(18.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže není pravda, že by pan Rakušan měl stejnou pozici. Já vůbec nechápu, jak to může říct. Tady je článek z 24. září 2020. Shodou okolností je to stejný antibabišovský Deník N a titulek je: Babiš. Pokud nebudeme přijímat uprchlíky, nemůžeme je vracet. Solidarita nemůže být povinná. Podstata nového návrhu migrační politiky EU je nesmyslná. Tak jak mi může říkat Rakušan, že má stejnou pozici, když já jsem to odmítal? Odmítal jsem to. A ještě v roce 2021. Takže je to nesmysl. Vůbec nechápu, jak si může dovolit pan ministr to házet na nás a vymlouvat se na nás. Bohužel lže. Měl mandát úplně jiný, s námi to nemá nic společného. My jsme nikdy nechtěli a nikdy nesouhlasili s tím, aby zkrátka došlo k tomuto pozvání.

Mimochodem, my jsme v červenci 2017 schválili příspěvek na podporu integrované ochrany hranic Libye ve výši milion eur a v lednu 2018, to jsme byli už vláda bez důvěry, jsme dali 8,75 milionu na druhou fázi stejného projektu. A víte, o čem to bylo, paní ministryně? To bylo o tom, že my, V4, kterou jsme měli tu sílu a fungovali jsme, jsme se domluvili, že koupíme libyjské pobřežní stráži čtyři lodě. Každá země z V4 dala 8,75 milionu eur. Ty lodě se měly jmenovat Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko a měla je dostat libyjská stráž, aby bojovala proti těm pašerákům.

Vždyť znovu opakuji, že je to zločin! Zločin! Je to organizovaný zločin. Šest miliard eur vydělávají pašeráci na těch lidech! Všude vydělávají. Já jsem byl na té maďarský hranici a ti migranti jsou ozbrojení. Ozbrojení! Každý mobil, nože, různé útočné zbraně a mají peníze. A na druhé straně sedí někdo v autě s espézetkou německou nebo rakouskou, pašerák, a ten je potom odveze do Německa nebo někam. Mimochodem velice pikantní bylo, když ti naši policisté mi řekli, že tam zadrželi jednoho pašeráka, a ten policista říká, to byl soused z naší obce. Takže i naši v tom jedou. Je to organizovaný zločin. Je to zločin.

Takže my jsme tohle dělali a teď pan Rakušan to mixuje a říká ano, toto máme společné. Vždyť to máte v programu. Ale vy to neplníte, ten program! Ale to, že jste akceptovali tohle, je to pozvánka, je to problém a my zásadně s tím nesouhlasíme. A můžu vám tady číst: Integrace migrantů ve Švédsku selhala, přiznala premiérka. Zvýšilo se násilí. Ano, Magdalena Anderson. Vedle ní jsem seděl dlouho. A říkal jsem jí, Magdaleno, děláte dobře, že berete tolik migrantů? No nedělali. Nedělali. Takže to je velký problém a já nechápu, že pan Rakušan neříká pravdu. Zkrátka to nezvládl.

Ale co je na tom nejhorší, je to, že vy jste v rámci předsednictví měli ideální situaci si říct o peníze, ne? Paní ministryně, já vám řeknu, kolik dostalo Řecko peněz od roku 2015. Víte kolik? Tři miliardy a 400 milionů eur dostalo Řecko. V bruselských kruzích vždycky říkali: Řecko umí nejlépe podojit bruselskou krávu. Pamatujete si, kolik měli těch olivovníků? Více než celý svět možná, na které brali dotace. Tři celé čtyři miliardy euro! A já jsem se ptal, co tedy my? A pan Rakušan říkal, že něco. Ale já myslím, že zatím nic, že v podstatě jste nevyřešili ty peníze, a je to chyba. Pan premiér se někde vyjádřil, že potom požádáte. Ale proč jste už nepožádali dřív? Proč jste nepožádali dřív? Já si ještě tady najdu, co říkal ten Morawiecki na té tiskovce. Ten to samozřejmě kritizoval. Ten se nemaže, protože on ví, o čem to je v Bruselu a na té Evropské radě. Počkejte, já jsem to našel tady někde. (Hledá v podkladech.) Tady.

Takže ještě jednou. Řecko dostalo 3,4 miliardy eur na ilegální migraci. Itálie dostala 1,1 miliardy eur, Německo dostalo 840 milionů eur. A co říká Morawiecki? Orbán nedostal ani korunu, tedy ani euro, protože tam je to jasné, ten to postavil. Kdyby to nepostavil, tak jsme měli plnou Prahu tady 2015 a celou Moravu. Ale k Břeclavi se ještě dostanu. A tady, co říká pan Morawiecki, polský premiér? Říká: V Polsku jsme si zažili migrační vlnu, kterou vyvolalo Rusko a Bělorusko uměle. Ano. A my také. My také. Na utečence z Ukrajiny jsme nedostali téměř žádnou pomoc a nyní se navrhuje částka 20 000 eur za nepřijetí migranta. Pomoc jsme dostali 100 eur na migranta. Neuvěřitelné! Sto eur dostali! A proč ne 20 000, když je ta solidarita, ne? Takže Poláci nedostali téměř nic a vy jste také nedostali nic.

Takže paní ministryně, já vím, že Piráti vás řídí, ale já bych vám chtěl říct, představte si, že pošleme těch - jako že to nenastane, teď riskuji, že samozřejmě provládní média zase něco vytrhnou, že bychom poslali těch 500 000 Ukrajinců do Evropy, a oni by nám řekli: Ne, ne. A my bychom řekli, tak nám dejte těch 20 000 eur, ne? Víte, kolik je to peněz? Já jsem to počítal desetkrát. Nechtěl jsem věřit tomu číslu: 238 miliard! Dvě stě třicet osm miliard! Tak! Takže nic jsme nedostali, měli jste předsednictví. Pan premiér zkrátka musí být agresivní. Musí bojovat. Já vím, že jemu to není, že on spíš tam vystupuje monotónně a bojí se něco říct, ale musí bojovat za naše zájmy.

Takže co nám říká pan Rakušan? Že je tam nějaká výjimka. Já jsem ji neviděl. A on nám vlastně říká, že jste se uspokojili s tím, že nedostaneme za ty Ukrajince ani euro. A proč? Je neuvěřitelné, jak fungují ta média, ne? Teď paní v neděli. Když jsem byl v debatě s panem premiérem, tak jsem se ho ptal, kolik stála Ukrajina. Ale to není nic proti Ukrajině. Hnutí ANO dalo 10 milionů, já sám jsem platil plno peněz, abychom to mohli spočítat. Takže z médií jsem se dozvěděl, že je tam 38,5 miliardy na ty Ukrajince, vydal stát. Vy jste mi říkala, že ty zbraně asi 10 miliard. A víte, proč se na to ptám? Ptám se na to proto, že vaše vláda se stále vymlouvá na Ukrajinu. A ten covid a ta Ukrajina se dá přesně spočítat, abychom to zohlednili v tom rozpočtu. Takže my teď víme, že Ukrajina nás stála, nevím, 40 pro ty uprchlíky, 10 zbraně, to je 50. A náš covid 2020? Propad HDP 5,5 %, 82 miliard pryč a 370 jsme vydali. Takže my jsme dali 450 miliard, náš rozpočet, když to tedy někdo porovnává, a vy jste dali nějakých 50, ale díky inflaci jste dostali 200. Takže když je vždycky ta debata, že se vymlouváte na Ukrajinu, jak ovlivnila náš rozpočet, tak je to samozřejmě nesmysl. A chápu, že pan premiér to nechce říct, kolik vlastně, jaký je to dopad.

Takže já bych očekával, že skutečně zkrátka půjdete do Bruselu a budete chtít ty peníze, protože zkrátka ta jednomyslnost na to je strašně důležitá. Ano, někomu se to může zdát, že je tam nějaké vydírání nebo nevím co, ale zkrátka já nevidím důvod, pokud tyhle země jako Řecko dostávají desítky miliard, a Itálie a Německo, proč my nedostaneme? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP