tady naprosto lichým poměrem toho, jak se přidávaly peníze. Přidávaly se peníze a rostly reálné ceny, které ničí českého důchodce a ničí situaci v řadě rodin, protože se to promítá i do jejich potomků a tak dále. Takže pane ministře, zkuste někdy zajít mezi obyčejné lidi.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Následuje pan poslanec Feranec s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedkyně. Pane ministře, dámy a pánové, zareaguji na to, co říkal pan ministr, že u nás nejvíc rostou důchody. Pane ministře, prostřednictvím paní předsedkyně, o kolik vzrostly důchody nad rámec zákonné valorizace? O kolik? (Hlas z pléna.) Ne nula, bohužel, není to nula, byl to minus 1 000 korun. To je přece ta retroaktivní, (podle) našeho názoru to není změna. Takže neříkejte, jak jste se o to zasloužili. Rostly o minus 1 000 korun nad rámec předtím schválených zákonů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Juchelka, následuje paní poslankyně Peštová s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji. Pane ministře, vy máte vždycky tu kouzelnou vlastnost říct jenom A a nikdy nedoříct to B. Vy tady říkáte, jakým způsobem rostly důchody, ještě do toho zamotáte sociální služby a zdravotní péči. Sociální služby a malá novela zákona o sociálních službách k nám teprve přijde a můžu říct, že to není moc hezké čtení, protože tam jste se vykašlali u příspěvku na péči na další stupně kromě toho prvního, a samozřejmě že jste udělali ještě nějaký dotační titul, který jenom rozděluje právě zdravotně handicapované, takže o sociálních službách bych v tuto chvíli nemluvil. Ale když řekneme to B - a to je inflace, to je růst reálných cen, to je spotřební koš, na který, když se podíváte a když se podíváte třeba i úplně reálně na parkoviště u nás jenom přes hranice v Polsku před Biedronkou, uvidíte celou řadu právě českých značek a aut, které tam nakupují, protože to je levnější. A jsou tam samozřejmě i důchodci, i senioři, kteří obracejí každou korunu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP