(15.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Základní škola Nový Jičín, Tyršova 1, Magda Trávníčková: Zvažte, prosím, situaci, do které jsme se jako škola dostali. Věnovali jsme mnoho času i peněz přípravě projektu a nyní jen kvůli technickým problémům systému nemáme žádost schválenou.

Obec Baška, Ing. Tomáš Břežek: Domníváme se, že někteří žadatelé byli výrazně rychlejší, protože podali žádost neúplnou, například tím, že podali nekompletní projektovou dokumentaci, a vyhnuli se tak uploadu velkého objemu dat.

Základní škola Mezi stromy, Petra Doleželová: Bylo by dobré dodržet podmínky, které sám předkládáte. I po nás se to chce. Působí to tak velmi netransparentně ve smyslu - někdo důležitý se nedostal, pojďme to udělat znovu. Vzniklo obrovské rozčarování na naší straně těch, kteří dali vše tomu, aby to stihli, a podruhé vlastně také.

Obec Jistebník chce navýšení dotace.

Potom je tady Mgr. Barbora Veseleňáková, Základní škola Komenského Fulnek: Je nepřípustné, aby bylo žádáno v takových věcech časové soutěži. Kolik času a peněz nás stála příprava, zaplatíme si firmu a ta absolutně nemá šanci, i když je zkušená v podávání žádostí, je připravena v daný okamžik, ale stejně jsme daleko pod čarou? V první výzvě jsme uspěli, ale ta byla zrušena. Proč? Jsme malá městská škola a absolutně nejsme schopni bez dotací realizovat naplánované projekty za několik milionů korun. Žádám o navýšení financí, aby se dostalo na všechny správně napsané projektové žádosti.

A naposled René Passinger, město Potštát: Nekorektnost při zadávání projektu.

No, takže prosím vás, já tomu nerozumím. Za nás, když mi napsala starostka z obce Drahelčice, že má pět dětí a že by se chtěla dožít toho, že aspoň jedno z těch dětí bude navštěvovat mateřskou školku, tak my jsme tam vyjeli se podívat, i paní Schillerová, i Dostálová. A snažili jsme se řešit všechny tyhle požadavky. Ano, a tu školku postavili, paní starostka ještě jednou otěhotněla, takže má šest dětí. A měli jsme z toho radost. Paní Kovářová se tam přišla vyfotit, není tu, ale to nevadí. A měli jsme ten program za 26 miliard, mimochodem i v Chýni, kde byla paní Kovářová jako starostka, tak tam dostali za 260 milionů dotací. Nová krásná hala, nové kapacity, všechno. A ta paní starostka v Drahelčicích, když se otevřela ta školka, no tak má projekt na novou školu pro 525 žáků. Teďka všichni jsou překvapeni, že není dost kapacit? Ano, my jsme udělali maximum pro to, a celkově tam šlo 26 miliard. Takže kdybych byl na místě pana premiéra, tak hned uložím panu ministrovi Bartošovi, aby to řešil, aby zkrátka našel peníze, protože není možné, a když čtete ty komentáře, tak to je fakt peklo, ty lidi kolik energie, úsilí na to věnovali, no a neuspěli. A měli by všichni uspět, tak jak jsme to udělali s nemocnicemi, původně 11, potom 22, a všechno jsme tak dělali. Když byl převis, museli jsme ty peníze najít.

No samozřejmě jedno řešení je, že by tam zajel osobně pan premiér. Mě tedy zkrátka překvapilo, že tady vláda stále říká, že nejsou peníze, nebudou peníze, a pan premiér včera na výjezdu ty peníze našel. Tak jsme se dozvěděli, že v Českých Budějovicích bude nový justiční palác za 680 milionů - no, kdo by to nechtěl v těch ostatních krajích? Že tam bude nějaká fantastická hala, národní sportovní hala, za 1,3 miliardy. No a potom pan premiér byl na tom obchvatu.

No, vzhledem k tomu, že naše provládní média vlastně nedělají tu historii, aby nikoho nepoškodila, tak já bych jenom připomněl, že ten tunel tam nikdy neměl být, protože je to skutečně tunel. A tam se vyhodila miliarda. A když si uděláte monitoring, tak se dozvíte, že například za vlády, ve které jsme byli my, například tady je článek z 22. srpna 2014: Stavba tunelu Pohůrka prodražuje dálnici. Ministerstvu se to nelíbí. No ano. Zbytečně vyhozená miliarda. A víte proč? No protože tam byl nějaký údajně první náměstek a developer František Jelen - já mám teda rád tu kapelu Jelen, ale tenhle Jelen z ODS zkrátka údajně měl nějaké pozemky no a ta dálnice se mu nehodila, tak ten Jelen asi zařídil, že se pojede do tunelu. No, miliarda pryč. Nikomu to nevadí. Takže to jsou ty historické souvislosti. Dá se to všechno dohledat, ale já chápu, že to není pro média zajímavé, protože samozřejmě mají tu svoji roli.

Velká debata je o tom, že pan premiér stále opakuje, že snížil daně. Ale jaké daně? No, odpisy. A ty daně, které chce vláda a pan premiér navyšovat, se týkají všech občanů, DPH a tak dále. Mluvili jsme o tom tady. A to, že se snížily, nebo že pomohly firmám odpisy, tak to je samozřejmě neporovnatelné. A snížení spotřební daně na naftu. Pan premiér vykazuje, že snížil daně, ale zároveň to teď navyšují. Ta vláda se chová podle toho, když tedy něco klesne, ale není to její zásluha, ale si to berou za to, že se o to přičinili, že to nechali vlastně nějak - jak to mám říct - vyhnít, tak potom to hned prodávají, a když zjistí, že něco je levné, no tak to vypadá, že hned to chtějí zdanit. Takže není pravda, že by tato vláda vlastně snižovala, ano, je tady pár drobných, limit na povinné plátcovství, ale ty daně, které se navyšují a které tato vláda samozřejmě slíbila, že nebude navyšovat, jsou úplně jiného charakteru a samozřejmě se týkají všech.

Ještě k tomu strašení, že na bankrot a tyhle nesmysly. Vyšel nově článek, že české finance jsou na tom velice dobře a už příští rok podle Evropské komise sníží schodek veřejných financí na úroveň maastrichtského limitu pro přijetí eura, prognózy Evropské komise a tak dále. Takže není to pravda, ty finance, i když ta vláda samozřejmě není schopna je udržet v takové kondici, jak jsme to dělali my, tak jsou na tom velice dobře.

Mě strašně baví debata o nákladech na obsluhu státního dluhu. My jsme před volbami měli v tom mediálním prostoru takového experta - oni jsou všichni, ti nezávislí, a po volbách se stali buď poradci pana premiéra, nebo šéf toho... rozpočtová rada, se to jmenuje. A tenhle pán, který byl v ČNB a asi má ambice nahradit toho Stanjuru a asi jen čeká, kdy ho pan premiér vlastně vymění, tak nás strašil, že obsluha toho dluhu a že to bude 100 miliard, že to bude všechno peklo. Tak protože novináři nepřipomínají období těch strašných vlád do roku 2013, tak bych jenom chtěl konstatovat, že když končila Nečasova vláda v tom roce 2013, tak čisté výdaje na obsluhu státního dluhu byly 50,9 miliardy. Ano? 50,9. A my jsme to srazili 2019 na 39,6. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP