(15.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Obsluha státního dluhu jsou úroky. Úroky, jo? Stát si půjčuje, platí za to úroky. Za nás, my jsme si půjčovali s negativním úrokem. Pamatuju si 15 % dluhu, půjčili jsme si, a ještě nám za to zaplatili, protože tam byly ty spekulace na měnu a tak dále. Takže my jsme končili jako 42 v roce 2021, ano? No a když to porovnám 2013, když bylo 51, a 2009, když byla ta krize, kdy ta pravicová vláda s Kalouskem nedala podnikatelům ani korunu! Ani kačku, nic jim nedali! Absolutně je nechali v té krizi - vlastně aby si poradili sami. A minulý rok to bylo 49, ale samozřejmě před volbami s nimi strašili a tak dále, tyhle nesmysly.

My s panem premiérem - samozřejmě jsme si vyměňovali názory v neděli a pan premiér se strašně urazil. Neurazil, ale říkal, že to je strašně jako, jak bych to vyjádřil?, nekorektní, nebo jaké slovo použil, že jsem si dovolil zeptat, kolik vlastně my jsme dali na pomoc Ukrajině. Ale já o tom mluvím proto, aby zkrátka se to dalo spočítat. Co je na tom? Já jsem četl v médiích - já nejsem proti (nesrozumitelné), naše hnutí bylo jediné, jediná politická strana, která dala peníze. Já osobně jsem pomáhal, a tak dále. A já se ptám na to, že my to nevíme. A pokud víme přesně, kolik znamenal pro nás propad HDP v roce 2020 vůči 2019, a bylo to 82 miliard, a víme, kolik jsme dali firmám, 370 miliard. Dokonce i ten antibabišovský NKÚ teď řekl, že 48 miliard pro... už nevím, jaký to byl kompenzační bonus, že bylo správně. Nebo jsme měli nechat ty lidi jako na dlažbě? Všichni by byli... zavřeli bychom ty firmy. Mimochodem i Škoda Auto dostala 1,6 miliardy. Na to všichni zapomněli. Ty peníze, které my jsme vydávali, všechny ty peníze se dají dohledat na rozdíl od těch peněz, které dělají i tato vláda a jiné vlády.

Takže já jsem jen chtěl od pana premiéra, a pan premiér tvrdí, že se to dá někde dohledat, já jsem to nenašel, aby se to zobjektivizovalo, aby se řeklo tak fajn, na uprchlíky jste dali 30 miliard, na zbraně šlo já nevím kolik miliard, tak beru to jako číslo. Pan premiér říkal, že ten návrh rozpočtu je vlastně jenom nějaké číslo, tak já jsem chtěl to číslo, abychom mohli posoudit, jaký to má dopad na ten rozpočet.

Tady stále se opakuje to, že ten největší problém dopadu na veřejné finance je Ukrajina. A proto vláda se i vymlouvá, proto vláda ani jednou nevyhodnotila programové prohlášení vlády. Naopak ho změnila. Slibovala hory doly. A samozřejmě ten hlavní problém byly energie, že jste nic neudělali, a inflace, která vám vyhovovala. Takže tady to... A my, když jsme měli ten covid, ano, tak my jsme to programové prohlášení vlády stále vyhodnocovali, my jsme stále skládali účty. Vláda Petra Fialy ani jednou. Ani jednou jste nepředstoupili a nevyhodnotili. A my jsme splnili asi 80 % a to, co jsme nesplnili, tak jsme zdůvodnili proč. Tady vůbec, tady to nikomu nevadí. Tady je vlastně situace, kdy máme pocit, že všech těch pět koaličních stran je před volbami, každý má nějaký názor a vlastně nikdo neví, co vlastně ta vláda chce. Pan Stanjura dá už ten druhý, tedy návrh toho rozpočtu 2024, vlastně ani to, dá to hned do toho eKLEPu nějak tajně nebo jak, zkrátka nikdo se k tomu nemohl vyjádřit. No a pan premiér teď říká, že vlastně se to nebude řešit, že se bude čekat na toto. Ale já nechápu, jak je to možné. Nechápu.

A když se podíváme na ten rozpočet, tak to je neuvěřitelné, že Ministerstvo obrany má nárůst 48 miliard, a já nevím, jestli to paní ministryně utratí, nebo to vyplatí na nějakých zálohách. Ale MPSV má jenom 22 miliard - a to jsou důchody a to je kapitola, která má 921 miliard na rozdíl od obrany, která má jenom 159 miliard. A školství minus 29 miliard. Paní Schillerová o tom mluvila.

Ale já jsem ještě zapomněl u toho převisu u MMR, tam ty obce chtějí peníze na ty školky a školy. A pan ministr Bek řekl, že tedy on přijde v rámci nevím těch návrhů o 2 miliardy(?) a půjčí si 45 miliard. Tak to je super, když si to půjčí. Tak normálně by to mělo jít do rozpočtu, ale nechť těch 45 miliard dá hned těm žadatelům, těm obcím, které chtějí postavit ty školy a školky. Nechť tam dá těch 5 (?) miliard. A když tam bude další převis, tak tam dejte ty peníze.

Mimochodem my jsme s panem ministrem Bekem o tom mluvili. Já jsem ho prosil, jestli by tedy se nepřimluvil i u ministra zdravotnictví, jestli by si nechtěl půjčit na ty projekty, které my jsme připravovali, ano, a které on ničí - jako Národní plán boje proti rakovině, reforma psychiatrické péče. Ano. Chtěli jsme postavit nejmodernější onkologickou nemocnici v Praze. Tak kdyby si půjčil - porodnice v Brně, tak všichni ve vládě jsou teď z Moravy. Teď i ředitel České televize. Moraváci. No tak nám říkali v té porodnici v Bohunicích, že tam ten primář čeká už dvacet let na tu novou porodnici, tak mu to udělejte. My jsme to vyběhali tady s paní Schillerovou, protože přesvědčit úředníky je peklo. A tak to dělejte, ty projekty. Spáleninový pavilon na Královských Vinohradech. Podívejte se, jak vypadá ta Thomayerka, plicní pavilon. Ještě díkybohu, že ten Masaryk nám to postavil. Jak vypadají Královské Vinohrady. A toto všechno - no tak bylo by dobré, když tedy pan Bek si půjčí 45 miliard, aby si půjčilo i zdravotnictví - a všechny ty projekty, které my jsme nestihli, a díky nám se staví v IKEMu nový pavilon na transplantace, Centrum prevence na Masarykově onkologickém ústavu. Mimochodem Pražáci, kteří chodí na prevenci do Brna, tak teď je termín v lednu. Jo, mohli jste mít tu nemocnici, ale tím, že nesnášíte Babiše, tak nebudete mít nic. A bůhví, jak to dopadne v tom Motole, kde to skončí, ty peníze.

Takže - a pan premiér teď na té konferenci, kde to bylo? Teď myslím, že na Moravě někde, nebo nevím kde, to je jedno, tak vlastně říká, že chystá úpravu podmínek investičních pobídek, ano, a plánování strategických investic. Já bych chtěl jenom říct, že my jsme připravili Národní investiční plán do roku 2050. Je tam 20 000 projektů za 8 000 miliard! Zdravotnictví tam má 164 miliard! Takže jenom stačí, když ten ministr si to nalistuje a potom za podpory pana premiéra půjde za Stanjurou a získá ty peníze, tak jak se vám to povedlo teď na výjezdu v těch Českých Budějovicích. No tak když jste tam rozdali 2 miliardy, no tak je potřeba navštěvovat všechna ta místa a bude to skvělé a ty peníze budou.

Takže my jsme dlouhodobě tady plánovali, dlouhodobě, i ty investice do zdravotnictví, celkové investice. Památky. To je super, že vlastně vy teď realizujete všechny ty projekty, když pan premiér říkal, že my ne. Všechny obchvaty, všechny dálnice, které Kupka teď otvírá, a nezve nás - proč by nás tam zval samozřejmě, když my jsme ho zvali, když jsme otvírali úsek na Karlovy Vary? - ale dobrý, tak jsou naše. Karlštejn, Císařské lázně, které jsem kdysi vymyslel a potom tlačil. Ale to nevadí, my se vyfotíme před těmi Císařskými lázněmi. Ale myslím, že Vildumetzovou pozvali. Uherské Hradiště, Invalidovna. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP