(9.50 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

Za třetí, a to je nejdůležitější. Včera na grémiu jasně zaznělo, jak budeme postupovat, včetně toho, že dnes ráno budeme o tomto návrhu hlasovat, tedy o návrhu pevného hlasování v pátek v 11 hodin. Nezaznamenali jsme žádnou odezvu ani přímo na grémiu, ani po něm, až do této chvíle. Proto jsme se spolu s kolegy předsedy koaličních klubů, zástupci koaličních vedení Sněmovny, shodli, že není nezbytné v tuto chvíli ten neformální orgán, tedy politické grémium Poslanecké sněmovny, svolávat, protože by to nic nového nepřineslo. Znovu opakuji, ten postup byl včera, aby to věděli všichni, kteří se neúčastní grémia, projednán na grémiu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Síla. Připraví se paní poslankyně Válková, paní poslankyně Schillerová, paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Já bych chtěl jenom zareagovat na paní předsedkyni Schillerovou, která se tady zmínila o kultuře jednání a tak dál. Slovo kultura je z latiny, vlastně budoucí příčestí slova colere, a to je uctívat, jeden ze smyslů tohoto slova je uctívání. Já si osobně myslím, že toto omezování našich projevů, poslanců, to znamená lidí, kteří byli zvoleni občany, aby zastupovali jejich zájmy, toto omezování práva vyjádření se, není kultura, ale je to totalitarismus. Děkuji za pozornost. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě paní poslankyně Válková a připraví se paní předsedkyně Schillerová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju. Já mám jenom faktickou poznámku, budu vystupovat samozřejmě. No, na mém konkrétním případě je absolutně prokazatelné, že já pořád nemám ten prostor. Mně to je strašně líto, ale já už jsem několikrát byla, pak jsem se postupně posouvala, posouvala, teď už teda bych měla být v rozpravě jako první. Ale mám na to svědka, pana poslance Michálka, vaším prostřednictvím, který určitě, protože v tomto směru máme korektní vztahy, by to neupřel - vždycky, když jsem měla přijít na řadu, tak jsem nepřišla. Takže ty argumenty, které on vznesl proti tomu mému původnímu vystoupení, nemohly být zpětně reflektovány. To je první věc.

A druhá věc. Ve faktické poznámce tady máme nález Ústavního soudu (ukazuje). Já si osobně myslím - a nechtěla jsem tak činit - že budeme muset, asi se rozdělíme s panem kolegou Vondráčkem, z něj takové ty nejdůležitější pasáže odcitovat. Je sice z roku 2007, ale opravdu tam definuje, co je ústavním přílepkem. A tohle je exemplární příklad toho, jakým způsobem nepostupovat. Mnohokrát to tady zaznělo i v emocionálních souvislostech. Tak já jenom jako právník - stejně to skončí u Ústavního soudu. A nejenom to. Takže varuji, protože tahle Sněmovna by mohla být potom nazývána Sněmovnou 9. volební období, kdy byly voleny postupy a opatření a návrhy zákonů, které potom Ústavní soud musel řešit. A troufnu si říci, že ta pravděpodobnost, že je bude řešit tak, že prohlásí, že nebyly ústavně konformní, je relativně vysoká. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě paní předsedkyně Schillerová a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tak já jdu reagovat na pana předsedu Jakoba. Ano, my jsme se sešli. Paní předsedkyně Sněmovny odmítla svolat politické grémium, řekla, že to je neformální orgán, to je pravda, že se z toho zápisy nepořizují, dobře, to je také pravda. Čili já jsem modifikovala svůj návrh na to, ať se sejde bez zápisu tedy to grémium. Potvrzuji, že včera bylo řečeno, že se bude v pátek hlasovat, to je pravda. Dokonce nám to bylo posláno e-mailem, už to bylo rozhodnuto, už se nečekalo ani na průběh dnešního jednání, už to bylo jasné. E-mailem, říkali jste to včera na tiskových konferencích. To všechno budou samozřejmě pro nás argumenty. Ale až dnes zazněly ty důvody. Až dnes se hlasovalo. Až dnes bylo jasné, proč to chcete udělat. Vám je to jasné, nám ne teda. Pro nás je to bezprecedentní porušení zákona a všech demokratických principů a další pokračování pošlapávání práv opozice.

Takže mi neříkejte, že jste tam včera něco řekli a že včera jsem se měla ozvat, a když jsem se včera neozvala, tak tím pádem prostě už nemám právo. Dnes jste řekli argumenty - svoje. Dnes jste si to natvrdo odhlasovali. Dnes jsem se o tom chtěla bavit. Bylo to odmítnuto, já to tady potvrzuji, že to bylo odmítnuto ze strany paní předsedkyně, která samozřejmě jediná může svolat politické grémium.

Bereme to na vědomí. Ale pro nás to zase znamená zvážit další kroky, zvážit další strategii. Takže já si teď beru půl hodiny na poradu klubu hnutí ANO a prosím kolegy, abychom se sešli v Aktech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a já vyhlašuji přestávku do 10.25 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 9.55 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP