(16.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže já říkám, že... a budeme se ptát ve středu, jestli pan (Rakušan) měl ten mandát. A dobře pětikoalice ví, jak je to senzitivní, jak je tohle pro nás senzitivní, jak jsme za to bojovali, celé noci, vždyť ve čtyři ráno jsme to zabili, ano? Ta práce, kterou jsme odvedli, abychom ochránili naši zemi, protože je to bezpečnostní záležitost, a znovu říkám, že občané České republiky mají rozhodovat o tom, kdo bude žít v naší zemi. Ano, tak to je. My jsme solidární, a co je tohle? No, to je normálně - ano, to nejsou kvóty, ale de facto je to pozvánka do Evropy. Angela, ta to řekla natvrdo, a tohle je normální pozvánka, protože ti migranti - a každý má mobil - ti si to četli. Jé, to je super, takže Evropa teď řekla, že přijme - kolik to je - 35 000 nebo 30 000 každý rok, to tu ještě nikdy nebylo, 30 000 opakovaně, a není tam horní strop. Takže když přijde 500 000, 600 000, milion, tak co tedy? Je to jenom minimum, jo? Jak to bude fungovat, jak je budou chytat?

Tohle všechno se stalo v den, kdy Syřan pobodal pět lidí ve Francii, v den, kdy ilegální uprchlíci vlastně převzali násilně loď, v den, kdy Švédsko - a Magdalena, když jsem se jí ptal, co ty šaría center, no-go zóny, kriminalita? Vždyť ten Syřan, který pobodal ve Francii ty lidi, měl azyl ve Švédsku. Co tam hledal, co tam šel hledat? Takže teď to udělali. Polsko - pan Rakušan mluví o výjimce. Nikdo ji neviděl. My bychom rádi viděli tu výjimku, a jakou výjimku? Jako výjimku my tedy máme, kde to je napsaný, a proč vůbec?

Já se ptám, proč Petr Fiala, pan premiér, v rámci předsednictva nedovezl ty peníze? Já jsem se dočetl, že Polsko dostalo 200 euro na ukrajinského uprchlíka. Oni jich mají 1,6 milionu, to znamená 320 milionů euro, to je 7,7 miliardy korun. Ať nám pan Rakušan řekne, kolik dostal on. Vždyť jste měli požadovat minimálně 40 miliard! Kdybychom aplikovali těch 20 000 euro nebo 500 000 korun, co oni říkají, na 516 000 uprchlíků, co tady máme - pan Okamura mluvil o 300 000, ne, je to 516 000 - víte, kolik je to peněz? Teď samozřejmě je to fabulace, je to nesmysl. Kdybychom řekli: Tak teď si je všechny vezměte, a když je nechcete, dejte nám 500 000. Víte, kolik je to peněz? Já jsem to přepočítával desetkrát - 238 miliard je to, 238 miliard! A pan Rakušan nám říká: No, my to nemusíme brát. Co nám dají za to, že my jsme to udělali? Ano, my jsme byli solidární, my jsme jim pomohli. Hlavně ať u nás pracují, ať děti chodí do školy, a hlavně ať je to všechno v pořádku. Ale co jsme dostali? Nedostali jsme nic. Polák dostal a já se budu ptát, proč jsme nedostali my. Proč tam nešel pan premiér v rámci předsednictví - to je nejjednodušší - a mohl dostat ty peníze?

Když jsem se na Primě ptal, protože stále se vymlouvají na válku na Ukrajině, jaký to má dopad na rozpočet - protože u covidu to bylo jasné, kolik byl dopad na rozpočet, propad HDP a 370 miliard pro lidi, tak to se dá spočítat - tak jsem se jenom ptal, já jsem četl v novinách, že ukrajinští uprchlíci nás stáli 30 miliard. Tak ať to řeknou - to není nic proti Ukrajincům - aby se to mohlo zohlednit v názoru na ten rozpočet. Kolik jsme tam dodali zbraní, taky nevíme. Takže ti uprchlíci teď, to je dohoda, která vlastně nemá žádné omezení. Tak já jsem to celé nečetl, ale snad nám to pan Rakušan vysvětlí. To znamená, že kdyby se něco stalo, odejdou ti Ukrajinci, tak ono to pro nás platí.

Takže povinná solidarita. Vždyť to slovo samo od sebe je totální nesmysl, je to v rozporu s programem SPOLU, je to v rozporu s programovým prohlášením vlády. Pan Rakušan neříká pravdu, ano? Věřte mi, že já jsem se tomu věnoval strašně dlouho, a oni se vysmívají. Ano, kdyby Orbán nepostavil ten plot 170 kilometrů... Naši policisté tam byli, 50 jich zadrželo 7 000 uprchlíků a pašeráky. Nejlepší příběh byl, když náš policista mi říká: Představte si, my jsme zadrželi jednoho pašeráka a byl to můj soused z České republiky. Protože ti pašeráci tam čekají s těmi auty, s espézetkou Rakouska, Německa, kasírují prachy. Tohle není přijatelné, aby pašeráci rozhodovali o tom, kdo u nás bude žít!

Pokud tohle se nezmění, tak vám říkám, že - pan Rakušan tvrdí - já jsem měl výstup do Novy, že údajně k nám chodí jenom uprchlíci z Ukrajiny a Sovětského svazu. Co to je? Zapomněli jste, jak hlídali česko-slovenskou hranici a jak si Slováci stěžovali a nadávali? Ne? Heger byl naštvaný a potom přišel a řešili to v Kramářově vile, představte si, strašně důležité jednání, a výsledek byl jaký? Že se to má řešit na vnější hranici Schengenu. No, dobrý den, dobré ráno. Co jsem tam čtyři roky přednášel, že západní Balkán a Srbsko patří do Schengenu a že máme bránit Evropu na moři, vážené děti. Znáte Asterix a Obelix? To je krásná pohádka. No, to je taková vesnice. Tak jsme měli udělat z Evropy vesnici a ta hranice by byla na moři. Když jsem byl ministr financí, přijel jsem lodí do Dubrovníku a oni ještě nebyli v Schengenu, měl jsem diplomatický pas - to byl no Schengen - tak jsem dvě hodiny čekal, než mě pustili, jo? Takže tyhle šílenosti Evropa nechápe, tihle aktivisté to udělali. Je to zásadní zrada.

Já doufám - takže se vrátím, zase jsem odbočil, protože nejsem strukturovaný, ale to je jedno. Slováci povolali armádu, Češi zavedli kontroly se Slovenskem a přišli Syřané. Ale Rakušan říkal, že to jsou jiní. Jeden můj známý Němec, Kretschmer, kancléř Saska, taky je chtěl zavést, ale tam máme dobré vztahy, tak nakonec to nějak nedopadlo. Takže není to pravda, není to pravda!

Já si pamatuji, jak jsem dával, nevím už na jaké médium - to ještě nebyl TikTok, máte TikTok, nebo Instagram? - jak jsem se zastavil na čerpačce, šel jsem na toaletu a nemohl jsem si mýt ruce, protože ti syrští ilegální migranti si myli v tom umyvadle nohy! To si pamatujete? (Smích v sále.) Jenom se nesmějte. Rakušan, pokud tohle nastane, tak ať se modlí a my všichni s ním, aby se něco nestalo u nás jako ve Francii. To je nepřijatelné, hnutí ANO je zásadně proti a protestujeme, je to absolutní neschopnost.

Takže nechám si to na středu a to už budu vyklidněný. Určitě nám pan Rakušan všechno vysvětlí. Je to nenormální, je to nenormální! My jsme solidární, vzali jsme Ukrajince, nic jsme nedostali, nic nevyjednali, a tahle dohoda, že máme nějakou výjimku, a proč jako, proč? Ať se ukáže, proč Poláci nesouhlasili s výjimkou, proč Slováci byli proti, jak to je, protože to nemá logiku, to hlava nebere, jo? Takže skutečně to je to peklo. My ve středu očekáváme, že pan ministr vnitra nám skutečně řekne tu pravdu, protože tak, jak on to interpretuje, evidentně tomu nerozumí, vůbec neví, o co jde. Vondra to pochopil. Timmermans vás podvedl - no, tak pokud ho podvedli zase. Nechápu, proč vůbec rozbili tu Vé čtyřku. Kdo založil Vé čtyřku, pamatujete? Václav Havel. Proč to rozbili? Tam byla koordinace, tam jsme my bodovali, tam jsme my zarazili tu ilegální migraci, tam jsme vybojovali taxonomii, tam jsme vybojovali peníze a všechno možné. 65 milionů obyvatel tohoto regionu, obrovská síla, a oni to rozmlátili. Takže Polsko proti, Slovák se zdrží, a Maďar to řekl jasně, já to nebudu opakovat. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP