(16.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já jsem si poznamenal, že bod se jmenuje Green Deal a je to jako první bod dneška. Rozuměl jsem tomu správně? První bod dnes.

A prosím další přihlášenou, což je paní poslankyně Jana Pastuchová, a připraví se paní poslankyně Věra Adámková, poté paní poslankyně Jana Hanzlíková.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Jak jsem slíbila, tak činím. Každou schůzi, každé úterý si dovolím načíst bod do programu, sněmovní tisk 241. Dnes už nebudu žádat o jeho zařazení na program do prvního čtení, protože v prvním čtení už ho máme, už je rozjetá pěkná debata, tak si myslím, že je škoda to zase nějak prodlužovat a protahovat. Dnes jenom chci říct, že to je rok a deset dní přesně. 3. 6. 2022 byl tento tisk námi předkladateli vložen k projednání. Dnes je i na Malostranském náměstí k tomu akce, takže kdo nebyl, ještě může jít, a já vás prosím, abychom už neprodlužovali to první čtení, pojďme to posunout a nevymlouvejme se na to, že přerušíme první čtení, když tam je přihlášeno už jen pár řečníků. Takže já prosím teď ne jako první bod, ale jako druhý bod, protože první bod navrhl pan předseda, vaším prostřednictvím, Babiš, takže já bych to chtěla na dnes, pokud bude zařazen bod pana poslance Babiše, tak po něm.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. Děkuji, dvě stě čtyřicet jednička. Prosím ještě název toho bodu.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Je to takzvané Manželství pro všechny. Je to změna občanského zákoníku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, já jsem si to jenom napsal.

S přednostním právem se přihlásila paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, já bych ráda využila této příležitosti zareagovat na paní kolegyni Janu Pastuchovou s tím, že existuje koaliční dohoda, že by tento tisk, který nyní má číslo bodu 71, je to tisk 241, občanský zákoník, měl být projednán do konce června. Je předběžná dohoda na termínu 29. 6. Co je ale technická okolnost, ten termín je termín nové schůze, čili já teď nemohu navrhnout toto pevné zařazení, protože to teprve bude schůze, která se bude konat v posledním červnovém týdnu. Proto tady vystupuji s tím, aby bylo zřejmé, že já jako spolupředkladatelka a řada dalších mých kolegů a kolegyň, kteří tento návrh podporujeme, chceme, aby byl projednán, máme tuto dohodu, že má být projednán do konce června, a současně v zájmu toho, abychom to skutečně projednali, skutečně posunuli přes první čtení, si dovolujeme takhle informovat, že tohle je nějaký náš návrh postupu, aby běželo to jednání, co se týče některých bodů, které potřebujeme schválit předtím.

Tolik tedy za nastínění toho, jak by mělo probíhat dál jednání o takzvaném manželství pro všechny, u kterého třeba já osobně si velmi přeju, abychom to už měli, a proto jsem ráda za tento jasný termín do konce června.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, a paní místopředsedkyně, navrhujete tedy bod, nebo nenavrhujete?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, kdyby bylo možné na novou schůzi navrhnout, tak bych navrhla, ale není to možné, takže nenavrhuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím tedy všechny, já jsem vás nechal domluvit, abychom vystupovali skutečně v rámci, ať je to korektní, návrhu změn programu schůze. Čili bod se nenavrhuje v tuto chvíli, ale máme zde přihlášené ještě další dvě. Poprosím paní poslankyni Adámkovou.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych obrátila jako již tradičně vaši pozornost ke zdravotně-sociálnímu pomezí a zdravotně-sociální problematice. Za prvé je víceméně všeobjímající, protože se dotkne v jedné chvíli všech, dotýká se jak dětí, dospívajících, dospělých i seniorů, a máme tady mnoho nejasností. Víme velmi dobře, že se vláda snaží navrhovat nejrůznější návrhy zákonů, které se tohoto dotýkají, ale bohužel, ta podstata není vyřešena. My nemáme stále stanoveno zdravotně-sociální pomezí, nemáme jasně vymezeno, co je zdravotní problém, co je sociální problém. Pokud někdo znáte nemocniční problémy, víte, že na mnohých odděleních leží lidé, kteří po té akutní části vlastně nemají kam jít a potřebovali by sociální službu, ale je zde opravdu problém v čekací době, takže vlastně oni tráví tu dobu na akutních lůžkách úplně zbytečně a posléze čekají teprve na vyřešení své sociální péče. Čili já bych chtěla znovu, abychom se zamysleli nad tímto problémem, abychom ho neházeli ze stolu. Nikdy není vůle tady projednat tuto základní premisu dalšího vývoje, všech dalších návrhů. Chápu, že pánové se domnívají, že se jich to nikdy týkat nebude, neboť jsou nesmrtelní, mladí a krásní, ale mohu vás opravdu ubezpečit, že tomu tak není, protože bohužel... (Odmlka.) Já opravdu nemám fond, abych překřikovala čtyři mužské hlasy, ale děkuji vám, že už nehovoříte, děkuji. (K poslancům diskutujícím nedaleko řečniště.) Musím říci, že tato problematika se dotkne v určité fázi téměř každého člověka, pouze vyvolení jedinci nemají tyto problémy, ale to je opravdu málo lidí. Zdravotně-sociální problematiku prostě nemáme vyřešenou, není jasně formulovaná, není definovaná, není odděleno, jakým způsobem hradit zdravotní péči v sociálních ústavech dopodrobna. Samozřejmě každý ústav se snaží řešit tuto problematiku, ale není tomu tak.

Takže, prosím pěkně, máme tady návrhy některých zákonů vládních, které navazují na zlepšení této situace, ale my nemáme vyřešenou podstatu, to znamená, že tady opět budeme mít jakýsi paskvil, který něco může vyřešit, ale nikoliv celek, a já se domnívám to, co tu říkám opakovaně, že zdraví, nemoc není politická záležitost. Nebudeme-li zdraví, tak se tady ani nepohádáme, to je potřeba si uvědomit. Pojďme tento bod zařadit, pojďme si říct názory, které jsou na tu zdravotně-sociální problematiku, abychom mohli pokračovat dále a mohli precizovat péči o ty lidi, kteří ji potřebují! Nemáme toto vyřešeno, nemáme, a opakovaně mám pocit, že tam už k tomu ani není vůle. Zabýváte se potom v těch návrzích už drobnostmi, ale ty drobnosti, to už je potom víceméně technikálie. Ale opravdu pojďme oddělit zdravotně-sociální pomezí, abychom jasně věděli, co má být hrazeno ze zdravotního pojištění, co sociál.

A pak je druhá věc, kterou musíme vyřešit. Ty sociální služby někdy jsou tak drahé, že pokud máte doma seniory, jako že předpokládám, že ano, důchodce, víte velmi dobře, že velmi často - netvrdím vždy - kdyby tyto služby potřebovali, tak se musí skládat rodina. Rodina má štěstí, když se může složit, ale máme tady rodiny, které prostě nemají kam sáhnout. Ale týká se ta sociálně zdravotní péče i dětí, to není o seniorech, prosím pěkně, týká se dětí, týká se mladistvých, takže tady se domnívám, že opravdu máme velký dluh vůči našim občanům, a je tady stále nechuť řešit tento problém. Říkám znovu, dáváte tam potom technikálie.

V současné době víte, že se řeší určité transpozice pracovněprávních vztahů, a já chci upozornit, že ve zdravotně-sociálních službách se řada lidí pohybuje opravdu v dohodách, ať už to je provedení činnosti, nebo provedení práce, a dostáváme se do nepoměru potřeb na našem trhu a možností, které by byly možné. Čili prosím pěkně, než se budeme zabývat opravdu technikáliemi, drobnostmi a různými transpozicemi, pojďme otevřít tento bod a říci si, jaké jsou vlastně představy, jakým způsobem bychom hradili a jak zabezpečíme tu službu, protože bez výjimek, aby tam bylo možné pracovat víc hodin, prostě nezabezpečíme. Mohu vás ujistit, že to jakéhokoliv člověka, který tu službu potřebuje, si domů nevezmete, nejste schopni se o něj postarat.

Navrhuji toto proto buď dnes jako třetí bod jednání, anebo pevně na 17. hodinu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, protože poznamenávám si jako třetí bod, případně 17. hodina. A poprosím další přihlášenou, a to je paní poslankyně Jana Hanzlíková.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovoluji požádat o zařazení nového bodu s názvem Příspěvek na péči nestačí na zaplacení potřebné péče pro osoby se zdravotním postižením. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP