(9.30 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Já se domnívám, že to, co tady budeme následujících sedm hodin, případně déle, zažívat, jsou zkrátka vystoupení, jejichž cílem je obhajovat zájem jednoho člověka. Tím je to motivované. Ostatně tady se o tom mluví, že to je podle paní předsedkyně zákon o jednom člověkovi. Chci vás ujistit, že takto to není, netýká se to jenom jednoho člověka. Týká se to i všech lidí do budoucna a všech lidí, kteří splňují tyto podmínky, a historicky jsme jich v České republice měli celou řadu. Takže prosím, chápu, že vám bereme mateřské dotační mléko, ale pojďme tento zákon projednat. Díky. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další na řadě je pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. No, já mám pocit, že to, co jsme teď tady zažili, je naprosto skandální, včetně těch komentářů kolegy Michálka. On si sám protiřečí. On říká, že to bude platit i do budoucna, ale navrhuje, aby to platilo už teď. Vy prostě jedete tu retroaktivitu od rána do večera. Takže někdo tady je zvolen za nějakých podmínek, ale vy ty podmínky změníte, a už teď. Už u toho běžícího poslance. Tak já se třeba rozhodnu, že nesmí být zvolen poslanec, který dělal koncipienta, například. Takže Jakub Michálek se prostě bude muset nějak rozhodnout, jak se s tím popasuje, protože dělal koncipienta, pokud si pamatuji.

Pokud jde o ty hodiny, o ty časy, já jsem s tím tady asi otravný - vy jste to dovedli do dokonalosti. Příklad. Stavební zákon se v minulém volebním období projednával 31 hodin. Ale víte, jak dlouho to trvalo? 31 hodin, 306 dnů. Proč? Protože my jsme respektovali to vaše právo obstruovat. To znamená, že ty dny končily v sedm hodin nebo v devět. U vás je 31 hodin dva dny. Protože vy řeknete, vypovídejte se tady přes noc, my to vydržíme a prostě budeme hlasovat, ať se děje, co se děje. To je ten jiný přístup a to je potřeba neustále dokola opakovat: 31 hodin za minulé volební období byl skoro jeden celý rok. Takhle se vám to dařilo. Teď za vás 31 hodin jsou dva dny. Vy to nemilosrdně tady válcujete.

Včera vás tady, nebo nás všechny pan prezident vyzval k nějakému hledání kompromisu a konsenzu, a vy jste dneska začali tím, že u zákona, který probíráme tři hodiny - já jsem se díval, tři hodiny -, už teď preventivně dáváte pevný čas hlasování. Za mě je to úplně skandální rozhodnutí. Jsem zvědav, co na to bude říkat pan prezident. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Viděla jsem, jak zavládlo veselí v lavicích tady v kruzích pětikoaličních poslanců, jak nám to natřeli. Vy jste to nenatřeli nám, vy jste to natřeli demokracii. Té jste to natřeli, protože jste ukázali, jak vy ji ctíte. Schválit pevný termín hlasování o bodu, zejména pokud jde o třetí čtení, tedy samotné schválení zákona před vyčerpáním rozpravy, nelze, pokud na tom není stoprocentní konsenzus. Jde o jednoznačné omezení práv poslance vyjádřit se k předmětné věci, ať už věcně, nebo procedurálně.

O těch minutách jsem tady hovořila, nebudu to opakovat, že v podstatě neprobíhala žádná debata v prvním a ve druhém čtení. Jde o jasné porušení jednacího řádu, což je zákon, konkrétně § 66. To a contrario vyplývá i z ustanovení § 66 odst. 3. To znamená, že lze navrhnout znovuotevření rozpravy, tedy i po závěrečných řečech zpravodaje a předkladatele, pokud tam zazní něco, co lze diskutovat. Potom se hlasuje tedy o znovuotevření rozpravy. To jenom a contrario tady dávám do kontextu.

Čili násilné protizákonné uzavření rozpravy je nově předmětem zkoumání Ústavního soudu. Teď to zkoumá Ústavní soud, protože my jsme dali návrh na zrušení části zákona o důchodovém pojištění. Čili bude nový pohled Ústavního soudu, a vy to přesto zopakujete v době, kdy si soud vyžádává stanovisko vlády. Vy se prostě nezastavíte před ničím.

Já na základě toho, co se tady teď stalo, žádám, paní místopředsedkyně, o svolání mimořádného grémia. Budu požadovat, aby se tam všichni vyjádřili, aby z tohoto grémia byl pořízen písemný zápis, který potom využijeme při podání ústavní stížnosti k tomuto zákonu, až dojde k jeho konečnému schválení, což určitě počítáte, že uděláme. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, paní předsedkyně. Jenom se zeptám, jestli chcete tedy svolat to mimořádné grémium ihned? (Ano, ihned.) Ihned - na jak dlouhou dobu? (Nevím, jak dlouho to bude trvat.) To znamená, mám přerušit schůzi zatím třeba na 30 minut na svolání mimořádného grémia? Mohla bych poprosit, aby sem přišli všichni předsedové poslaneckých klubů? Prosím, aby se ke mně dostavili všichni předsedové poslaneckých klubů, abychom se domluvili na dalším postupu. Děkuji. Přerušuji schůzi na pět minut, to znamená do 9.40 hodin. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 9.35 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP