(15.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Kde je projekt Nové scény? A Národní galerie? To byl fantastický projekt. Já jsem to ukazoval Macronovi, tu francouzskou sbírku. Proč to neděláte? Proč nepokračujete v obnově našich kulturních památek? Tak já nevím, já myslím, že bylo by dobré, kdybychom se o tom normálně bavili, a ne jenom stále opakovali, že zkrátka... ono to vypadá, jako že my jsme nedělali. My jsme dělali strašně moc věcí, strašně moc věcí jsme připravili a my jsme to převzali 2014. Kolik tady bylo připravených dálnic - 800 metrů nebo kolik to bylo? Vždyť to ten Bárta 2010 všechno zazdil. Teď jsem četl článek, co všechno se povedlo Polsku od roku 2010. Snad se jim povedlo postavit tisíce kilometrů. Ano, bohužel. My jsme to připravili, nádraží, nádraží za 10 miliard jsme tam měli.

Takže já jen chci říct, že pan premiér by si měl uvědomit, když tedy mluví... že chce zlepšit podmínky na příliv zahraničních investic. Tak jaký investor sem přijde, když vy jste něco slibovali před volbami, že nebudete navyšovat daně - žádné daně, vy teď to měníte na nějaký jiný parametr. Vy jste zkrátka řekli, že nebudete navyšovat daně. Tečka. A to je ten největší podraz, největší zrada hlavně na vašich voličích, ale na všech. Takže jaký zahraniční investor sem bude chodit na investice, když neví, jaké budou daně? A když pan Stanjura zjistí, že zase je něco levné, tak hned to zdaní, nebo skutečně úspěšné, když pan ministr zemědělství mluví o tom, že rozpoutá válku mezi řetězci, a takovéhle jako nesmysly.

Investiční pobídky, pokud, a já souhlasím s tím, že by se neměly dávat peníze, že by to měly být daňové pobídky. Ano, je potřeba vyhodnotit ty různé pobídky, ale hlavně, pokud není stabilní podnikatelské prostředí, tak si myslím, že to není vůbec dobře. No ale bohužel nevím, kdo panu premiérovi dělá ty podklady, ale pokud řekl, že i kdyby naše vláda neprosadila nic dalšího, tak její přínos je větší než přínos obou populisticko-socialistických vlád, které předcházely... Tak nevím, jestli je tady ten populista Jurečka? Ale není tady. On byl s námi ve vládě a my jsme tam hlavně snižovali daně pro rodiče, pro děti, na první, druhé, třetí dítě a tak dále. Takže mně je to líto, že tady se stále opakují ty lži, že evidentní věci, které jsou na stole, které jsou jasně dokladovatelné, tak zkrátka pan premiér řekne, že se mu to nelíbí a Eurostat se mu nelíbí a že vlastně bude bojovat proti názorům, které se mu nelíbí. Takže to tvrzení, to hlavní tvrzení, že musíme udělat tato opatření, jinak stát krachuje, je absurdní.

A prosím vás, přestaňte strašit ty lidi už konečně. Ti lidi vám věří, oni nevědí, že lžete, a přestaňte je strašit, to není jako sranda. Samozřejmě ti vaši experti, kteří tam chodí a kteří opakují ty nesmysly, tak tady mám například titulek: Žádná apokalypsa Česku nehrozí. Vláda se chytla do pasti a vystrašila veřejnost, říká Kovanda. Takže nic nehrozí a v podstatě všechno, co jste říkali, jste nesplnili. Ještě 4. prosince pan premiér říkal: My nevěříme, že se má jít cestou nějakého zvyšování daní a zatěžování firem a občanů, a tak dále. Já myslím, že na těch sítích je toho tolik, že už lidi si z toho dělají srandu.

Pan Švejnar, co říkal o tom balíčku? Že je klíčové zvyšovat životní standard. My jsme to dělali. Nám záleželo na tom, aby lidi se měli dobře. Vy za to říkáte, že jsme populisti. Populisti, ano. A dokonce extremisti. No my jsme hrdí populisti. Mně dělá radost, když lidi se mají dobře. Dělalo mi radost, když jsme zvýšili životní úroveň. A my jsme předběhli Itálii, Španělsko. Teď už jste za nimi, už jste klesli z devátého místa nejprosperutější (nejvíc prosperující?) země v EU na dvanácté. I v tom zadlužování jste slibovali, a už nejste šestí, ale osmí. Vám vůbec nezáleží na zvýšení životní úrovně obyvatel. Vy zkrátka nemáte rádi lidi, hlavně ten váš ministr financí. Vůbec tomu nerozumím. Teď chce vlastně snižovat platy. Tak pokud chcete ušetřit, no tak já nevím, můžete propustit všechny členy vašich stran. Tak to budou mraky.

Já si pamatuju za první vlády, kdy jsem nechápal, když mi Sobotka s Bělobrádkem říkali, že musí mít nějaké náměstky za ně, a potom, když tam byl Jurečka, tak tam nalezlo tolik jeho spolustraníků. To jsme my nikdy nedělali. Tak můžete šetřit, jste příkladem. Platy jste si nezmrazili, jo, tohle jen říkáte, že lidi by měli šetřit. Takže pokud má nějaký ekonom jiný názor než ten establishment, a my tady máme už vlastně nový establishment, který ovládá všechno. Přitom je volilo jenom 46 % voličů. Samozřejmě do toho nepočítám pana prezidenta. No tak samozřejmě je to stále boj s těmi dezinformacemi a nepravdami, které vlastně se opakují, recyklují.

Když si vzpomenu, co všechno vy jste vlastně si vymýšleli. Když se vrátím k tomu, že jste vyčítali norský plyn, jo? Přitom bylo jasné, že ten kontrakt odešel z RWE. A dneska samozřejmě Maďaři mají 40 % distribuce plynu v Čechách, které tedy tato vláda nesnáší z nepochopitelných důvodů. Ale dobře, tak to je vaše strategie. Jak jste mluvili o tom, že my jsme nechtěli ten plynovod z Polska. No chtěli jsme. Samozřejmě Poláci ho nechtěli. A potom ten plynovod skončil někde blízko Slovenska, tak to jsou všechno... Emisní povolenky, jak jste křičel, pane premiére, ano? A já jsem se snažil, psal jsem dopisy, vystupoval jsem, ale zkrátka vy jste tam toho moc neudělal. Ty deklarace, a teď mluvím o té energetické závislosti, tak... že se odstřihnete od ruské ropy. No tak jste se odstřihl tak... a samozřejmě je to nesmysl, protože vy na to nemáte vliv, že minulý rok Česká republika dovezla o 850 000 tun ruské ropy víc než rok předtím. Ano, tam děláte - MERO a rozšíření kapacity. A je zajímavé, že... Samozřejmě, že o tom rozhoduje majitel, a to jsou Poláci! Mimochodem i ti Poláci, kteří vás podvedli i s tím Turówem! Včera tam byl Morawiecki a vlastně popřel všechny vaše nevýhodné dohody. Tak to je další neúspěch.

No, a k těm energiím. My samozřejmě jsme už od první poloviny 2002 na to upozorňovali. Mimo jiné i proto, že podle zpráv společnosti Household Energy Price Index máme dlouhodobě nejdražší elektrickou energii v EU. Máme. Je úplně neuvěřitelné, že Česká republika vyvezla minulý rok třikrát více elektřiny do okolních států, kde mají levnější elektřinu než u nás. To je jako neskutečné. Fakt neskutečné. Jak je to možné? Totální selhání! A znovu opakuji, že máme nejdražší elektřinu z hlediska kupní síly obyvatel.***




Přihlásit/registrovat se do ISP