(16.20 hodin)
(pokračuje Jana Hanzlíková)

Pečovatelské a asistenční služby se zdražily poté, co Ministerstvo práce a sociálních věcí v lednu 2023 zvedlo limity pro maximální možné ceny v úhradové vyhlášce. Hodina teď může stát až 155 korun, tedy o 20 korun víc než dříve. Příspěvek na péči ale rezort nenavýšil. Ministr práce a sociálních věcí přislíbil, že od července 2023 bude platit novela zákona o sociálních službách, která zavede automatickou valorizaci dávky. Díky tomu by se příspěvek na péči zvyšoval vždy společně s důchody. Ministerstvo financí se ale vyjádřilo proti tomuto návrhu. Přitom z důvodu nízkého ohodnocení jednotlivých stupňů příspěvku na péči a navýšením úhrad za služby si lidé se zdravotním postižením nemohou dovolit tolik služeb, kolik skutečně potřebují k tomu, aby alespoň částečně mohli žít normálním životem.

Příspěvek na péči je jediná dávka, která umožňuje osobám závislým na péči druhých nakoupit takovou pomoc, jakou potřebují. Pomoc je realizována buď prostřednictvím profesionálních poskytovatelů, anebo je zajištěna osobou blízkou či rodinným příslušníkem. Co se týká rodinných příslušníků, toho využívá až 70 % lidí. Rodiny, které pečují, žijí v podstatě jenom z příspěvku na péči a už dlouhou dobu se potýkají s velkými finančními problémy. Velmi kriticky se k rozhodnutí neschválit valorizaci příspěvku na péči staví také Národní rada osob se zdravotním postižením a všechny další organizace, které věnují své služby lidem se zdravotním postižením.

Vzhledem k tomu, jak velké finanční problémy tyto rodiny musí řešit, považuji to za tak důležité, že navrhuji, abychom to projednali jako nový bod, a požádala bych zařazení dnešní den jako čtvrtý bod. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vám děkuji. Vzhledem k tomu, že jsme vyčerpali všechny přihlášky na změnu schváleného pořadu - dívám se, nikdo už se nehlásí s přednostním právem - v tuto chvíli zagonguji a pustíme se do hlasování. Bude to trochu náročnější, tak bych poprosil zejména pana předsedu Výborného, který navrhoval celou řadu bodů, jestli by to mohl i kontrolovat.

Je zde zájem o odhlášení, takže já jsem vás všechny odhlásil v tuto chvíli. Poprosím o přihlášení, budeme hlasovat.

 

Nejdříve budeme hlasovat návrhy z grémia, já je nebudu již číst. Můj předřečník, který zde řídil schůzi, je všechny přečetl.

V tuto chvíli zahajuji hlasování o návrzích z grémia. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 347, přihlášeno 158, pro bylo 154, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o jednotlivých návrzích změn. První, jenom předesílám, je ten, který se už hlasovat nebude, byl zavetován, to byla čtyřistadvacettrojka, zákoník práce.

 

Můžeme přejít k dalšímu. Předkladatelem byl pan předseda Výborný. Jedná se o sněmovní tisk 378, vládní návrh o změně ústavy. Tím, že vypadl ten první, tak by se stal tento bod prvním bodem.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 348, přihlášeno 163, pro bylo 162, proti nikdo. Přijato.

 

Dále se jednalo o návrh pana předsedy Výborného, zařazení bodu 441, jedná se o dohodu v oblasti zbrojení, jako pevně zařazený druhý bod.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 349, přihlášeno 165, pro bylo 149, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

Dalším bodem je opět bod navržený panem předsedou Výborným. Jedná se o návrh zákona o organizování a provádění sociálního zabezpečení. Nejdříve budeme hlasovat o tom, jestli umožníme zařadit tento bod.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 350, přihlášeno 165, pro bylo 165, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

A nyní můžeme o tomto bodu hlasovat - jakožto třetí bod dnes zařazený.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 351, přihlášeno 165, pro 165, proti nikdo. Přijato.

 

Dále se bude jednat opět o bod předkladatele předsedy Výborného, sněmovní tisk 126, výroční zpráva České televize.

Zahajuji hlasování o tom, jestli zařadíme tento bod. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 352, 166 přihlášených, 151 bylo pro, proti nikdo. Přijato.

 

A nyní budeme hlasovat, jestli ho zařadíme jakožto pevně zařazený bod po bodu číslo 3, tom předcházejícím. A to platí... (Porada s pracovníkem organizačního odboru.) Už nemusíme toto hlasovat.

 

Jdeme na další bod a to je bod od pana předsedy Výborného, sněmovní tisk 269, Český rozhlas, výsledky hospodaření. Budeme hlasovat o tom, jestli bude zařazen. (Námitky z pléna. Poslanec Benda mimo mikrofon: Dnes jako čtvrtý, už jen pořadí. Poslanec Výborný mimo mikrofon.) Takže teď už jen pořadí. Čili všechny tyhle body. Jedná se o Český rozhlas a to, jestli bude platit zařazení jakožto čtvrtý.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 353, 166 přihlášeno, 147 je pro, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

Další bod předložený opět panem předsedou Výborným, sněmovní tisk 308, je to zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí, pátý bod v tuhle chvíli.

Zahajujeme hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 354, 166 přihlášeno, pro 150, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

Pan předseda Benda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP