(15.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ve Švýcarsku... Já si pamatuju, jak odpůrci referenda říkali, no, ale tak třeba o těch daních, říkali odpůrci referenda, že přece lidi nemůžou hlasovat o daních. Jako nedělejte z nás hlupáky. Z občanů. Ve Švýcarsku se o daních hlasuje, protože oni mají v ústavě DPH. Oni mají totiž v ústavě DPH. A to je v překladu daň z přidané hodnoty. Takže já samozřejmě - a to referendum o zvýšení DPH ve Švýcarsku před několika lety proběhlo. Proběhlo dokonce. To znamená, je to tak, ve Švýcarsku se hlasuje o daních, ne o všech, ale hlasuje se o DPH. Pakliže by vláda chtěla zvýšit DPH, to znamená, lidé vidí, že vláda například hospodaří neúčelně nebo hospodaří špatně, právě proto mají tuhle základní pojistku, jako kdyby chtěla vláda plošně zvýšit DPH, tak sazbu DPH mají v ústavě a je to otázka na referendum. Právě proto, aby vláda, která třeba rozkrádá zemi, jako ta Fialova vláda, a okrádá lidi, tak aby nemohli samovolně zvýšit všem lidem daně, DPH, protože to se týká plošně všech lidí, tak to mají Švýcaři v ústavě.

No to by se tady samozřejmě hodilo, protože je to právě Fialova vláda, která teď přišla s plošným zvýšením DPH a s tím, že okradete všechny občany o jejich peníze. To je přesně ono. Přesně vidíte, jak to funguje ve skutečné demokracii, ve skutečných demokraciích, mluvím tady o Bavorsku, hovořím tady o Švýcarsku. Co tady předvádí Fialova vláda, kdybyste v podstatě před volbami neříkali vůbec nic o tom, že budete zvyšovat daně, naopak jste ještě tvrdili, že nebudete zvyšovat daně, teď děláte opak, podvedli jste úplně všechny, hlavně vaše voliče jste podvedli. Náš volič podveden není. Ten věděl přesně, co může čekat od Petra Fialy a paní Pekarové Adamové, od Víta Rakušana a spol., od Ivana Bartoše a těchhle lidí, od pana Jurečky z KDU-ČSL. Ten to věděl, proto je také nevolil. Ale skutečně ti, kteří se cítí nejvíce podvedení, a také jsem jich už mnoho potkal na akcích, jsou právě voliči vládní pětikoalice. Ti se cítí extrémně podvedení, a hlavně jsou to mnozí voliči ODS, protože těch bylo samozřejmě nejvíc. Cítí se extrémně podvedení a litují toho, že volili ODS, aspoň v tuto chvíli toho litují, říkají mi to. Ti se cítí podvedení. Náš volič podveden nebyl, protože to tušil a ty strany pětikoalice logicky nevolil. Ale ten, kdo právě volil hlavně ODS, tak mi říká spousta lidí, že se cítí podvedeni, protože ODS dělá úplně něco jiného, než slibovala před volbami. Myslím, že i tito voliči by uvítali, kdyby mohli dát stop Fialově vládě právě formou zákona o referendu, protože to by určitě byla výborná otázka v referendu: Chcete zvyšovat DPH? Občané by řekli "ne" a bylo by to závazné a bylo by to hotovo. Takže byste konečně museli škrtnout ty zbytné výdaje, které vyhazujete bůhvíkam do zahraničí a na různé cizince a tak dále. Nemohli byste dělat drahé zahraniční zakázky a tak dále, ty předražené zakázky. To znamená, to by bylo ideální, aby každé schválení změny ústavy muselo projít referendem. Ostatně proč nedat otázku občanům i ohledně zákona o referendu? Proč neudělat třeba, když už se toho tak strašně bojíte, jednorázové referendum o jednoduché otázce: Chcete zákon o referendu? Ano, ne. No a občané by sami závazně rozhodli a myslím, že by to bylo demokratické. Ale to vy nechcete.

Pojďme se podívat dál, pojďme se podívat na další německou spolkovou zemi, jaký je tam stav, jak to vypadá, a pojďme se podívat například na Braniborsko. Ústava Braniborska jednak v čl. 75 stanoví, že návrhy zákonů může vedle poslanců zemského sněmu a zemské vlády předkládat lid formou lidové žádosti. To se německy řekne Volksbegehren. Jednak mají podle čl. 76 odst. 1 upravujícího lidovou iniciativu všichni obyvatelé právo předkládat zemskému sněmu v rámci jeho příslušnosti určité věci politického rozhodování, mezi které patří návrhy zákonů a návrhy na rozpuštění zemského sněmu. Lidová iniciativa tedy není omezena na zákonodárnou iniciativu jako v Bavorsku. Článek 76 odst. 2 označuje za nepřípustnou lidovou iniciativu týkající se zemského rozpočtu. To je podobné jako v Bavorsku z tohoto pohledu. Také ohledně platů státních zaměstnanců, dávek sociálního zabezpečení, poplatků a personálního rozhodnutí.

Tady bych s tím úplně nesouhlasil, protože v České republice máme problém se zneužíváním sociálních dávek nepřizpůsobivými a také Ukrajinci. Ostatně teď o tom byla reportáž v televizi Prima. Dala nám konečně za pravdu, že tady ukrajinští migranti masivně zneužívají sociální dávky z toho důvodu, že Fialova vláda je špatně a příliš štědře nastavila. Přesně, na ten váš aktivismus a nekompetenci doplácejí všichni občané v České republice. Takže Ukrajinci tady rozkrádají naše sociální dávky. Já jsem tu reportáž viděl v televizi. Přesně nám dala za pravdu. Mladí Ukrajinci, já vůbec nevím, co tady dělají, proč to tady Fialova vláda toleruje, já jsem myslel, že mají bojovat na Ukrajině, když jsou takoví vlastenci. Mladí Ukrajinci tady nepracují, válejí se tam za sociální dávky a zneužívají dávky. Je to přesně tak, jak jsem říkal. Tohle je špatně a já myslím, že už je toho dost. Když jsem viděl, že tady ještě přebarvila vládnoucí koalice na pražském magistrátu, teď nově přebarvila tramvaj na ukrajinské národní barvy, tak to je úplně vrchol. Takže peníze na přebarvení tramvaje ano, přelepení tramvaje, ale práce pro české občany nula. Minusová dokonce, protože je okrádáte o peníze, o slíbené valorizace důchodů a tak podobně. A teď chystáte plošné zvyšování daní. ODS chystá plošné zvyšování daní. Je to tak. Takže já jsem chtěl jenom říci, že tohleto je opravdu už přes čáru. Místo aby se věnovala práce potřebným českým občanům, tak koalice na pražském magistrátu, tam vládne přesně koalice ve složení vládní koalice tady, na celostátní úrovni, že tam vládne koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN. Takže prioritou této koalice je přelepit tramvaj na ukrajinské barvy a fotit se u toho. A tímhletím oni tráví čas, místo aby vytvářeli něco pozitivního pro občany. No to je skutečně otřesné a je potřeba o tom mluvit a je potřeba to říkat nahlas. My v SPD říkáme, že prioritou musí být český občan. Tak to prostě je. A snažíme se veškerou naši energii trávit prospěšnou prací pro české občany. Samozřejmě k tomu patří i mezinárodní politika. To je jasné.

Pojďme dál. To, že v Braniborsku není přípustné referendum ohledně dávek sociálního zabezpečení, já bych zrovna řekl, že to by v Čechách... tak ostatně náš zákon o referendu z pera SPD to naopak umožňuje, protože ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, to si myslím, že by bylo namístě jako otázka pro referendum, ale tomu tady zase vládní pětikoalice brání. Já bych jenom připomenul, že to právě loni na jaře, kdy poslanci Fialovy vládní pětikoalice nám tady ve Sněmovně odmítli zákon SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. To znamená, Fialova vládní pětikoalice podporuje nepřizpůsobivé a okrádá o peníze slušné české občany. To je vaše politika. To je politika Fialovy vládní koalice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP