(Jednání pokračovalo v 9.40 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Budeme pokračovat v projednávání. Nyní pokračujeme ve faktických poznámkách. Přihlášena je paní poslankyně Peštová, připraví se paní poslankyně Ožanová, pan poslanec Vondráček a paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Takže paní poslankyni Peštovou prosím, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji, děkuji za slovo. Skoro všichni odešli, ale tak pan poslanec Michálek mi tady zůstal, prostřednictvím paní předsedající. Já bych tedy zareagovala na pana poslance Michálka, když jste nás tady napadal, a volně bych vlastně pokračovala v tom, co tady řekl můj předřečník, pan poslanec Patrik Nacher. Já bych se vás ráda zeptala, jestli víte, kolik bylo opozičních okének za to vaše působení? Kolik jste nám dovolili interpelací za to vaše působení? A když interpelujeme, jestli si myslíte, že tady interpelujeme ty ministry, kteří tady nesedí, bohužel. Takže většinou to dostáváme písemnou formou.

No a poslední, jestli byste mi mohl říct, kolik těch mimořádných schůzí, které jsme si my svolali, tak kolik vlastně bylo prohlasováno. To znamená, že jste nám prohlasovali program a mohli jsme o nich řádně diskutovat. Já vám s tím pomůžu. Možná, že to byla jedna, víc nic. Takže vystoupí lidi s přednostním právem, poté vy zamáznete program, a tím to končí. Každá mimořádná schůze tímto končí. Takže nemůžete se divit, že se snažíme načítat ty mimořádné body, nebo respektive body do programu, protože my nemáme jinou možnost o tom diskutovat. A když jsem se tady ptala pana premiéra, který kupodivu byl na interpelacích tenkrát, pak už zase nebyl x-krát, a ptala jsem se ho, jakým způsobem máme postupovat jako opozice a co on by mi poradil jako politolog a profesor, tak mi říkal, že máme pokračovat tak, jak pokračujeme, no. Že bohužel jinou asi možnost nemáme. Takže nad čím se tady podivujete? A děkuji vám předem za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě paní poslankyně Ožanová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuju, paní předsedající. Zbylí kolegové a kolegyně, já jenom bych chtěla říct, že tady se mluvilo o tom, jak obstruujeme a podobně. Chtěla bych říct, že jsem tady byla v minulém volebním období. Co mě překvapilo, bylo, jak bylo nastaveno vůbec jednání Sněmovny, počty jednacích dnů a počty jednacích hodin. Nevšimli jste si, jak podstatně jste zkrátili počty jednacích dnů ve Sněmovně harmonogramem? Nejen jednacích dnů, ale potom i počty hodin. Bylo běžné, že ve středu se jednalo od 9 do 19 hodin. Byl šestitýdenní cyklus, byly variabilní týdny - teď už jste je zavedli, protože jste zjistili, že je málo počtu jednacích dnů. Vy jste sami omezili počty jednacích dnů a divíte se, že vám nejde práce, protože se vám do ní chodit nechce! Promiňte mi, kolegové, kolegyně, je to fakt. A víte, mimořádné schůze, které svolává koalice, a dělá přes noc - kolegové, kolegyně, vy nás můžete přehlasovat a dávat si body, které chcete projednat, na řádná jednání. Já tomu nerozumím a nerozuměla jsem tomu ani minulý týden.

A pokud se týče kolegy Michálka, vaším prostřednictvím, paní předsedající, mně to přijde ne lex Babiš, ale lex Michálek proti Babišovi. Protože vy říkáte všichni: Musíme omezit vlastnictví médií politiky. Ale váš návrh taky říká to, že internetová média vůbec neovlivňují veřejnost, protože se tento pozměňovací návrh vůbec netýká internetových médií, vlastnictví internetových médií. Takže politici nebudou smět vlastnit tištěná média, ale internetová ano. Bojujete proti dezinformacím. Říkáte, že je třeba ten prostor monitorovat, je všechno proti dezinformacím bojovat, ale tvrdíte, že takové diskuse, věci, články na internetu (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) neovlivňují veřejné myšlení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní je na řadě pan poslanec Vondráček. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já bych chtěl v souladu s jednacím řádem v rámci své faktické poznámky reagovat na předřečníky. Zejména bych chtěl zdůraznit, že naprosto nesouhlasím s tím, co tady říkal pan poslanec Michálek. Tahle koalice začala ovíněna, opojena tím výsledkem, tou číslovkou 108. Tady opakovaně docházelo k obcházení jednacího řádu. Vy jste vypínali Sněmovnu. Nemůžete říkat, že my jsme způsobili delší projednávací čas. Prostě není tomu tak. Nikdo vás nikdy nenutil porušovat jednací řád a hlasovat třeba po 19. hodině, že se prodlužuje jednací doba, to bylo novum, které jste zavedli vy. Zneužívání stavu legislativní nouze, to se tady také předtím nedělo. To, že odešli všichni ministři, a tím vypnuli parlament, to se tady také nikdy v minulosti nestalo. A tak bych mohl pokračovat. Noční jednání nebyla. Nebyla. Zkrátka když se to obstrukčně prodloužilo, tak se šlo domů a pokračovalo se druhý den. To je vaše metoda práce. Tak to prosím nesvalujte na nás! (V sále zesiluje hluk.) Začali jsme špatně. Měl jsem pocit, že v polovině volebního období se ta situace mírně zlepšila a že strany spolu začínají komunikovat, a vy teď přijdete s něčím takovým.

Na doplnění toho, co říkala paní poslankyně Peštová. Když vy jste svolávali mimořádné schůze v předchozím volebním období, tak si uvědomte, že jste disponovali 16 přednostními právy, jestli si to dobře pamatuju. Takže i když nebyl schválen program, tak v podstatě ta opozice měla luxusní prostor vyjádřit své myšlenky a své postoje. Naproti tomu my většinou máme tři, někdy máme čtyři jako největší poslanecký klub. A z toho se to všechno odvíjí. To, že jste vlastně vymazali nejdelší a nejproduktivnější den - (Předsedající: Čas, pane poslanče!) - středu, tak to taky jde za vámi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Feranec a já požádám levou část sálu o klid! Pokud přeruším pana poslance, tak mu zasáhnu do jeho času. Prosím, abyste to respektovali. Děkuji. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Vážení členové vlády, dámy a pánové, já zareaguji na to, co říkal pan Michálek ve svém vystoupení, kde za a) řekl, že on ví přesně, o čem budeme mluvit. Tak to nevím. A za další něco tam vykládal o tom, jak chceme to dotační mateřské mléko.

Pane poslanče Michálku, prostřednictvím paní předsedající, v této Sněmovně zazněla spousta blbostí, asi i větších. Ale co mě překvapuje, že toto zaznívá od představitele strany, která katastrofu ve volbách - čtyři poslance - proměnila ve tři ministry. Která svoje ideály vyměnila za možnost být u toho, a patrně asi smyslem její existence je uspokojovat potřeby svých členů z hlediska počtu různých náměstků, poradců a tak dále! To mě tedy překvapuje. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní na řadě pan předseda Jakob, připraví se pan poslanec Síla a paní poslankyně Válková. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, já si dovolím faktickou reagovat na faktickou poznámku paní předsedkyně Schillerové. Tři jasná fakta.

Za prvé, délku projednávání této materie tady shrnul v řádném příspěvku v rozpravě kolega Jakub Michálek. Takže odkazuji na stenozáznam.

Za druhé, politické grémium Sněmovny je neformální orgán. Tak to tady léta funguje, takže nějaké pořizování zápisu z něj by bylo zcela nestandardní. Na to jednoznačně upozorňuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP