(15.40 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

To, na co se určitě všichni můžeme podívat, je přesvědčení o tom, že je potřeba budovat kritickou infrastrukturu a že je potřeba hlavně budovat třeba dopravní infrastrukturu a věci, se kterými si neporadí jenom soukromý sektor, které jsou úkolem státu. A my jsme si toho vědomi, Česká republika je v mnoha věcech nesmírně daleko a patří k nejúspěšnějším zemím, ale v jedné věci určitě dost daleko nejsme, nejsme tak daleko, jak bychom si přáli, a to je třeba kvalitní dopravní infrastruktura, ať už jde o dálnice, silnice nebo vysokorychlostní trati. A právě do této zanedbané oblasti vkládá naše vláda velké úsilí. Právě proto pracujeme na řadě projektů, které rozvíjejí silniční a dálniční síť, právě proto se snažíme konečně vytvořit podmínky pro to, abychom tu mohli mít vysokorychlostní tratě, abychom byli tímto způsobem spojeni s dalšími zeměmi v Evropě. Vytváříme podmínky legislativní, to je důležité, a děkuji všem, kteří na tom spolupracují, ale vytváříme také podmínky finanční. V letošním rozpočtu máme rekordní částku na dopravní infrastrukturu 150 miliard korun. Nikdy v minulosti to tu nebylo. A to je přesně to, co je potřeba dělat pro to, abychom i u nás měli dopravní infrastrukturu co nejlepší.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane premiére, a prosím o doplňující dotaz, je-li.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za odpověď, to jsme si mohli přečíst a přečetli v médiích. Pane premiére, vy jste mě nepochopil. Já si myslím - chytím se jedné vaší odpovědi - já si myslím, že váš úkol je řídit tuto zemi, a vy se potom divíte, že jsme k vám kritičtí. Teď mi připadá, že o tom chcete pořád jenom hovořit a hovořit, co uděláte, co bylo dobře, co nejde a tak dále. Já bych od vás chtěl slyšet opravdu odpověď na to, na co jsem se vás ptal. Pokud ji nedostanu, tak se nedivte, že už si myslíme, že byste měli v této zemi - celá vláda - takzvaně stříhat metr. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan premiér bude reagovat?

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ale já se, pane poslanče, nedivím, že jste kritičtí. Jste opozice, kritizujete vládu. Já myslím, že to je logické. Co bych já čekal, je - a myslím si, že to je úkol opozice - aby nejenom kritizovala, ale přinášela i konkrétní řešení. Ve vaší otázce jsem žádný alternativní návrh, jak urychlit budování dopravní infrastruktury, neslyšel, zato v mé odpovědi byla spousta konkrétních věcí, které jsme udělali a děláme, a ty výsledky to už přináší a samozřejmě to bude přinášet výsledky i budoucnosti. A pozitivní!

Před chvílí jsem tady odpovídal v jiné interpelaci na to, co třeba děláme pro to, abychom zlepšili podmínky pro bydlení mladých lidí, pro to, aby lidé měli perspektivu si pořídit byt. To je přece také věc, která lidi zajímá, a tam jsem odpovídal velmi konkrétně. Takže já myslím, že ten problém není v mých odpovědích, ale problém je v tom, zda skutečně posloucháte a chcete poslouchat to, co tady říkám.

Ale znovu opakuji, pokud máte konkrétní nápady a řešení, jak zlepšovat infrastrukturu v České republice, jak rychleji se dostat k tomu, abychom tady měli kvalitní silnice, vysokorychlostní železnice, abychom prostě byli země, kde ta mobilita občanů může být vysoká a ničím nepřerušená, což je důležité, protože tím odstraňujeme i regionální rozdíly a zlepšujeme situaci ve znevýhodněných oblastech, tak prosím, přijďte s těmi návrhy, budeme se o nich rádi bavit. Ale jsme smířeni i s tím, že takové návrhy nemáte, že nás kritizujete. Je to úloha opozice a mě to opravdu nijak nepohoršuje a ani mě to, jak vy říkáte, nepřekvapuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za odpovědi a prosím další přihlášenou, a to je paní poslankyně Táňa Malá. Taťána Malá, abych byl přesnější.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, dobré odpoledne. Vážený pane premiére, já bych se vás ráda zeptala na výrok pana ministra financí Zbyňka Stanjury, který se týká plánovaného daňového balíčku v souvislosti, se kterým se na mě obrátila řada studentů i jejich rodičů. Jde o výrok, který se týká studentů, který vnímají jako velmi urážlivý, protože říká: "Pokud si student na brigádách vydělá více než 206 000 korun ročně, tak si každý z nás může odpovědět, jestli člověk, který tuto roční částku vydělává, skutečně studuje, nebo je jen zapsán na studia, aby čerpal různé výhody, tedy že status studenta zneužívají, neboť jsou zapsáni jen formálně a nestudují." Proto se ptám, pane premiére, na základě jakých údajů si dovoluje toto váš ministr financí tvrdit? Souhlasíte s tím, že student, který si vydělá průměrně 17 000 měsíčně hrubého, podvádí a nestuduje? A jde o názor ministra financí, anebo je to názor celé vlády, kterou tady vy jako premiér zastupujete? Zdaleka ne všichni studenti jsou z finančně dobře zajištěných rodin a potřebují jednoznačně peníze na to, aby vůbec mohli studovat. Zdražilo teplo, energie, jídlo, jízdné a mnoho dalších položek. Inflace v naší zemi je pod vaším vedením mezi nejvyššími v Evropě. Jak jste přišli prosím na to, že jsou jen zapsaní a zneužívají systém? Prosím o odpovědi.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Prosím pana premiéra.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Otázka studentů a slev na studenta je důležitá, protože kolem toho existuje spousta nejasností a nesprávných interpretací, tak děkuji, že se na to ptáte. O tom, jak se dá sladit studium se zaměstnáním, bychom tady mohli mluvit dlouho a věřte mně, že o tom něco vím, protože se v akademickém prostředí pohybuji většinu svého života. Ale já se chci dostat ke zrušení daňové slevy na studenta, abychom opravdu snad jednou provždy vyvrátili různé spekulace, které s tím jsou spojeny.

Sleva na dani na studenta, který se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem, a to až do dovršení věku 26 let nebo po dobu prezenční formy studia v doktorském studijním programu až do dovršení věku 28 let, činí 4 020 korun ročně. Studenti, kteří si při studiu přivydělávají, to znamená, jsou zaměstnáni, anebo třeba podnikají, ta možnost tam také je, mohou i nadále využívat základní slevy na dani na poplatníka, která je aktuálně 30 840 korun. U podnikajících studentů pak platí standardní pravidla pro stanovení daně. To je včetně možnosti využít například výdajů procentem z příjmů, paušální výdaje nebo využít paušální daně. U zaměstnaných studentů, stejně jako u jiných zaměstnanců, platí možnost na základě prohlášení zaměstnance tuto slevu na dani uplatňovat měsíčně v poměrné části. Také rodiče těch, kteří studují, mohou nadále využívat daňového zvýhodnění na studující vyživované dítě žijící s ním ve společně hospodařící domácnosti 15 204 korun a tak dál, podle počtu dětí, a daňové zvýhodnění může nabývat vedle podoby slevy na dani i podoby daňového bonusu. Toto všechno tady máme a toto všechno zůstává zachováno.

Mimochodem, výnos z toho zrušení, o kterém tady mluvíme, je asi 300 milionů ročně. Z toho vidíte, že se to týká jenom zlomku osob. Ale je to další položka z už tak dlouhého daňového přiznání a jedna z dalších nesystémových výjimek, po jejichž zrušení volali odborníci i část veřejnosti, a my toto zrušení uplatňujeme. Naprosté většině studentů, a to je důležité, naprosté většině studentů, kteří pracují, stačí standardní sleva na poplatníka, která při sazbě daně z příjmu fyzických osob 15 % plně eliminuje zdanění, a to u výdělku až do 205 000 korun ročně, což odpovídá měsíčnímu přivýdělku ve výši 17 000 korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP