(11.20 hodin)
(pokračuje Šimon Heller)

A ta debata, která se tady vedla a kterou tady kolegyně Peštová otevřela ve smyslu narovnání řady práv. Máme tady návrh kolegy z KDU-ČSL Jirky Navrátila, který přichází - a je tam spolupodepsáno, a teď nechci jmenovat, kdo všechno - přesně tenhle návrh řeší ty konkrétní věci, které tady teď padly z hlediska dědického práva a dalších. O tom jsem připraven maximálně diskutovat. Ale manželství pro mě zůstane svazek mezi mužem a ženou. Tak to prostě mám a tak to budu mít.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Novák a připraví se pan poslanec Hayato Okamura.

 

Poslanec Marek Novák: Moc děkuji za slovo. Já bych to chtěl spíš uklidnit. Protože my jsme už před čtyřmi lety vlastně měli možnost se domluvit, ale bylo nám řečeno všechno, nebo nic. Přesně jak říkala kolegyně Peštová a kolega Patrik Nacher, my se opravdu chceme domluvit, jsme pro ta práva, jsme pro to nalézt tu cestu a jsme tomu otevřeni. My nikomu nechceme bránit v právech. Ale na druhou stranu i pro mě je naprosto nepřekonatelné zneužít a využít ten název manželství. Pro mě manželství je a vždycky bylo svazkem mezi mužem a ženou. Umožněme práva, ale prosím, nesahejme do tradic. Právě naopak, těch našich tradic se musíme držet, ať tady nejsme právě jako v té Kanadě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Hayato Okamura. Připraví se pan poslanec Kašník. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážení páni ministři, vážená paní předsedající, milé kolegyně, milí kolegové, já velice oceňuji ten smířlivý tón hned od začátku dnešní debaty o velmi zásadním tématu manželství. Já sám, jak víte, jako člověk křesťansky založený, spíš tradiční člověk, který má zkušenost z více než 31 let života v manželství se svou manželkou Ludmilou, se kterou jsme vychovali pět dětí, tak jsem přesvědčený, že institut manželství ze své podstaty je svazkem muže a ženy a toto nelze měnit. Snad bych dodal ze své zkušenosti, že ho pokládám i za výsostný prostor pro kvalitní výchovu dětí, dalších generací. Rodiče, děti, samozřejmě i prarodiče tady hrají velkou roli a nesahal bych na tento institut. Myslím také na příklad pro děti, pro našeho vnuka, na svět, prostředí, ve kterém se bude pohybovat, na to, co děti budou vnímat, co uvidí právě v letech dospívání, kdy se nějakým způsobem formuje jejich identita.

Zároveň naprosto souhlasím s tím, že je třeba upravit partnerství osob homosexuální orientace. Je to pro mě jako pro křesťana naprosto v pořádku, a proto taky vítám ten návrh Jiřího Navrátila z klubu KDU-ČSL, který je jistě širokou nabídkou napříč celým politickým spektrem, ať už pro kolegyně a kolegy z opozice, nebo kolegyně a kolegy z koalice. Takže se přimlouvám za to, abychom racionálně, s určitým morálním základem, s respektem k názoru dvou velkých skupin naší společnosti tuto otázku řešili klidným způsobem a věcně. Děkuji vám. (Silný hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a dovolím si požádat o ztišení. Rozumím, že samozřejmě je co diskutovat, ale prosím o ztišení, aby měl prostor pan poslanec Kašník, který je teď na řadě. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kašník: Děkuji, vážená paní předsedající. Kolegové, kolegyně, já už několikátý den poslouchám tuhle diskusi a strašně moc jsem o tom přemýšlel. Jsem člověk, který je 33 let šťastně ženatý, avšak mám ve svém okruhu řadu přátel, kteří jsou orientováni homosexuálně. Nejsou to horší lidé než my, hluboce si jich vážím, jsou vzdělaní, ctí naši společnost a její pravidla.

Já to tady poslouchám a mám obavu, že se tady řeší dvě věci. Jedna věc, aby to za každou cenu bylo to manželství. Druhá věc - a tam si myslím, že se může najít průchod názorů v této Sněmovně, a to je i můj názor - homosexuální, stejnopohlavní, páry, vždy podpořím jejich práva, aby byly srovnány s tradičním manželstvím muže a ženy. Ale bojím se, a vyzývám tuhle Sněmovnu, abychom se nezasekli na tom slovu manželství. Pojďme se opravdu bavit o těch právech, zprůchodněme tento bod a ti, o kterých jednáme, se dočkají stejných práv, po kterých volají. Musím říct, že ti moji známí opravdu ve velké většině nelpí na názvu manželství. A mám pocit, že to blokuje toto jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Zuna, připraví se paní poslankyně Šebelová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo, paní předsedající. Chci navázat na předchozí výstupy, jak pana kolegy Nováka, tak i dalších. Oni mají pravdu, nebo máte pravdu, pojďme to posunout dál. Já si myslím, že ten dnešní den začal úplně zbytečně zaměřením se na konkrétní detaily, zaměřením se na název toho, jak ten jednotlivý svazek potom bude vypadat. Je tady celá řada důležitějších aspektů, důležitějších bodů toho návrhu novely nového občanského zákoníku, ať už to jsou majetková práva, ať už to jsou rodinná práva. Od toho máme druhé čtení, abychom se o těch detailech bavili podrobně, více do hloubky, a není důvodem, abychom dnešní jednání tímto zasekali a zbytečně se na tom vyčerpali. Proto bych moc rád apeloval na všechny, abychom pokračovali v té konstruktivní a věcné debatě tak, jako začala v tom posledním jednacím dnu, kdy tento bod byl otevřen, a dokončili projednání prvního čtení a o těch detailech se bavili v dalším druhém čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Šebelová. (Silný hluk v sále. Poslanci hlasitě diskutují.) Chtěla bych požádat všechny diskutující hloučky, ať už nalevo, nebo napravo, aby si své rozhovory přesunuly do předsálí. Moc děkuji.

Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Já bych tady chtěla ocenit slova Hayata Okamury o tom, prostřednictvím vás, že podporuje vlastně narovnání práv homosexuálních osob. Ale chtěla bych vyjádřit svůj názor, proč bych moc prosila, abychom to v rámci druhého čtení dělali na bázi občanského zákoníku, a proč já osobně nesouhlasím s návrhem pana Jiřího Navrátila, jehož si jinak velmi vážím, a vážím si i toho, že lidovci chtějí o tomto tématu hovořit. Ale pojďme se o tom prosím bavit v rámci druhého čtení. Opravdu nebazírujme na tom názvu, bavme se o těch právech, ale řešme to na bázi občanského zákoníku. Jsme jedni lidé, nemáme tedy žádné jiné občany druhé kategorie. My potřebujeme zvláštní zákony pro učitele, lékaře, technické pracovníky, ale pokud jsme všichni lidé, tak prostě naše práva jsou upravena občanským zákoníkem, a o to vás moc prosím, pojďme diskutovat o těch změnách, pojďme se bavit o těch technických detailech v druhém čtení, ale narovnejme ta práva v rámci občanského zákoníku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Munzar, připraví se pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já si dovolím zareagovat na svého ctěného kolegu pana poslance Zunu, vaším prostřednictvím, který tady řekl: neřešte ten název, protože to je detail. No, on to totiž detail není. Já jsem tady vystupoval už jednou s velmi dlouhým projevem. Nemám rád vystupovat jenom s jedním argumentem, který může být otočen, proto jsem tady vysvětloval svůj postoj v docela dlouhém projevu. Nicméně já jsem v tom projevu řekl, že to je diskuse o principu a ten název je vyjádřením toho principu. Myslím si, že my nemáme problém upravit nějaká individuální práva, která komplikují každodenní život stejnopohlavním párům. V minulém období to ze strany iniciativy Manželství je fér bylo jednoznačně odmítnuto. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP