(18.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Teď to největší nebezpečí - a vlastně s tímhle ten váš ministr, který tedy v aroganci může soutěžit s tím ze STANu, s panem Síkelou. Tak o co se jedná? Francie a Německo důvěrně jednají, jak obejít smlouvy na zrušení jednomyslnosti hlasování v EU. Ano? A tady to potvrzují, je to rozhovor v Euroactivu, kde Francouzka Laurence Boone a Němka Anna Lührmann říkají, že Německo a Francie zejména zvažují přechod od jednomyslnosti k hlasování kvalifikovanou většinou v oblasti, jako je zahraniční politika nebo daně, aby se podle nich EU stala flexibilnější nebo přijme nové členy. Finta spočívá podle nich v tom, že právní změna by byla možná již v rámci stávajících smluv, a to díky takzvané překlenovací doložce. Toto ustanovení umožňuje změnu legislativních postupů, aniž by muselo dojít k formální změně smluv EU. Toto je možnost, kterou chceme prozkoumat, abychom si udrželi naši sílu jako globální hráč ve společné zahraniční a bezpečnostní politice EU, prohlásila Lührmannová pro Activ a dala najevo svou důvěru, že tohoto budeme schopni dosáhnout.

No a tady francouzský protějšek Laurence Boone zdůraznila, že takový vývoj představoval důležitý krok k větší integraci, efektivity. Ne. Důležitý krok k tomu - vy jste tam už dneska do počtu a potom bychom tam už, ti další, kteří přijdou po vás, tam ani nemusí chodit. Protlačení změny přes odpor malých zemí se má dít postupně. Pokud se přechod na hlasování kvalifikovanou většinou provede nejprve omezeným a velmi pragmatickým způsobem, aby se ukázalo, že sedmadvacítka je schopna reformy. Francie a Německo prosazují důkladnou reformu EU před přijetím dalších kandidátů, jako jsou země na Balkáně nebo Ukrajině. No to je skvělé. Já si strašně pamatuju, jak mému příteli Zoranu Zaevovi, premiérovi Severní Makedonie, který se ráno vzbudil a myslel na Evropu, večer zaspal, myslel na Evropu, bránil tu hranici, neschengenně, z Řecka chodili ti ilegální migranti a pašeráci. Změnil název, změnil ústavu, všechno, a ta Merkelová mu nesplnila ten slib, že by se začali s ním bavit, možná 15, 20 let o tom, že by jednou mohl se stát...

Takže o co tady jde? Já chápu, že Německo, které přispívá 53 miliard eur do rozpočtu, nebo Francie, že asi možná některé štve a ani tak moc ne, ale někteří jiní, o tom, že my máme to právo taky do toho mluvit a taky něco jako prosazovat. Takže to je samozřejmě absolutně šílené. Pokud by mělo tohle nastat, tak to je vlastně předání svrchovanosti České republiky do Bruselu! Tak jak to chce ten váš nový ministr, který je úplně zbytečný, pro EU, pan Dvořák. No a co teď říká Berlín i Paříž? Tvrdí, že odpor menších členských zemí k reformě už není takový radikální. V společném postoji se 13 členských států loni postavilo proti jakékoliv radikální úpravě zakládajících smluv EU. Hlasování kvalifikovanou většinou v Radě EU znamená nutný souhlas 15 z 27 členů, které (kteří) musí zároveň reprezentovat alespoň 65 % celkového počtu obyvatel EU. Tyto země, včetně České republiky - a to já nevím, ale za nás to tak bylo - Maďarska a Polska se právě bojí, že při změně hlasování tak už nebudou moct prakticky nic ovlivnit a vždy bude možnost jejich přehlasování tak, jak se to děje v jiných oblastech evropského legislativního procesu. Ale tady samozřejmě k tomu nedošlo, protože vy se ještě dokonce hlásíte, že v rámci předsednictví jste připravovali tu šílenou migrační dohodu. To pozvání! To pozvání těch ilegálních migrantů a pašeráků do Evropy! Takže podle obou státních tajemnic se však konsenzus od loňska změnil. Myšlenka, že musíme EU připravit na rozšíření, se mezi státy stále více prosazuje, tvrdí Lührmannová, server Euroactiv. Ale neuvádí, proč se tedy Berlín a Paříž snaží reformu obejít oklikou a nikoliv cestou změny zakládacích smluv EU. No a dokonce tedy udělali pracovní skupinu složenou z odborníků na institucionální reformy EU. Kromě toho začala začátkem května svou činnost Skupina přátel pro hlasování kvalifikovanou většinou v rámci společné zahraniční a bezpečnostní politiky. Toto je zásadní. Toto je zásadní. Já jsem zažil diskuse, kdy jeden premiér řval na jiného premiéra: Nikdy jsme vás neměli vzít do EU! A ten na něho řval: Vždyť dostáváš pět miliard eur dividendy každý rok!

To je ta rétorika! Pan Rakušan mluví o solidaritě? Jo, my jsme byli vždycky solidární. My jsme byli vždycky solidární. Ale nikdo nám nemůže vykládat, že my tady dostáváme, ano, ty dotace, které oni si vymysleli, ale zároveň tady odteče každý rok 280 miliard dividend. Vždycky o tom byla ta debata.

Takže prosím vás, všechno, co jste udělali s Bruselem, jste podělali. Předsednictví, teď tu migraci. A já bych se nechtěl dožít toho, že vaše vláda zvedne ruku pro to, aby se zrušila jednomyslnost. Když pan Bartoš - a to je reprezentant toho proudu, který bohužel vás řídí. Ti Piráti vás řídí, paní ministryně, to je peklo - měl ty preference a měl být premiérem, tak šel do Bruselu a tam se už fotil, že bude nový premiér, a tam řekl - ještě chudák Tajani (?) žil - že to zkrátka předá. Vždyť to jsou všechno, tahle extrémní levice, to jsou všechno trénovaní lidi v neziskovkách, aby rozvrátili tu Evropu, aby předali všechno do Bruselu, abychom my tady byli do počtu. A já to nechci. Nechci to! A tohle pokud byste udělali, by byla úplná katastrofa. A já se toho hrozím, protože my nevíme, co tam vyvedete. Vy nic neříkáte, vy nás vždycky stavíte před hotovou věc. A ano, já rozumím tomu, že někoho štve ta jednomyslnost, ano, ale kdyby nebyla jednomyslnost, tak jsme nezarazili kvóty 2018, tak jsme nevybojovali taxonomii, tak jsme neprosadili slovo jádro do závěru a kůrovec a taky bychom nevybojovali 42 miliard navíc! Protože když čtyři noci a pět dní nespíte a máte na to tu kuráž a všichni jsou naštvaní, ti prezidenti, premiéři, tak nakonec můžete vyhrát. A to je ta svrchovaná pozice naše. My nejsme tady do počtu. My nejsme nějaký přívěsek nějakého Bruselu, i když oni samozřejmě přes peníze to rádi ovlivňují a říkají, musíte poslouchat, jinak vám nedáme peníze.

Takže ten bod by se jmenoval, že já bych chtěl, aby jednoznačně vláda potvrdila, že nikdy nebude souhlasit se zrušením jednomyslnosti hlasování v Evropské unii. No, takže to je další bod.

A teď bych chtěl nakonec tu migraci. To je skutečně neuvěřitelná věc. Poláci to říkají jasně: My přicházíme o část naší suverenity! Jakmile si nemůžeme rozhodnout, kdo u nás bude žít, tak to prostě zkrátka ztráta suverenity je. Evropa tímhle rozhodnutím otvírá dveře pašeráckým organizovaným skupinám. A je to vlastně po Merkelové první pozvánka. Protože když řeknete veřejně, že přijmeme minimálně 30 000 ilegálních migrantů organizovaných pašeráky ročně, no tak zkrátka vy jste je pozvali. Vy jste je pozvali. Proč teď se zvýšil počet ilegálních migrantů a za jeden týden přišlo na Lampedusu 1 500? Vždyť se tam utopilo několik set lidí v tom moři! Kdo je za to zodpovědný? Kdo? Takže já jsem z toho v šoku.

A samozřejmě pan ministr stále mění názory. Vykládal nám o tom, že v podstatě měl stejný mandát, a samozřejmě to vůbec nebyla pravda. Povinná solidarita je oxymóron. Oxymóron. To je nové slovo, které jsem se naučil, neboli použití slov, která se vzájemně vylučují. Je to zhruba stejná volovina jako větší polovina. To je, co? Stejná volovina jako větší polovina. (Se smíchem. Poslanci ANO tleskají.) Co to je povinná solidarita? My jsme solidární, my jsme tady přijali 500 000 Ukrajinců. Dobrovolně! Bez toho, aby nám někdo z Bruselu volal. Mimochodem, když v Bělorusku Lukašenko tam zmanipuloval volby, tak já jsem s Morawieckým volal Merkelové. Nás nemusí nikdo řídit z Bruselu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP