(12.30 hodin)

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, takže jsme upravili návrh procedury. Jak už jsem řekl, legislativně technické úpravy nebyly podány, takže budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A. Podal ho pan Vondráček a týká se vlastně rozšíření na všechny přestupky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlas.)

 

Poslanec Milan Feranec: Stanovisko ústavně-právního výboru - nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, tak já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 163 bylo přihlášeno 139 poslanců, pro hlasovalo 38. Návrh nebyl přijat. Další pozměňovací návrh.

 

Poslanec Milan Feranec: Totožným návrhem je B1, ale to nemusíme hlasovat, protože je to stejné, takže budeme hlasovat návrh C, pan poslanec Benda, kde se vlastně zahrnují přestupky s horní hranicí minimálně sto tisíc korun. (Předsedající: Stanovisko?) Stanovisko ústavně-právního výboru - doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 164 bylo přihlášeno 140 poslanců, pro hlasovalo 139, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji. Dále podle procedury budeme hlasovat návrh pod písmenem E, navrhovatel pan poslanec Vondráček a jedná se vlastně o rozšíření těch osobních působností i o anonymní oznámení. Stanovisko ústavně-právního výboru - nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 165 bylo přihlášeno 140 poslanců, pro hlasovalo 15, proti 81. Návrh byl zamítnut.

 

A já vás, pane zpravodaji, přeruším, protože se k hlasování hlásí pan vicepremiér Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já jsem chtěl jenom jednu věc. Nechci tady být za nějakého prudiče, ale tady zhruba dvě hlasování zpátky pan zpravodaj použil formulaci "tento návrh je podobný nebo stejný, proto ho hlasovat nemusíme". Je potřeba říct, buďto je hlasovatelný, nebo nehlasovatelný, aby to bylo opravdu procesně a formálně správně. (Nesrozumitelné.) to mohlo zaznít, byl to návrh, který byl nehlasovatelný, a pojďme dál.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane vicepremiére, já jsem si to poznamenal, chtěl jsem se to samé zeptat na konci procedury. Nechtěl jsem do ní zasahovat, ale souhlasím, aby pak zaznělo jasně na mikrofon, že B1 je nehlasovatelné, aby pak nevznikl nějaký problém, že nebylo hlasováno o jednom z pozměňovacích návrhů. Pane zpravodaji, když tak to vysvětlete.

 

Poslanec Milan Feranec: Tak to se omlouvám a hned to využiji, protože dalším byl B2, který je totožný, a říkám, tím pádem nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, takže B1 a B2 máme nehlasovatelné návrhy a budeme pokračovat dál v naší schválené proceduře.

 

Poslanec Milan Feranec: Dalším návrhem je návrh pod písmenem D, pan poslanec Michálek, kde se rozšiřuje, respektive navrhuje se, aby anonymnímu oznamovateli byly povinny zavést ochranu subjekty veřejnoprávního charakteru, tak jak už bylo řečeno, veřejní zadavatelé, ale i další subjekty, kteří od veřejných zadavatelů získávají převážnou část příjmů a firmy, kde má (nesrozumitelné) nad 25 %. Stanovisko ústavně-právního výboru - nepřijal žádné stanovisko.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 166 bylo přihlášeno 141 poslanců, pro hlasovalo 42, proti 81. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Milan Feranec: Vyčerpali jsme veškeré podané pozměňovací návrhy a můžeme přistoupit k hlasování o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Ptám se, jestli tedy opravdu bylo o všech návrzích hlasováno? Pokud ano, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o ochraně oznamovatelů, podle sněmovního tisku 352, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou." Ještě se dívám ke stolku zpravodajů, jestli... Můžeme pokračovat, bezva. Takže usnesení bylo načteno.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 167 bylo přihlášeno 141 poslanců, pro hlasovalo 137. Návrh byl přijat. A já konstatuji, že jsme s návrhem vyslovili souhlas.

 

Děkuji zpravodaji i předkladateli a končím tím projednávání bodu číslo 114.

Načtu čtyři omluvy: omlouvá se pan poslanec Brož od 11.30 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Metnar Lubomír od 12.30 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Ochodnická Martina od 12.30 z pracovních důvodů a pan poslanec Smetana Karel od 10 do 12 hodin z pracovních důvodů.

Budeme pokračovat v našem programu. Dalším bodem je bod číslo 115. Jedná se o

 

115.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o ochraně oznamovatelů
/sněmovní tisk 353/ - třetí čtení

Prosím, aby své místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr spravedlnosti Pavel Blažek a zpravodaj garančního výboru, tedy ústavně-právního výboru, pan poslanec Radek Vondráček - ale nahradí ho, je tady změna zpravodaje. Jsme ve třetím čtení, tak ji nemusíme hlasovat. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 353/3, který byl doručen dne 14. dubna 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 353/4. A já se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy?

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji opět za slovo. To hlavní máme schváleno v tom předchozím bodě a tady jde pouze o některé související normy, které nepovažuji za nijak komplikované. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které se přihlásila paní poslankyně Naiclerová, která má slovo.

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vzhledem k předchozímu hlasování stahuji svůj pozměňovací návrh, který je vedený jako sněmovní dokument číslo 2451. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jen upozorňuji, že o tom stažení budeme muset hlasovat, ale zaznamenal jsem si to, respektive pan poslanec Feranec coby zpravodaj si zaznamenal informaci paní poslankyně, abychom na to při hlasování nezapomněli. Tak, hlásí se někdo další do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím. Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Není, přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích.

Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás zase seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko.***




Přihlásit/registrovat se do ISP