(18.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže je to nesmysl a samozřejmě je to velký problém. Je to velký problém. A já vůbec nechápu, jestli pan ministr Rakušan nechápe, že ti jeho partneři... Já nevím, proč ta V4 na úrovni ministrů vnitra nefunguje. Pan Rakušan říkal, že to není problém, nechá hlídat hranici se Slovenskem, chodí ti migranti. Ano, oni k nám budou chodit, oni k nám budou chodit i bez toho, že by nám je někdo přidělil nebo že by nám je někdo nadiktoval a tak dále. Takže já jen chci říct, že my si neuvědomujeme, co se vlastně tady děje. A já bych doporučoval panu ministru Rakušanovi, aby si přečetl zajímavý rozhovor s Hans-Georgem Maassenem, bývalým ředitelem Spolkového úřadu pro ochranu ústavy v Německu. Vyšlo to v Echu.

Tenhle pán, který byl vysoko postavený a kterého samozřejmě teď, protože říká ty svoje názory, jak je říká, nemají rádi, tvrdí, že politika uprchlíků v Evropě není primárně zaměřena na ochranu a podporu lidí v nouzi, ale spíše na prosazování určité ideologie, která usiluje o transformaci společnosti. Ano. A zdůrazňuje, že v roce 2015, kdy kancléřka Angela Merkelová otevřela hranice pro velké množství migrantů a uprchlíků, to bylo rozhodnutí, které mělo hluboký vliv na celou Evropu. - A já jsem už o tom tady mluvil. - Podle Maassena bylo toto rozhodnutí založeno na ideologickém přístupu a neodráželo konzervativní hodnoty, které by měly být zastoupeny její stranou CDU. Maassen také mluví o důležitosti národní suverenity a respektu k různým pohledům a přístupům k migraci v různých evropských zemích. Poukazuje na to, že některé země mají jiný pohled na migraci a chtějí uchovat svoji národní identitu a hodnoty. Ale já myslím, že to bychom taky chtěli uchovat ty naše hodnoty, ale někdo zvenčí nám do toho mluví.

Maassen říká: Naši Zelení vystupují jako misionáři, oni nechtějí, aby bláznivé bylo jen Německo, ale aby se i Maďarsko a Česká republika a další státy zbláznily stejně, jako my jsme. - Mluví za Němce. A tady cituje Orbána, že ho slyšel říkat něco vlastně docela skromného. On říká: Já nekritizuju německou vládu a Berlín, nekritizuju ani Brusel, jen požaduji za Maďarsko, abychom si mohli žít tak, jak nám to připadá správné. Ne? My bychom si měli tady rozhodovat, jak my chceme žít a kdo tady bude žít. Něco takového samozřejmě ekosocialismus nemůže tolerovat. Mnoho občanů vnímá tyto strany jako velmi podobné, zejména v oblasti migrace a klimatické politiky. Tato nespokojenost vede některé lidi k tomu, že již nechodí k volbám, protože nevidí skutečnou alternativu, která by reprezentovala jejich hodnoty a zájmy. A divíme se, že dneska AfD už má 20 % v Německu? No, nedivíme se. Nedivíme se, když v Berlíně ve třídě na základce je 60 % muslimů a ti žáci chtějí, aby Němci taky nosili to jejich oblečení podle jejich tradic. Ano, tak já nevím, jestli vás to neděsí. Jasně, někdo bude argumentovat, že u nás to nehrozí. No, já nevím, já si myslím, že celkově to, co se děje v Evropě, se nás týká.

Podle Maassena mnoho lidí v Německu je frustrováno současnou politickou situaci a nevidí významný rozdíl mezi hlavními politickými stranami, jako je CDU a Zelení. - Paní ministryně (k ministryni Černochové), co mi to jen připomíná? Co mi to jen připomíná? Konzervativní ODS a pan premiér napsal krásnou knížku, já jsem si ji vzal do Budapešti, úžasná bible ODS. No, akorát vy už jste ti Piráti. Vždyť pan premiér řekl na sjezdu Pirátů, že jste na jedné vlně s Bartošem z Antify, 2016 tady chodil a křičel, že my to chceme tady. Ne?

No, takže ano, tady je to napsáno vlastně, já jsem to řekl dopředu. Tak je to jak u nás, ODS a Piráti, stejná kapela. Zároveň Maassen zdůrazňuje, že někteří lidé mají obavy z podpory stran jako AfD, které jsou považovány za příliš radikální. Ta otevírá možnost pro vznik nové politické síly, která by mohla oslovit ty, kteří se cítí opomíjeni stávajícími politickými stranami. Tak přátelé, u nás jasnou státotvornou promigrační stranou, která se staví proti zelenému šílenství a proti ničení tradičních hodnot a státnosti - ano, to jsme my, hnutí ANO, i když komentátoři neustále píšou a stále říkají, jací jsme a jestli jsme konzervativní a takoví a makoví, ano, všechny ty blbosti. Já doporučuju, a mám tady ten projev, ale nechci tady zase zdržovat, můžu vám přečíst ten projev v Budapešti, ten je proevropský! Já mám obavu o Evropu. Já mám obavu o to, kam ta Evropa směřuje! My jsme součástí Evropy. Já chci žít v Evropě, chci žít v České republice. Já chci bojovat za Evropu. A ne že my se musíme podvolit těm šílencům v europarlamentu a tomu magorovi Timmermansovi, tomu komisaři, který vám poděkoval za to předsednictví. No to je snad nejhorší, co může být. To je polibek smrti.

Takže otázka migrace. Maassen poukazuje na důležitost kritického zkoumání politiky migračního azylového práva v Evropské unii. Podle něj je třeba se ptát, zda jsou navrhovaná opatření skutečně efektivní při omezení migračního toku do Evropy. Zdůrazňuje, že mnohá z těchto opatření jsou spíše politickým lakováním než skutečným řešením. Každopádně dohoda, kterou Česko odsouhlasilo, je jen oficiálním pozváním dalších migrantů do Evropy. (Nesrozumitelné.) 30 000 minimum je kvóta. A kolik přišlo minulý rok do Evropy migrantů? 846 000. No, takže je to skutečně problém a já vůbec nechápu teď tu situaci.

Tady vám přečtu článek: Německo překročilo kapacity v přijímání migrantů, tak přibývá násilností. Německo je plné a jeho schopnost přijímat další imigranty se snižuje. Chybějí peníze, ubytování. - To je oficiální monitoring. - Jen loni přijala země Německo 218 000 žadatelů o azyl, náklady na jejich podporu dosáhly 30 miliard eur. A letos v prvních měsících je zájem ještě o 80 % vyšší než loni. Představitelé 16 spolkových zemí naléhají na vládu v Berlíně, aby situaci řešila, ta zase tlačí na zbytek Evropy - no, to je ono - aby jí od části migrantů v rámci azylové dohody ulevil. Nadšení ale není velké. Na papíře je jen několik zpřísnění, ale jejich důsledek bude asi omezený, uvedl v rozhovoru pro deník Die Welt expert na azylové právo Daniel Tin (?). V této rozjitřené atmosféře není spokojen nikdo. Imigranti obvykle čekají lepší ubytování než přeplněná centra či bytovky a mnoho německých usedlíků má pocit, že vláda v Berlíně se více věnuje imigrantům než jejich starostem. Počet příchozích imigrantů je prostě příliš velký, říká saský premiér za křesťanské demokraty Michael Kretschmer. Nemůžeme integrovat, školy a školky jsou přetížené a chybějí byty. Tyto počty je třeba snížit, dodává s tím, že pokud se problém nevyřeší, čeká Německo kolaps.

Mnozí Němci se cítí přistěhovaleckou vlnou ohrožení, takže přibývá útoků na azylová zařízení. Podle spolkového Ministerstva vnitra se počet útoků za letošní první čtvrtletí oproti loňskému zdvojnásobil. List Neue Osnabrücker Zeitung citoval německého vyšetřovatele, podle kterého má většina útoků pravicové extremistické pozadí. Zpravidla se jedná o žhářství a ublížení na zdraví. Podle levicové političky Clary Büngerové vše začíná hesly Německo je plné a končí rasismem a násilím v ulicích.

Ano, takže v této situaci - a já se ještě k tomu dostanu, protože tady mám část, co se stalo v Čechách na Silvestra v Karlových Varech. A to byl emigrant, který přišel z Německa. Takže pokud pan Rakušan si myslí, že někde údajně má výjimku, ale my jsme ji neviděli, že sem nepřijdou, tak jste na velkém omylu. Velkém omylu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP