(11.20 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Dále od 11.15 ruší svou omluvu pan poslanec Jiří Navrátil a od 11 do 13 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan ministr Ivan Bartoš.

 

Otevírám další bod dnešního jednání, tím je

 

96.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Rámcová dohoda o komplexním partnerství
a spolupráci mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně
a Thajským královstvím na straně druhé
/sněmovní tisk 382/ - prvé čtení

Je to sněmovní tisk 382, prvé čtení. Předložený návrh uvede ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Já vás prosím, pane ministře, abyste se ujal slova.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, vážení paní poslankyně, vážení páni poslanci, projednáváme materiál obdobný jako v předchozím bodě. Jedná se o rámcovou dohodu o komplexním partnerství a spolupráci mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a s Thajským královstvím na straně druhé. Vláda vyslovila souhlas se sjednáním této dohody 5. října 2022 a následně byla stejně jako ta předchozí podepsána na okraj summitu EU-ASEAN v Bruselu dne 14. prosince 2022. Za Evropskou unii dohodu podepsal předseda vlády České republiky Petr Fiala, protože jsme tehdy předsedali. Včera taktéž Senát vyjádřil souhlas s ratifikací této dohody. Platí všechno to, co jsem říkal o dohodě s Malajsií, to znamená, je to dohoda, která je rámcová, která jak zaštiťuje dialog Evropské unie s Thajskem, tak ale napomáhá i vlastně naší bilaterální relaci, a opět zahrnuje témata lidských práv, nešíření zbraní hromadného ničení, boj proti terorismu, mezinárodní soudnictví a tribunály, spolupráci v oblasti migrace, v daňových otázkách, stejně tak otázky Ministerstva vnitra, spravedlnosti, ale vytváří třeba i právní základ pro užší spolupráci v oblasti obchodu a investic, takže je to opravdu dohoda, která přinese možnost lepšího dialogu o všech těchto otázkách a jednoznačně bude ve prospěch České republiky. A já tímto prosím, aby Sněmovna zahájila ratifikační proces. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře, a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Jaroslav Bžoch. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jen v rychlosti doplním pana ministra, protože to, co zde řekl - je to podobné velmi smlouvě, kterou jsme zde měli před malou chvílí. Nad rámec toho, o čem mluvil, o lidských právech, nešíření zbraní hromadného ničení, zde také bude vznikat společný výbor, jehož úkolem bude sledovat naplňování této dohody, a samozřejmě pokud ta dohoda se nebude plnit, pro závažná porušení může některá z jejích podstatných částí z dohody zmizet, může být pozastavena. Pro Českou republiku samozřejmě to má velký význam, Thajsko je také součástí ASEANu, je to náš strategický partner, a já vás tímto prosím o přiřazení zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Otevírám obecnou rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí? Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě končím obecnou rozpravu.

I zde se ptám na závěrečná slova. Pane zpravodaji? Pane ministře? Nemáte zájem.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Žádný jiný další návrh nevidím.

 

V tom případě dám hlasovat, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 116, přihlášeno je 136 poslankyň a poslanců, pro návrh 114. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

Já vám děkuji a končím projednávání tohoto tisku.

 

Otevírám další bod a tím je

 

97.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Kapverdské republiky o letecké dopravě,
podepsaná v Abuji dne 6. prosince 2022
/sněmovní tisk 389/ - prvé čtení

Je to sněmovní tisk 389, prvé čtení. Z pověření vlády uvede tento tisk pan ministr Jan Lipavský. Prosím.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jedná se o další z mnoha dvoustranných leteckých dohod, kterých má Česká republika v současné době sjednáno s různými státy světa celkem 95. Vzájemné vztahy mezi Českou republikou a Kapverdskou republikou v oblasti civilního letectví doposud nebyly vlastně upraveny žádnou dvoustrannou mezinárodní smlouvou. Z pohledu českých leteckých dopravců je delší dobu tento trh využíván v oblasti nepravidelné letecké dopravy s potenciálem na zavedení pravidelného leteckého spojení, případně v kombinaci s okolními destinacemi. Letecká dohoda upravuje standardní podmínky pro výkon pravidelné obchodní letecké dopravy mezi smluvními stranami, jako je například rozsah přepravních práv, vydávání povolení leteckým dopravcům smluvních stran, obchodní spolupráce leteckých dopravců, ale také třeba provozní bezpečnost, ochrana letectví před protiprávními činy a tak dále. Sjednání dohody bylo kromě potenciálu trhu pro pravidelný provoz prioritní i s ohledem na dřívější vyjádření druhé strany, že letecká dohoda je nezbytným předpokladem pro takový provoz, takže si tímto dovoluji požádat Poslaneckou sněmovnu o postoupení materiálu k projednání v zahraničním výboru Sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře, a prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Karel Rais. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den. On už pan ministr tady toho hodně řekl, já bych spíš doplnil některé takové zajímavosti, že vlastně my máme vzájemné vztahy mezi Českou republikou a Kapverdami, že jsou pouze doposud upraveny dvoustrannou dohodou mezi vládou České socialistické republiky, dokonce ještě, a vládou Kapverdské republiky z 28. dubna 1984. Pro Kapverdy je velmi důležitý sektor služeb, což je logické, příjmy z cestovního ruchu tvoří 75 % HDP. Co se týká českých turistů, myslím v roce 2018 tady bylo - ano, v roce 2018 navštívilo Kapverdy přibližně 20 000 českých turistů. Jinak dovážíme od nich komunikační přístroje, z České republiky se dováží řídicí přístroje pro použití v energetice, procesory, motorová vozidla a truhlářské produkty.

Máme samozřejmě velký zájem o tu smlouvu. Ta smlouva je založena na relativně liberálním základě ze strany Kapverd, takže je to pro nás výhodné, a v podstatě byla přijata - přijali aktuální český vzorový text, který se stal základem pro jednání. Tato smlouva je sice formálně jako dohoda mezi vládou České republiky a vládou Kapverdské republiky, má však charakter mezinárodní smlouvy prezidentské kategorie, takže je to vlastně víceméně prezidentská dohoda.

Samozřejmě že doporučuji, aby byla detailně projednána tato dohoda v zahraničním výboru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí? Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě končím obecnou rozpravu.

Ptám se na závěrečná slova. Pan zpravodaj? Pan ministr? Není zájem.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Žádný další návrh nevidím.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby byl předložený návrh přikázán k projednání zahraničnímu výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 117, přihlášeno je 136 poslankyň a poslanců, pro návrh 107, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Končím projednávání tohoto tisku.

Načtu omluvy, na celý jednací den ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Radek Vondráček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP