(16.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Eviduji další dvě přednostní práva, respektive jako další vystoupí paní Lucie Šafránková, aby přednesla stanovisko poslaneckého klubu SPD, a poté je přednostní právo pana předsedy Radima Fialy. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, tahle vládní novela o důchodovém pojištění je velice nešťastná nejen obsahově. To je na ní samozřejmě to vůbec nejhorší, a pokud projde, budou škody a nespravedlnosti spáchané touto vládou na současných i budoucích důchodcích nevratné. Ale jsou tu ještě delší negativní konotace. V první řadě ta, že změna podmínek pro odchod do předčasného starobního důchodu, přesněji řečeno změna k horšímu, předchází legislativní úpravě dřívějšího odchodu do řádného a nekráceného starobního důchodu pro zaměstnance pracující v náročných profesích. Závazek této legislativní úpravy byl už dokonce součástí vládního prohlášení předchozí vlády. Je nehorázné, že ji současná vláda není schopna předložit, a to, že v této naléhavě nutné a potřebné změně zákona o důchodovém pojištění předchází návrh na výrazné zpřísnění podmínek pro odchod do kráceného předčasného důchodu a jeho další čerpání, je závažná chyba a vyvolá to v budoucnu veliké a vážné problémy pro příjemce důchodů i pro exekutivní či justiční orgány. Je to ze strany vlády nepochopitelný a neobhajitelný krok. Tolik na úvod.

Co se týče samotné vládní úpravy systému předčasných důchodů, jde o asociální a diskriminační sérii opatření, která může vyvolat a velice pravděpodobně také vyvolá ještě řadu sporů. Není možné vykopat zásadní a hluboké finanční a právní příkopy mezi lidmi, kteří po celoživotní těžké práci odejdou do předčasného starobního důchodu letos v prosinci a příští rok v lednu. Není možné a přípustné trestat lidi, kteří od příštího roku budou chtít odejít do předčasného starobního důchodu, pěti různými způsoby. Je ze strany vlády hanebné hojit se na těchto lidech a k tomu jako určitý zvrácený bonus snížit všem důchodcům řádnou valorizaci důchodů, a tu mimořádnou, tak jak ji známe dnes, jim rovnou zrušit a nahradit ji dočasnou sociální dávkou, přičemž lidem v předčasném starobním důchodu chce vláda na tři roky sebrat jakoukoliv valorizaci zásluhové složky jejich důchodů. Máte rozum? Máte srdce? Zřejmě nikoliv.

Je podlost snažit se snížit rozpočtový deficit, který se vám vymkl z rukou, na úkor seniorů, invalidů, vdov, vdovců a sirotků. Jak jsem nedávno prohlásila směrem k premiéru Fialovi při ústních interpelacích, tato vláda se za rok a půl svého působení velice nepěkně vybarvila do ošklivých a asociálních odstínů barev. Naší povinností je na to upozorňovat a stát na straně důchodců a všech slušných pracujících občanů. I proto podávám k tomuto vládnímu návrhu na změnu zákona o důchodovém pojištění za hnutí SPD celkem deset pozměňovacích návrhů, a také tímto podávám návrh na zamítnutí. A v případě, že by neprošel, podávám také návrh na vrácení předkladateli k dopracování.

V návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 2780 navrhuji zachování současného nastavení systému předčasných důchodů, tedy nárok na odchod do předčasného starobního důchodu nejdříve pět let před vznikem nároku na odchod do řádného starobního důchodu a zároveň nejdříve v šedesáti letech věku po splnění 35 let doby účasti na důchodovém pojištění, přičemž krácení výše tohoto důchodu zůstane odstupňováno ve třech současných typech koeficientů dle doby, která příjemci tohoto důchodu schází do vzniku nároku na řádný nekrácený starobní důchod s tím, že předčasný důchod bude i dále plně valorizován jako řádný důchod.

V návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 2782 navrhuji zachování současného systému a podoby nastavení předčasných důchodů s tím, že zároveň navrhuji umožnění přivýdělku při jejich pobírání i pro zaměstnance na standardní pojištěný pracovní poměr do výše 75 % minimální mzdy za kalendářní měsíc. Nedává vůbec logiku, když dnes si lze k předčasnému důchodu přivydělávat na nepojištěné dohody mimo pracovní poměr anebo jako osoby samostatně výdělečně činné na vedlejší činnost, ale jako zaměstnanec na částečný úvazek nikoliv. Tato úprava by přitom pomohla důchodcům, výrazně by i zvýšila příjmy státu na důchodovém pojištění a zlepšila by bilanci důchodového účtu.

Návrh pod číslem sněmovního dokumentu 2783 se týká čistě a výhradně právě umožnění přivýdělku při pobírání předčasného důchodu i zaměstnancům v rámci zákonem definované výdělečné činnosti do 75 % výše měsíční minimální mzdy.

V návrhu pak pod číslem sněmovního dokumentu 2784 navrhuji u předčasných důchodů změnit pouze jediný parametr, a to nastavení jejich krácení. To plně postačuje k tomu, aby předčasný důchod nebyl pro občany se stejnými předchozími pracovními příjmy a pojistnými odvody vyšší a výhodnější než řádný důchod. To je z hlediska spravedlivého nastavení systému důchodů zcela dostatečné.

V návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 2786 navrhuji, aby předčasný starobní důchod nebyl nikterak krácen lidem, kteří důchodové pojištění odváděli minimálně 45 let.

Dále pak v návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 2787 navrhuji zachování současného mechanismu a podoby nastavení předčasných starobních důchodů a k tomu ještě ono již popsané opatření spočívající v tom, aby předčasný starobní důchod nebyl nikterak krácen lidem, kteří důchodové pojištění odváděli minimálně 45 let.

V dalším návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 2788 navrhuji zachování nastavení parametrů řádné valorizace důchodů v současné podobě, tedy o plnou míru inflace plus o polovinu růstu reálných mezd.

V návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 2789 pak navrhuji zachování nastavení řádné i mimořádné valorizace důchodů v současné podobě. To je jediný spravedlivý způsob ochrany příjemců důchodů před zdražováním a před pádem do příjmové chudoby.

V návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 2790 navrhuji zachování současné základní podoby nastavení řádné i mimořádné valorizace důchodů s tím, že v rámci mimořádné valorizace by se procentní zásluhové výměry všech důchodů zvyšovaly vždy všem jejich příjemcům o stejnou nominální finanční částku, která by odpovídala částce rovnající se podílu aktuální výše inflace na průměrném důchodu. Zajistilo by to vyšší míru ochrany nízkopříjmových důchodců a zastavení trendu rozevírání pomyslných nůžek mezi příjmy a životní úrovní jednotlivých skupin důchodců, které není společensky žádoucí.

A v posledním návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 2848 navrhujeme společně s kolegyní Lesenskou a kolegou Radkem Rozvoralem zachování současného nastavení podoby a mechanismu systému předčasných starobních důchodů i obou typů valorizací důchodů, řádné i mimořádné.

V zájmu ochrany našich důchodců vás žádám o podporu těchto našich pozměňovacích návrhů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom upozorním, paní poslankyně, jak jste předložila ten návrh k dopracování, samozřejmě návrh zamítnutí zaevidován, ale jenom bych ráda upozornila, jsme ve druhém čtení. Vy byste mohla navrhnout například vrácení garančnímu výboru k novému projednání, ale v tomto čtení nelze hlasovat to dopracování. Čili souhlasíte, že to tímto způsobem pozměníme? Ano? Mohla byste to jenom na mikrofon? Děkuji.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Ano, děkuji vám za upozornění, a navrhuji tedy na vrácení garančnímu výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, zaevidováno, je to takto v pořádku. Tímto i děkuji za váš příspěvek a chtěla bych vyzvat - s přednostním právem je přihlášen pan předseda Radim Fiala. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP