(16.30 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Situaci nyní bohužel musí řešit Ministerstvo zdravotnictví jako zřizovatel, to není příjemné. Na pondělí je proto pozván pan ředitel nemocnice na ministerstvo, kde vysvětlí svoji představu o dalším postupu v této situaci. Současně samozřejmě všechno konzultujeme s výborem psychiatrické společnosti, s předsedkyní, ale i s panem profesorem Tomášem Kašpárkem, který je můj poradce pro oblast psychiatrie. Z pohledu Ministerstva zdravotnictví je naprosto zásadní, a to je klíčové, aby nebyla ohrožena péče o pacienty, a tomuto, což je to naprosto primární, budou podřízeny všechny kroky, které Ministerstvo zdravotnictví učiní.

Jinak návštěva v Psychiatrické léčebně je naplánována. Počítám, že tam pojedu i se zástupci kraje a se zástupci výboru odborné společnosti, buď v té první fázi, nebo v druhé, a jako ve všech léčebnách i tady bude samozřejmě proveden odborný audit poskytované péče.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nechcete doplňující otázku? Stačí takto? Děkuji vám.

Nyní jako další je s interpelací v pořadí pan poslanec Radek Koten na pana ministra Jana Lipavského. Je omluven, dostanete odpověď písemně.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, já jsem se z dostupných sdělovacích prostředků dozvěděl, že v podstatě celá vláda chce nějakým způsobem na každém ministerstvu ušetřit nějakou částku, a také jsem zachytil vaše vyjádření, že Ministerstvo zahraničních věcí šetřit nebude. Tak jsem se vás chtěl zeptat, jestli berete skutečně vážně ten váš konsolidační balíček, tedy pětikoaliční, anebo zda jste mimo dosah pětikoalice a Ministerstvo zahraničních věcí tedy šetřit nebude.

Na některé občany tady v České republice tak dopadá poměrně dost tíživá situace jednak s cenami energií, každodenní spotřeby u potravin a tak dále, a právě proto mně i to vaše vyjádření připadá poněkud mimo. Těm lidem by se mohlo stát, že budou vnímat Ministerstvo zahraničních věcí jako jakousi cestovní kancelář, která projídá i jejich peníze jako daňových poplatníků. Takže já bych vás požádal o odpověď, zda tedy bude Ministerstvo zahraničních věcí nějakým způsobem šetřit a ušetří nějaké peníze, anebo jestli jste to své vyjádření myslel vážně. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče, včetně dodržení času.

Jako další je v pořadí pan poslanec Pavel Růžička s interpelací na paní ministryni Janu Černochovou. Pana poslance nikde nevidím, v tom případě další interpelace pana poslance Karla Raise na pana ministra Mikuláše Beka. I on je omluven, dostanete odpověď písemně. Prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Dobře, děkuji, pane předsedo. Já bych pokračoval v diskusi kolem těch dotací, protože teď odpoledne jsme třeba četli na internetu, že v podstatě vlastně vysoké školy a vědecké organizace přijdou asi o 2,1 miliardy korun. To jsou natolik čerstvé informace a je otázka, jak jsou validní, takže to bych nechal až na nějakou jinou interpelaci, ale co je celkem zřejmé, že v podstatě vysoké školy mají slíbenou 1 miliardu korun navíc. Na základě toho, tady tohoto slibu, reprezentace vysokých škol stáhla námitky ještě vůči Ministerstvu školství, vůči panu Balážovi. Čili jde mi o to, jak to s tou miliardou vypadá, jestli tam je ta šance, a na druhou stranu bychom měli škrtat jako celý rezort 2 miliardy. Čili jde mi zase tady o toto, jestli tedy ušetříme ty 2 miliardy, a z kterých prostředků to dáme, jestli z investičních, anebo z mzdových prostředků kapitoly 333. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan ministr je přítomen, takže vám může odpovědět osobně. Prosím, pane ministře.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji i za tuhle otázku. Omlouvám se, přebíhám mezi několika místy tady v budově. Ta debata o rozpočtu na příští rok je skutečně na počátku. Úspora v národních prostředcích je prostě politický závazek, na kterém jsme se v koalici a ve vládě dohodli, ale konkrétní realizace toho závazku je věcí, která souvisí jednak s vyjednáváním o státním rozpočtu, ale také s tím, jak se dokážeme konečně podívat komplexně na všechny finanční zdroje, které dáváme do školství a například vysokého školství. My vlastně máme s tím společnou dlouholetou zkušenost. Debata se v minulosti někdy vedla kolem těch národních prostředků velmi vzrušeně, ale poměrně lehkomyslně kolem evropských prostředků, ať už v operačních programech, nebo v Národním plánu obnovy. V takové těžké rozpočtové situaci, které čelíme dneska, je jasné, že se musíme podívat na všechny zdroje současně, a tam se pak ukazuje, že samozřejmě prostředků je výrazně více. V operačním programu Jan Amos Komenský je celá řada výzev připravených v tuto chvíli pro vysoké školy. Také v té zvažované půjčce jsou prostředky, které by měly sloužit i vysokým školám, například při reformě doktorského studia. A já jsem připraven hledat rezervy v evropských prostředcích tak, abychom při nezbytném úsporném režimu neohrozili vitální potřebné zájmy.

Přiznávám, v tuhle chvíli nedokážu říct, kde přesně všude skončí ty potřebné úspory, zda to bude více v investiční, nebo neinvestiční části. Zatím se mi zdá, že v investiční části bude snazší záměna právě za evropské prostředky, aniž bychom cokoliv ohrozili, a navíc možná vneseme do systému investování přece jenom více motivace k racionalitě. Například příprava některých velkých investic některými vysokými školami probíhá podle mého soudu mírně lehkovážně a navyšování rozpočtu některých projektů o jednotky miliard v Národním plánu obnovy ve mně vyvolává otázku, kterou položím reprezentaci vysokých škol na České konferenci rektorů 8. června, zda považují veřejné vysoké školy za rozumnější v téhleté obtížné době investovat tak výrazně do infrastruktury, do budov, anebo zda je namístě hledat cestu k tomu, jak spíše povzbudit investice do lidí.

Já myslím, že to je na seriózní debatu s reprezentací. Nechci ani teď vystřelovat žádné teze, ale očekávám velmi otevřenou debatu s rektory vysokých škol a vzápětí s Radou vysokých škol o tom, jak se chovat v takové době, kdy probíhá ekonomická recese nebo přinejmenším stagnace. Odpovídám tak upřímně, jak jen mohu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Rais: Oba dva máme jakousi praxi, takže myslím si, že v jakémsi okamžiku je skutečně lepší investovat do lidí než do betonu, ale to je otázka skutečně konkrétní situace, to se nedá tohle...

Já bych měl ještě jeden dotaz, který jsme tak jako opomenuli. Nechci nějak provokovat, ale co ta slíbená miliarda, která v podstatě zklidnila vlastně odboráře na vysokých školách, jestli k tomu bychom mohli něco - jestli se pan ministr vyjádří? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím, pane ministře, vaše doplňující odpověď.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Musím říct, že já jsem sledoval tu debatu v první polovině tohoto roku z jistého odstupu. Samozřejmě, ve státním rozpočtu na tento rok žádných 900 milionů není. V tuto chvíli ve státním rozpočtu naopak očividně existuje potřeba dalších úspor. A já musím říct, že pokud jsem se snažil dobrat nějakého obrazu té situace, on je samozřejmě pestrý. Na téže univerzitě fakulty se stejnými ekonomickými možnostmi a historickou zátěží koeficientu - jedna má nejvyšší platy na té univerzitě a druhá fakulta má nejnižší, při stejných podmínkách vnitřního rozpočtování té vysoké školy a při stejných podmínkách financování celého systému. Protože jsem sám z Filozofické fakulty, my jsme byli vždy v Brně hrdí na to, že máme průměrný plat ve všech kategoriích zaměstnanců akademických, plat proti jiným filozofickým fakultám, o desítky tisíc vyšší při efektivní organizaci vnitřní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP