(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den 65. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde srdečně vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a poprosím vás, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, pokud někdo další žádáte o vydání náhradní karty. Zatím s náhradní kartou číslo 15 bude hlasovat pan poslanec Kobza.

Dále sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali tito poslanci: Bašta Jaroslav se omlouvá z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Dvořák Jaroslav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Flek Josef do 11 hodin z pracovních důvodů, Foldyna Jaroslav z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Golasowská Pavla z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Hájek Jiří od 12 hodin z pracovních důvodů, Hájek Martin z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Krutáková Jana do 11 hodin z osobních důvodů, Liška Petr od 15 hodin z pracovních důvodů, Němečková Crkvenjaš Zdenka z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Pokorná Jermanová Jaroslava z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Pražák David do 10 hodin z pracovních důvodů, Strýček Jiří do 10 hodin ze zdravotních důvodů, Špičák Julius do 11 hodin z pracovních důvodů, Urbanová Barbora z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Válková Helena do 10 hodin z pracovních důvodů, Vlček Lukáš z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Vondrák Ivo z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty.

Z členů vlády se omlouvá Bartoš Ivan z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Bek Mikuláš z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Dvořák Martin z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Hladík Petr z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Lipavský Jan z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Rakušan Vít z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Šalomoun Michal do 14 hodin z pracovních důvodů, Válek Vlastimil do 11.30 hodin z pracovních důvodů.

Ještě došly v mezičase dvě omluvy: omlouvá se pan poslanec Jan Lacina do 9.15 hodin z pracovních důvodů a paní poslankyně Zuzana Ožanová od 14.45 hodin z osobních důvodů. To by byly zatím všechny došlé omluvy.

Dnešní jednání zahájíme projednáváním pevně zařazených bodů, já tedy poprosím o ztišení. Jako první je zatím pevně zařazen bod 98, je to sněmovní tisk 263, novela zákona o České televizi, třetí čtení. Poté jsou zařazeny body 102, mimořádné odpuštění penále z pojistného na sociální zabezpečení, a bod 103, mimořádné odpuštění a zánik některých daňových dluhů, obojí třetí čtení; poté bod 10, sněmovní tisk 165, novela zákona o pobytu cizinců. Dále připomínám, že ve 13.45 hodin máme pevně zařazené volební body. Je to bod 112, změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny; bod 113, návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře, a bod 114, návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

Nyní poprosím ty, kteří se již přihlásili s tím, že chtějí vystoupit k případné změně již schváleného pořadu. Nejprve zde mám přihlášeného pana předsedu Marka Výborného - stahuje - a poté, načtu pořadí, aby každý věděl, je přihlášen s přednostním právem ke změně pořadu schůze pan předseda Tomio Okamura, poté pan předseda klubu Radim Fiala a poté jsou zatím tři další přihlášky ke změně schváleného pořadu. Já tedy s přednostním právem ke změně pořadu - poprosím všechny o ztišení - vyzvu pana předsedu Tomia Okamuru k jeho příspěvku.

Prosím, kolegové z pravé strany sálu, opravdu prosím, aby byla zachována důstojnost jednání, opusťte když tak sál.

Nyní se slova může ujmout ke změně pořadu pan předseda Okamura. Prosím. (Hluk v sále neustává.)

Ještě jednou prosím o opuštění sálu těch, kteří chtějí hovořit, do předsálí.

Prosím, nyní je na řadě pan předseda Okamura. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych chtěl navrhnout několik bodů na změnu programu schůze Poslanecké sněmovny na dnešek. Jako bod číslo 1 bych chtěl navrhnout bod s názvem Fialova vláda schválila smlouvu o vojenské přítomnosti USA v České republice, která umožňuje armádě USA používání vojenských prostor a budov. Já k tomu řeknu naše stanovisko. Hnutí SPD říká jasné ne cizím základnám a vojákům na našem území. O víkendu půjde ministryně obrany... Můžu poprosit o zjednání klidu?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano. Opravdu prosím, kolegyně, kolegové, je tady značný šum. I z levé strany sálu je nyní slyšet velký hluk. Prosím, přeneste když tak hovory do předsálí. Děkuji.

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já myslím, že se to tady moc nezklidnilo. Já bych vás chtěl požádat, paní místopředsedkyně, abyste zjednala pořádek.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Posečkáme chvilku, aby mohli kolegové přenést hovory do předsálí. Myslím, že je zlepšení patrné. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Děkuju. Hnutí SPD říká jasné "ne" cizím základnám a vojákům na našem území. Vláda Petra Fialy schválila smlouvu se Spojenými státy americkými o přítomnosti amerických vojáků v České republice. Není to smlouva o spolupráci, ale smlouva o budoucí vojenské přítomnosti USA v České republice, která umožňuje ozbrojeným silám USA používání vojenských prostor a budov, a to na leteckých základnách Čáslav, Pardubice, Náměšť a Mošnov.

Abych dokončil to, co jsem před tím přerušením chtěl říct, že o víkendu jede ministryně obrany Jana Černochová z ODS podepsat do USA tuto smlouvu o vojenské přítomnosti amerických vojáků v České republice. Vůbec to tady s námi nikdo za SPD neprojednával. Ano, bude se to tady projednávat, ale ta arogance Fialovy vládní pětikoalice, kdy v podstatě bez veřejné diskuse s občany se rozhodli o tom, že si odsouhlasili na vládě smlouvu o vojenské přítomnosti amerických vojáků v České republice, to si myslím, že opravdu je nepřípustné.

Jak říkám, SPD s tím zásadně nesouhlasí. Jak jsem se dozvěděl i dneska, tak SPD je jedinou stranou v českém parlamentu, jedinou stranou ve Sněmovně, která nesouhlasí s touto smlouvou. My se za to nestydíme, že jsme jediní. My se za to vůbec nestydíme, že jsme jedinou stranou v parlamentu, naopak je potřeba to zdůraznit, která nesouhlasí s touto smlouvou mezi Českou republikou a USA, kterou tady natvrdo proti zájmům spousty občanů tlačí Fialova vláda a právě ministryně obrany Jana Černochová z ODS. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP