(9.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A to ještě jsme tady slyšeli, jak ta smlouva je v utajovaném režimu. No, mně můžete stokrát říkat, že je to smlouva o vojenské spolupráci a že utajovaný režim je namístě, ale ne v tomto případě. Tu smlouvu už různé státy NATO mají - ne všechny, to je potřeba zdůraznit, že s USA má tuto smlouvu uzavřeno pouze 24 členských států NATO a nemají to uzavřeno všechny státy NATO, tuším, že států NATO je 31. Teď to tady nemám v poznámkách, ale mám dojem, že je jich 31. Takže jenom chci říci, že to není tak, že to musíme mít uzavřeno. A navíc arogance Fialovy vlády je vidět i v tom, že například Slováci, jestli si dobře pamatuji, Slováci, kteří šli do ulic a protestovali proti této smlouvě, tak jestli si pamatuju dobře, prezidentka Čaputová na základě tlaku veřejnosti a na základě toho tlaku, že si to slovenská vláda uvědomila, museli ustoupit v jedné dílčí věci, že tam dali - teď nevím, jestli se to jmenuje vysvětlující doložka, teď jsem zapomněl ten termín - prostě tam dali dodatek, takový v uvozovkách dvouvětý, kde právě napsali, že to neznamená vytvoření americké základny na Slovensku. Omlouvám se, jestli jsem to neřekl přesně, ale v tomto smyslu to tam proběhlo - teď to nemám v poznámkách, ale četl jsem o tom a slyšel jsem o tom. To znamená samozřejmě, že nějaká sebereflexe na Slovensku proběhla, byť to tedy podepsali a vzbuzovalo to odpor veřejnosti. My jako SPD, znovu říkám, s tou smlouvou nesouhlasíme, ale i tahleta minimální sebereflexe nebo nějaká veřejná diskuse, ta ze strany Fialovy vlády arogantně neprobíhá. Takže to bych chtěl jenom ukázat i na sousední Slovensko.

My jsme přesvědčeni o tom, že smlouva je pro Českou republiku nevýhodná a zbytečná. Jak jsem říkal, s USA ji má uzavřenou pouze 24 členských států NATO, to znamená, není to většina... pardon, většina to je, ale nejsou to všechny, a navíc již má Česká republika uzavřenou smlouvu NATO SOFA, takže v podstatě i z tohoto pohledu je podle našeho názoru ta smlouva zbytečná, a navíc, jak jsem říkal, ta smlouva je podle našeho názoru i nevýhodná. Hnutí SPD říká jasné "ne" cizím základnám a vojákům na našem území a budeme samozřejmě hlasovat ve Sněmovně proti schválení této smlouvy. Jak jsem četl, podle všeho budeme jediní, kdo bude hlasovat proti, protože jsem se dneska dočetl, že kolegové z druhé opoziční strany váhají. Ale to nevadí, my prostě budeme hlasovat proti, protože my prostě nesouhlasíme, a SPD říká jasné "ne" cizím základnám a vojákům na našem území a bude hlasovat ve Sněmovně proti schválení této smlouvy. Takže to je první bod, který bych chtěl navrhnout. Štěstí mi přálo, v uvozovkách, protože shodou okolností tady zrovna sedí paní ministryně obrany Jana Černochová, takže si myslím, že vládní koalice by tento opoziční bod SPD nemusela zamítat a že by k tomu mohla právě proběhnout diskuse. My máme v našich řadách SPD vojenského odborníka, plukovníka ve výslužbě, pana poslance Radovana Vícha, která pracoval léta i ve strukturách NATO, pracoval léta v zahraničí, pracoval na generálním štábu dlouhá léta, má vystudovanou jak střední vojenskou školu, tak vysokou vojenskou školu, takže právě si myslím, že by ta diskuse tady měla proběhnout, protože paní ministryně Černochová vůbec nic nemá s vojáky společného a není kompetentní ani odborně zdatná. Myslím, že by tady měla právě ve srovnání s těmito odborníky, které my máme v našich řadách - a vůbec si myslím, že i diskuse o výzbroji, myslím, že by byly tady na místě zajímavé otázky, abychom vyzkoušeli paní Černochovou v tom, jak se vyzná v té výzbroji, protože ty nákupy, to je opravdu neuvěřitelné - a prostě my nemáme šanci se na to vlastně nějak adekvátně dotázat. Takže za nás říkáme, že náš poslanec Radovan Vích je plně připraven, ostatně dělá to desítky let, celý život, a zná ty věci z hlavy, tak si myslím, že je ta diskuse na místě, protože když tedy chcete podepisovat takové závažné smlouvy, paní ministryně Černochová, a chcete takovýmto způsobem zase namotat české občany do vašich záležitostí, tak myslím, že by bylo dobré si tady udělat názorový ping-pong s naším expertem a naším odborníkem, jak to tedy je - jestli se tedy nebojíte, to uvidíme na dalším hlasování. Takže my jsme kompetentní, SPD, máme kompetentní lidi a rádi bychom tohle téma probrali, protože musím říct, že to téma rezonuje Českou republikou a vy diskusi ve Sněmovně, vaše vláda, prostě bráníte. Takže toto je záležitost.

Bod číslo 2, který chci navrhnout na pořad schůze Poslanecké sněmovny, a vlastně i navazuji na to, co jste tady předvedli včera, vaše vláda, kdy pravicová vláda, říkáte si ODS - pravicová strana, a vy jste tady navrhli dokonce podle § 90, abyste tady během jednoho dne schválili zvýšení daní, a už jste si to protlačili prvním čtením. ODS přišla zvyšovat daně, už nečeká ani minutu a včera podle § 90 jste zvýšili spotřební daň, zvyšujete, prošlo to prvním čtením, v prvním kroku na benzin a naftu. Takže ODS, strana, která slibovala nezvyšování daní, už neváháte, zveřejnili jste konsolidační balíček. Žádný konsolidační balíček to není, samozřejmě, to je škodlivý balíček, a už nečekáte ani vteřinu a ministr financí Zbyněk Stanjura, místopředseda ODS, už se tady rozčiloval, protože my jsme na to dali samozřejmě veto jako opoziční strana. Chtěli jste to tady prohlasovat během jednoho dne, chtěli jste všem občanům zvýšit daně už okamžitě. Ano, ODS připravila zvýšení daní všem občanům a teď to budete postupně dávkovat letos, příští měsíc například, kdy budete přicházet s dalšími návrhy na zvyšování daní občanům, co jsem slyšel, ale teď natvrdo ODS přišla zvyšovat daně všem občanům České republiky. Ano, je to ODS. Slibovala nezvyšovat daně a už jste si tady prohlasovali o korunu padesát zvýšení spotřební daně na benzin a naftu, a jak se dneska dočítáme v médiích, samozřejmě cena nafty se bude v létě zdražovat, a dočítáme se, že bude dokonce i dražší než v okolních zemích kvůli ODS, která zvyšuje daně. Takže ODS zvyšuje daně úplně natvrdo všem občanům a samozřejmě je to flagrantní porušení předvolebních slibů, protože řada voličů ODS volila... (Poslanec Adamec ze sálu: Starej se o sebe!)

Ale pane předsedo! Pan předseda Adamec mi tady říká, že se mám starat o sebe, ale já se starám o naše voliče, pane předsedo, že náš volič kvůli vám bude teď platit vyšší daně, takže já se starám o naše voliče. To, že představitelům ODS docházejí nervy a volají tady na mě "starej se o sebe", pominu zase to arogantní tykání, to už od vás známe, ty trošku zoufalé výkřiky, chápu vaši situaci. Ale ODS tady teď zvýšila daně, bude zvyšovat daně a zvyšujete je našim voličům, ale ta pointa je - ano, kdybyste byli strana, která měla v programu zvyšovat daně, to měla ČSSD třeba a podobně, ale vy jste měli v programu a nalákali jste řadu vašich voličů na to, že jste slibovali nezvyšovat daně. ODS říkala, že nebude zvyšovat daně a říkala to celá koalice SPOLU, TOP 09 a KDU-ČSL tam ještě je, a vy jste zvýšili daně, už jste udělali první krok včera, plošně všem.

Jenom bych chtěl zdůraznit ještě ten § 90, aby občané jenom věděli, o čem hovořím. To je tady podle jednacího řádu, vážené dámy a pánové, kdy když něco navrhne nějaká strana podle § 90, tak si to můžou schválit v uvozovkách jedním hlasováním během jednoho dne. Proč tak pospíchají, ODS? ODS tak pospíchá, aby občanům zvýšila daně, přestože slibovala pravý opak, že včera - § 90, aby už to bylo během jednoho dne. A pak se tady pan ministr financí Stanjura rozčiloval na nás, na opozici, proč jsme to zavetovali, aby to bylo v § 90, proč jsme zavetovali to, aby to bylo během jednoho dne, aby to už bylo hned. To znamená, pravicová ODS, která si hraje na pravicovou stranu - pouze hraje, to my už dávno vidíme, to není žádná pravice - tak ti, kteří říkají sami o sobě, že jsou pravicovou stranou, přišli se zvýšením daní, dokonce za jeden den, aby to bylo jedním hlasováním. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP