(18.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tak tady je další titulek: Německé obce nezvládají nápor uprchlíků, závazek Merkelové se hroutí. Ano? Tady jsou útoky. Prosím vás, já jsem byl na té hranici dvakrát. Znovu opakuji, je to organizovaná ilegální migrace, je to zločin. Já jsem byl na Frontexu ve Varšavě jako jediný premiér, kromě polského, ten to má za rohem. A tam vidíte, Frontex má ty satelity a tam pomáhá bránit tu schengenskou nebo neschengenskou hranici, tam se dívá na ty lodě pašeráků, které pašujou ropu, naftu, cigarety a lidi. Lidi! A ten základ, kde my si nerozumíme s panem Rakušanem ani s panem premiérem, který tvrdí, že je potřeba registrovat. Ne. Ty lodě nesmí vyplout! Nesmí vyplout! Když nevyplujou, tak nikdo nepřijde. Znovu opakuji, Ellis Island. Do Ameriky. Všichni. A my jsme měli ten program.

Jak to tedy funguje? Egypt to drží. Erdogan dostal 3 miliardy eur, aby to držel. Sýrii místo toho, aby světoví politici a velmoci vyřešili problém v Sýrii. Není. Vždyť lidi vědí, že ta Sýrie byla fantastická země. Marshallův plán, všechny evropské firmy se tam zahojí, protože ti lidi se vrátí domů, budou žít normálně. A další. Libye. Byl jsem na konferenci o Libyi v Palermu. Sophia Operation, to je v podstatě uskupení vlastně vojáků všech členských evropských států NATO, ještě je tam i Rakousko, jsou v Římě. Sofie operace. Jaká byla Sofie operace? To byl boj proti ilegálním migrantům. Ne - proti ilegálním pašerákům. Který to... Oni jim platí! Oni platí tisíce eur. Takže ti lidi neutíkají před válkou jak Ukrajinci, oni sem jdou, protože jim někdo slíbil lepší budoucnost. A v tom je ten rozdíl. A v tom si my vlastně nerozumíme. A pan ministr Rakušan vůbec to nechápe, co se vlastně stalo. Takže je to obrovský problém.

A navíc vy jste vlastně o té dohodě ani nemluvili, tak jste se to snažili utajit před veřejností. A jen znovu opakuji, že ten migrační pakt je další pozvánka pro pašeráky lidí a migrantů. A je to znovu útok na naši suverenitu. A nezvládnutá migrace teď rozežírá západní Evropu. To se děje všechno v čase, kdy Švédsko změnilo názor. Sebastian Kurz vítal 2015 a potom změnil názor.

A já vám teď něco ukážu, paní ministryně, tady je takový zajímavý materiál (ukazuje) a tady se píše, že od pádu Berlínské zdi se vybudovalo 1 800 kilometrů zdí a plotů. A všichni staví zdi. Kyriakos Mitsotakis, nový, nebo staronový řecký premiér, dobře ho znám, je to podnikatel, vyhrál ty volby, protože postaví plot, 200kilometrový plot. Tady máte ty ploty. Tady. (Ukazuje mapku.) 2015 plot v Řecku. 2012 a 2014 Bulharsko plot s Tureckem. Slovinsko plot 2015. Maďarsko plot 2015. Rakousko plot. Estonsko, Lotyšsko, Litevsko plot 2018 a 2021. Polsko plot. Norsko plot. First walls before 2000 refugee crisis, to jsou všechny ty modré. Takže se všude se staví ploty. A protože já jsem vždycky říkal... Proč jsem říkal, že Evropa má řešit ten Schengen, že máme všechny vzít do Evropy? Asterix a Obelix Village - viláž? Že to bráním na moři. Tam nemusím stavět ten plot. Ale ty lodě nemají vyplout. O tom to bylo. A tam zkrátka pan premiér ani pan ministr vůbec nechápe, o co jde. Protože když je pozvou, a je pozvali, a všichni mají mobily, oni to už dávno vědí. Proč se tak stoupla? Teď ty lodě zrazu. Všechno je v pohybu.

Minulý rok sem přišlo... Kde to mám? (Hledá podkladech.) To je 844 000. Ano? A může se stát, že přijde milion. Takže to pozvání... A je to ta kvóta. Je to ta kvóta, je to 30 000. A samozřejmě za chvíli budu mluvit o té výjimce, která nevím, kdE existuje, ale od počátku je nesmyslná. Takže ploty. Všichni staví ploty. Tady je to hezky vidět, ty červené, ano? (Ukazuje.) A zároveň je zvou. Neuvěřitelné! Na italskou Lampedusu dorazilo za poslední den 1 300 migrantů.

Tak tady to mám. V roce 2022 do Evropské unie přišlo 884 600 ilegálních migrantů se žádostí o azyl. Nejvíc přišlo ze Sýrie - 132 600. Nejvíc migrantů vzalo Německo - 217 000. Ale Německo je plné. No tak kam asi půjdou? 71 % bylo mužů, 54 % mužů mezi 18 a 34 lety. Tady je graf. (Ukazuje.) Já myslím, že je to úplně jasné. Ale ještě nikdy se nestalo, aby Evropská unie v podstatě dala tu pozvánku.

No a teď k panu ministrovi. Pan ministr nám tady vykládal, že měl stejný mandát jak za naší vlády. A pan ministr strašně lže. Tady v antibabišovském Deníku N říká, že to byla rámcová pozice vlády z roku 2020. Já nechápu, jak může tak lhát, když se to dá hezky vlastně dohledat. A já tu pozici vlády 2020 tady mám. Je z 20. října 2020. Hamáček, ministr vnitra. A co se říká v té pozici? No v té pozici se říká: Lze shrnout, že návrh v tomto bodě Česká republika považuje za velice problematický a rozporný s dlouhodobou pozicí. Česká republika bude během projednávání usilovat o odstranění povinnosti podílení se na redistribuci osob asi formou relokace či dle odpovědnosti stanovené při sponzorování návratů, ano? A tak dále. Takže pan ministr Rakušan neříká pravdu. Takže po tom, co nám tady říkal, že má nějaký mandát, po tom - já nevím, jestli byl, já jsem neposlouchal, nebo neslyšel jsem to vystoupení pana Benešíka, jestli byl na tom výboru pro EU. Ale nakonec ten svůj mandát dal paní Vildumetzové Mračkové, když byli u Moravce, který samozřejmě, a všichni, ta média jedou tu Rakušanovu tezi. Ne? Tak je jasné, kde stojí Česká televize, to už víme dávno. A co je tam napsáno? Vítám, že text nařízení o řízení azylu a migrace reflektuje dlouhodobou pozici nejen České republiky. Ale to je ta manipulace. To je ta manipulace! Ano.

Já vám přečtu, co máte v programu, tedy PirSTAN. PirSTAN chce ochranu vnějších hranic. Ano, tam se shodujeme. A prevenci nelegální migrace, ne kvóty. Jo, výborně. A tady se píše: V přístupu k migraci prosazujeme odpovědná, bezpečná a humánní řešení bez povinného přerozdělování takzvaných kvót. Solidarita má být dobrovolná! Tady to je napsané, to je program STAN a Piráti. Takže zase neplníte program, protože ta solidarita je povinná. To je samozřejmě nesmysl. (Nesrozumitelné) spolu migraci. Trváme na tom, aby si každá země Evropské unie mohla svobodně zvolit svoji vlastní migrační politiku a přístup k žadatelům o azyl. Odmítáme povinné kvóty a prosazujeme řešení mimo hranice EU. Tak to říkám! Tak já nevím. Vždyť je jasné, když to řeší mimo EU, tak ta loď nemůže připlout. Ty lodě organizují, a to říkal i Morawiecki, zločinecké neziskovky, které zneužívají ty nešťastné lidi.***




Přihlásit/registrovat se do ISP