(9.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Budu pokračovat. Američtí vojáci budou také moci používat armádní výcvikové prostory a používat kasárna ve Vyškově, v Rančířově a ve Staré Boleslavi. A už jsem samozřejmě hovořil o tom, že smlouva umožňuje používání vojenských prostor a budov na letecký základnách Čáslav, Pardubice, Náměšť, Mošnov.

Samozřejmě když o tom hovořím s lidmi z Moravskoslezského kraje, značná část občanů má velké obavy z umístění amerických ozbrojených sil v areálu letiště Mošnov. Oni se toho bojí a já myslím, že ty obavy jsou zcela oprávněné. SPD plně stojí za občany, kteří nechtějí přítomnost jakýchkoliv cizích vojsk na území České republiky. Za nás říkám, že my nechceme tady ani americké vojáky, ani ruské, ani německé, prostě my nechceme tady přítomnost cizích vojáků na našem území - že tady budou v nějakých budovách, anebo si tady snad dokonce budou stavět základnu. Takže jak říkám, ve všech těchto lokalitách, o kterých jsem tady hovořil a konkrétně jsem je jmenoval, mohou USA stavět vlastní budovy, a to včetně prodejen potravin, otevření stravovacích zařízení, bankovních služeb, společenských a vzdělávacích center a tak podobně v případě schválení smlouvy Parlamentem, nicméně vláda už to schválila a paní ministryně Jana Černochová tuto smlouvu jede teď podepsat o víkendu do Spojených států amerických, přestože vaše vláda má podporu 30 % obyvatel, ani ve volbách jste nezískali většinu, ve volbách vás volilo 43 % občanů.

Tak opravdu je to další přelom ve vašem jednání Fialovy vlády, že vy tady o vaší vůli pouze tady podepisujete smlouvu a odsouhlasili jste si přítomnost amerických vojáků v České republice. A v případě schválení té smlouvy, což vy už jste ji na vládě schválili, teď to jde paní ministryně Černochová podepsat do USA o víkendu a aktivně se tak budou moci na území České republiky volně pohybovat a operovat ozbrojené síly USA, a to včetně rodinných příslušníků.

Odkazy vládních politiků, že tato dohoda v podstatě nic nemění, nejsou pravdivé. Ještě nám tady se snažíte občanům věšet bulíky na nos a ještě neříkat pravdu, protože tato smlouva mezi USA, Českou republikou zavádí volný režim příjezdů, odjezdů, přivážení jakýchkoliv movitých věcí, skladování zbraní a střeliva do těchto prostor, a to bez možnosti kontrol ze strany České republiky. To tady podepisuje ministryně obrany Jana Černochová z ODS a to tady odsouhlasila vláda ODS premiéra Petra Fialy.

Samozřejmě mi píšou i advokáti a upozorňují na to, na co už jsem upozorňoval tady ve Sněmovně, tuším, že jsem o tom tady mluvil před čtrnácti dny, před třemi týdny, že pokud američtí vojáci spáchají trestný čin na území České republiky, nemají spadat dle vládou schválené smlouvy pod jurisdikci českých orgánů činných v trestním řízení. Myslím, že toto by bylo taky potřeba vyjasnit. Tak něco odpudivého tady nebylo ani za protektorátu.

Takže já tedy musím říci, že to je další věc, která je velmi problematická, a samozřejmě víme i ze zahraničí, že se to velice řeší a že nesouhlas občanů s tímto momentem například, o kterém hovořím, připomenu znásilnění mladých dívek, školaček v Japonsku, kdy z toho byly obrovské problémy, kdy američtí vojáci na základně toto řešili a samozřejmě americká strana nechtěla vydat. Tuším, že se to povedlo jenom v jednom případě po dlouhých jednáních, aby byli souzeni podle japonských zákonů, které jsou samozřejmě mimořádně tvrdé v těchto ohledech. Takže to samozřejmě je pro nás další věc, která by byla úplně nepřijatelná, aby, když tady američtí vojáci spáchají takovou trestnou činnost, aby nemohli být souzeni podle českých zákonů. Pravda, v Americe je v některých státech trest smrti, u nás ne, a já si myslím, že za nějaké tyto skutečně závažné trestné činy přísnost je jistě v různých ohledech namístě. De facto se bude jednat o podobný princip, jaký je aplikován na teritoria ambasád, to znamená, de facto by se jednalo o takovou imunitu v místech, kde budou američtí vojáci operovat.

Samozřejmě další úplně nepřijatelná věc, co tady předvádí Fialova vláda, vláda ODS a tady paní ministryně Jana Černochová z ODS, že tato smlouva je uzavírána na deset let, kdy se nedá vypovědět, to znamená, deset let bez možnosti výpovědní lhůty, prostě deset let, a je to tak. To znamená, vy nás tady vlastně zavazujete na deset let, Fialova vláda, která vládne menšině, teď to tady budete tlačit Sněmovnou, a skutečně já si myslím, že tohleto mimochodem by byla zrovna typicky otázka na referendum. Ovšem ani vládní koalice, vládní pětikoalice, nechce zákon o referendu umožnit, leží tady z pera SPD už třetí volební období. Pravda, snažíme se o to léta, všichni nám to tady blokujete. Ale i ten návrh referenda, který navrhuje hnutí ANO, teď nově to neumožňuje o tom hlasovat. Neumožňuje, že hnutí ANO v tom návrhu o referendu říká, že zakazuje lidem hlasovat o mezinárodních smlouvách. To znamená, v podstatě SPD je jedinou stranou, která tady prosazuje skutečnou demokracii, a návrh SPD o referendu tady leží ve Sněmovně. Vy nám ho tady blokujete, všechny ostatní strany, a tady by to právě umožňovalo. Myslím, že je to typický příklad, kdy by zajisté se lidé toho referenda zúčastnili, a otázka by byla jednoduchá: Chcete takovou smlouvu o přítomnosti, vojenské přítomnosti USA? Nebo nechcete vojenské přítomnosti v České republice? Takhle tady zákon o referendu kvůli ostatním stranám není, my ho tady máme podaný za SPD, vy nám ho blokujete a samozřejmě pak tady dochází k takovýmhle excesům, kdy vůbec, kdy tady Fialova vláda přijímá návrhy, které, podle mého názoru by s nimi značná část občanů nesouhlasila.

Takže to, že tato smlouva je uzavírána na deset let, kdy se nedá vypovědět, to opravdu je v podstatě nepřijatelné pro nás. Já vím, že proto máte řadu důvodů. Už jsem slyšel nějaké důvody, ale to nás přece vůbec nezajímá. My jako SPD nechceme přítomnost amerických, ani ruských, ani jiných vojáků na území České republiky. Naši voliči mají neblahé vzpomínky na rok 1968, mají neblahé vzpomínky na druhou světovou válku, ať z Východu, nebo ze Západu. Tady prostě tuto řekl bych přítomnost vojáků nechceme. To znamená, nechceme, aby nás tady premiér Petr Fiala a paní ministryně Černochová z ODS zatahovali do války, což neustále dělají, jak jim přezdívají občané, co už jsem slyšel mnohokrát z úst občanů, nebo to píšou, že jste váleční štváči, to je taková přezdívka.

Takže já bych rád toto navrhl jako první bod, protože je to potřeba projednat, protože paní ministryně Jana Černochová z ODS jede do USA. Tady se dočítáme, že je to utajovaná mise, což samo o sobě považuji úplně za neuvěřitelnou drzost a aroganci vůbec Fialovy vlády, abych - tedy k ženě se nějak... abych, protože paní ministryně je žena, tak tady nebudu nějak osobní, ale považuju to za obrovskou aroganci vlády. Takže utajovaná mise, která nakonec není až tak utajovaná, ale utajovaná mise o tom - tajíte před občany České republiky, že tam vlastně jdete něco podepisovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP