(15.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Teď se pojďme podívat, jaký je stav v Německu. Tam je to poměrně zajímavé. Takže v Německu, ačkoliv čl. 20 odst. 2 základního zákona Spolkové republiky Německo, to je německé ústavy, výslovně stanoví, že státní moc vykonává lid mimo jiné prostřednictvím voleb a hlasování, obsahuje jinak německá ústava pouze jedno ustanovení o lidovém hlasování, a to v čl. 29 týkajícím se změny členění spolkového území na země. V tomto případě jsou však oprávněni hlasovat pouze občané na území, kterého se změna má dotknout. Nejde tedy celostátní hlasování, jiné lidové hlasování se na federální úrovni konat nemůže. No jo, ale samozřejmě ty úpravy jsou pak na té spolkové úrovni. Zákonnou iniciativu má podle čl. 76, odst. 1 pouze spolková vláda, tu zákonodárnou iniciativu, poslanci Spolkového sněmu, Bundestagu, a Spolková rada, Bundesrat. Lidová iniciativa tedy také není na federální úrovni možná. Ale právě to referendum oni mají upraveno na té spolkové úrovni, na úrovni těch spolkových zemí. Takže tam jsou ta lidová hlasování neboli referendum upravena na té zemské úrovni, a to v právních řádech všech spolkových zemí. To je potřeba asi zdůraznit. Takže vidíte, jak v Německu, v Německé spolkové republice, na úrovni všech těch spolkových zemí tak mají zákony o referendu.

Úpravy v jednotlivých zemích jsou velmi rozdílné, jako například lze uvést Bavorsko a Braniborsko. Takže se podíváme na Bavorsko. Základy jsou dány v zemské ústavě, jejíž čl. 71 stanoví, že návrhy zákonů předkládá zemská vláda, poslanci zemského sněmu nebo lid, takzvaná lidová žádost. Podle čl. 72 odst. 1 zákony přijímá zemský sněm nebo lid. Ano, čl. 73 vylučuje z přijímání lidovým rozhodnutím státní rozpočet, ten musí být přijat zemským sněmem. Postup při podávání lidové žádosti, respektive lidovém rozhodnutí, upravuje Landeswahlgesetz v § 62 až 82. Návrh na povolení lidové žádosti se podává zemskému ministerstvu vnitra, stavebnictví a dopravy. Musí se jednat o vypracovaný a odůvodněný návrh zákona opatřený podpisy 25 000 oprávněných voličů, jejich oprávněním volič se prokazuje při podání návrhu. Tady bych jenom dodal, že ty podpisy nemusí být ověřené. Nemusí být ověřené. No, tak to my navrhujeme taky v té naší, v tom našem českém zákoně. Ministerstvo lidovou žádost zveřejní a určí čtrnáctidenní lhůtu, ve které mohou voliči žádost podepsat. Obce stanoví místo a čas k podepisování žádosti. Podpis musí být vlastnoruční. Kdo na daném formuláři místopřísežně prohlásí, že se po celou dobu určenou k podepisování žádosti kvůli nemoci nemohl dostavit na místo určené k podpisu, může svou podporu žádosti na formuláři potvrdit a jím pověřená osoba tento formulář donese na místo určené k podepisování. Podpis nemusí být ověřený. K platnosti lidové žádosti je třeba, aby ji podpořilo 10 % oprávněných voličů. K takové žádosti musí vyjádřit své stanovisko zemská vláda a postoupit ji s tímto zemskému sněmu. Ten ji projedná do tří měsíců. Pokud ji nezměněnou přijme, nekoná se lidové rozhodnutí, jinak musí být lidové rozhodnutí o žádosti vyhlášeno ve lhůtě dalších tří měsíců. Pokud zemský sněm žádost odmítne, může k lidovému rozhodnutí předložit spolu s lidovou žádostí vlastní návrh zákona jako alternativu. Návrh zákona je schválen, pokud obdrží více hlasů "ano" než "ne", tedy prostou většinou. K přijetí zákonů měnících ústavu je však třeba, aby hlasy "ano" tvořily alespoň 25 % hlasů všech oprávněných voličů. No, vidíte, tady to přesně je, že už v tom Bavorsku to je přesně tak, jak já tady říkám od začátku, že stačí v podstatě k tomu schválení prostá většina. To je ono. Takže tady k tomu přistupují skutečně demokraticky, tak jak navrhuje SPD.

Lidové rozhodnutí je v Bavorsku dále podle čl. 75 odst. 2 zemské ústavy potřeba ke schválení každé změny ústavy. Změnu nejdříve schválí zemský sněm dvoutřetinovou většinou a poté musí být potvrzena lidovým rozhodnutím prostou většinou. A to je přesně taky ta situace, kdy tady, jak víme, tak vládní pětikoalice tady tlačí taky novelu ústavy. Vy tlačíte novelu ústavy tak, abyste bez souhlasu Sněmovny mohli v podstatě z jakéhokoliv důvodu, který vy si vymyslíte, tak abyste mohli vysílat české vojáky, české občany do zahraničí a také tady umožňovat pobyt cizích vojáků. A to je ta změna ústavy, kterou tady taky tlačí paní ministryně Černochová z ODS, ministryně obrany a Fialova vláda. No a to by se vám právě hodilo jako doplněk teď téhleté smlouvy ČR - USA o amerických základnách v České republice, aby vlastně zase tady mohl premiér Fiala lhát, jako to udělal loni na jaře a říkal, že Česká republika je ve válce. No a pod touto záminkou vlastně ohrožení bezpečnosti, jak tam nově teď chcete změnit tu ústavu, tak byste v podstatě mohli už zatáhnout Českou republiku do jakékoliv války. Takže to je opravdu velice nebezpečná novela ústavy v rukou Fialovy vládní pětikoalice, v rukou válečných štváčů, samozřejmě, kteří nás chtějí zatáhnou do války za každou cenu, a to je samozřejmě špatně. No a už bych zase slyšel tady, kdo tohleto říká, už úplně to vidím, ten je proruský, proputinovský a tyhlety vaše lži a nesmysly, který už vám stejně většina lidí nevěří. Takže to takhle není. Prostě my nechceme válku, my chceme mír. A Česká republika není ve válce, tak nás do ní nezatahujte. Takže tohleto je prostě, tohleto je zcela jasné.

Takže vidíte, že tady v Bavorsku prostě je potřeba referendum ke každé změně ústavy. Je to ten švýcarský model v podstatě. A já si myslím, že by to bylo namístě. Já si myslím, že by bylo namístě, aby změna ústavy, že se to týká skutečně těch nejzávažnějších vůbec, toho nejzávažnějšího v podstatě pilíře, na kterém stojí ta česká demokracie nebo ten český stát, tak já si myslím, že by bylo zcela namístě, aby mohli čeští občané hlasovat o změně ústavy. A to samozřejmě náš návrh zákona o referendu umožňuje. Náš zákon to umožňuje. Mimochodem ten náš zákon o referendu je právě taky změnou ústavy, takže aby - to je ústavní novela, zákon o referendu.

A tady bych jenom snad dodal, že třeba ve Švýcarsku se hlasuje v referendu dokonce povinně i o změně daní. To jsem taky tenkrát, když jsem to téma referenda přinesl do parlamentu jako první, že jo, už když jsem sem přišel, tak to bylo moje téma od začátku - referendum, prosadit demokracii. Právě proto začali ti rádoby demokrati říkat o mně, že jsem nedemokratický, a začali si protiřečit, protože se tak bojí referenda. To znamená, ten, kdo prosazuje referendum, to je naopak vrchol demokracie, tak už jak nemáte argument - tak já se na to na všechno pamatuju, tyhlety rádoby elity, jak to všechno převrátily. Takže všechno převrátily, protože samozřejmě pro elity je návrh, pro elity je referendum nebezpečí, protože už nebudete moci dělat všechny ty věci, co děláte teď. Ostatně o tom tady mluvíme, třeba o té - smlouva o těch základnách. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP