(13.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Kdybych byla škodolibá a navíc cynická, mohla bych mít radost. Ale tady jde o Českou republiku. Tady jde o občany. Takže to vaše běsnění všichni sledujeme jen s úžasem. Míra nekompetence často překvapuje i ty, kteří velké iluze neměli.

Ale teď nechci mluvit o tom, co neřešíte a řešit byste měli. Budu hovořit o tom, co řešíte za nesmysly, a hlavně z jakého důvodu. Když jsem tu vystupovala naposledy, mluvila jsem o Pirátské straně, o panu předsedovi Michálkovi - kterého tu teď nevidím. Mluvila jsem v souvislosti s nimi a konkrétně s ním o obsesi, o posedlosti Pirátů a Jakuba Michálka Andrejem Babišem. A na to bych chtěla navázat i dnes.

Bývá zvykem, že ti malí mají tendence okopávat kotníky těm velkým. Někdo říká, že je to proto, že výš prostě nedosáhnou. Nevím, zda to tak skutečně je. Ale lepší vysvětlení pro to asi nemám. Svým způsobem se to dalo chápat od opoziční strany, která využívala všech možností, jak znepříjemňovat život lídrovi vládního hnutí. Ovšem i tehdy to přesáhlo nějakou únosnou míru. A když se domácí politický boj změnil v donášení do Bruselu a přenášení nenávisti na evropskou úroveň, tak bylo v podstatě jasné, že pro Piráty se z toho stala posedlost. Kdo by čekal, že s vládní odpovědností se změní i priority, protože přece jen práce pro lidi a spoluodpovědnost za chod a stav země je něco úplně jiného, musí si teď klepat na čelo, jak byl naivní. Piráti si totiž z toho udělali hlavní prioritu svého vládního angažmá. Za poslední rok a půl to sledujeme stále. Nemine v podstatě schůze této ctěné Sněmovny, kde by předsedu hnutí ANO nechtěli řešit, nechtěli mu házet další a další klacky pod nohy. Ale ono to není jenom o nich. Ostatní koaliční strany to rády podpoří. Minule jsem je nazvala roztleskávačkami.

Všichni si totiž uvědomujeme jednu věc: antibabiš je pro vás lepidlem. Ale ono to vaše koaliční lepidlo jaksi přestává lepit. Připomíná mi to legendární klovatinu z našich školních let. Nalijí se toho litry, chvíli to účel plní, ale pak se to vždycky stejně rozpadlo. A ještě od toho bývalo všechno upatlané. Stejné je to i teď. Tou vaší klovatinou je antibabiš. (V pravé části vládní lavice se nahlas baví ministři. Řečnice se odmlčela.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já nemám pocit, že je tady takový hluk. Možná to vnímám tady z toho místa jinak, ale nevnímám to tady tak hlučné. Naopak.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Vy jste výš, paní předsedkyně, prostřednictvím paní předsedkyně. (Pobavení v sále.)

Stejné je to i teď. Tou vaší klovatinou je antibabiš. Ale tenhle program už není v kurzu, a proto přestávají postupně fungovat i ty vaše neustálé výmluvy, kterým doufám většinou nevěříte ani sami. Začínají se naplno ukazovat vaše názorové a často i ideologické rozdíly - jednou je to Istanbulská úmluva, jindy manželství pro všechny, u kterého kopete kolem sebe a směšně ukazujete na opozici, přitom jindy vaše koalice převálcuje, co se dá. A je to i ta migrační dohoda, za kterou se tu bije v hruď pan ministr Rakušan. Ale po ministrech za ODS nebo KDU-ČSL jako by se slehla zem. Skřípe vám to i kolem té vaší slavné neslavné konsolidace. Ministr Stanjura chce odložit valorizaci plateb za státní pojištěnce. Ministr Válek mu řekne, že ani omylem, ať hledá jinde, svede to na horlivé úřednické pero a jede se dál. Ministr Stanjura chce sebrat peníze na vědu a výzkum. Ministryně Langšádlová se také postaví na zadní, opět se to svede na úředníky a pokračujeme. Snížení platů policistů a hasičů logicky zase odmítá ministr vnitra. Prostě co rezort, to spor.

A s čím je potřeba přijít v takovou chvíli? No samozřejmě, je třeba vytáhnout tu vaši klovatinu a zase trochu přilít, zase všechno popatlat. To je totiž ta jediná krátká chvilka, kdy držíte pohromadě. Piráti to dělají z čisté obsese. Možná něčím podobným trpí i někteří další, ale ostatní to dělají z čistě pragmatických a politických důvodů. Pokud se nespojíte, tak Andreje Babiše porazit nedokážete. Tak na to jdete jinudy.

Opět si neodpustím návrat do roku 2016, kdy tehdy Sněmovna schvalovala původní lex Babiš. Já jsem tu v tuto dobu sice nebyla, ale moc dobře si na to vzpomínám. Tehdy se blížily volby. Hnutí ANO neustále posilovalo. Ve vládě se mu dařilo, protože plnilo to, co slíbilo lidem. Už bylo jasné, jak hluboce se mýlili všichni ti, kdo v Andreji Babišovi a v hnutí ANO viděli další subjekt na jedno použití. A tak se všechny strany spojily a tehdejší poslanec TOP 09, a jen shodou okolností dnešní kancléř Poslanecké sněmovny, pan Plíšek, připravil pozměňovací návrh, který zcela nepokrytě cílil na to, aby Andrej Babiš z politiky odešel. Tehdy si tam mohli napsat naprosto cokoli. Mohli Andreji Babišovi zakázat vlastnit i tužku a tou Sněmovnou by to bez mrknutí oka prošlo. Každopádně byl přijat zákon v nějaké podobě a on se mu bezezbytku podřídil. To je prostě fakt. Svůj majetek převedl do svěřenských fondů, a tím literu zákona bezezbytku naplnil. Pro některé je to ovšem málo, protože Andrej Babiš stále zůstává v politice. A hnutí ANO stále volí téměř třetina voličů. A tak je třeba ve svaté válce pokračovat dál. Fajn!

Teď je to Andrej Babiš. Ano. A kdo to bude příště? Komu budete chtít zakázat politiku? Budou to učitelé? Právníci? Lékaři? Politologové? Třeba to nakonec dopadne tak, že tu budou jen lidé, kteří za sebou nic nemají. Třeba pak bude Poslanecká sněmovna plná takových Pirátů. Zatím jsou tu jenom čtyři. (Reakce v levé části sálu: Zaplať pánbůh! - Potlesk z lavic ANO.) Nebo se zase znelíbí jedna konkrétní osoba, tak ušijete zákon přímo na ni? Třeba vyrobíte zákon, který bude namířen proti lidem, kteří se angažovali v neziskovkách, které od státu pobíraly na dotacích miliony korun, a stále jsou s tou neziskovkou úzce spjati. A jako bonus můžete do zákona dát i konkrétní dotační tituly, kterých se toto omezení bude týkat. Čirou náhodou se může stát, že pobírání dotací na výzkum barmských žen bude prostě diskvalifikační. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP