(9.30 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Ale v okamžiku, kdy ta dočasnost skončí, platí přesně opačný postup, vrátí se ty ceny, a tím pádem se zvýší inflace. To jsme viděli v případě, když se z nulové DPH na energie stala normální DPH na energie. To jsme viděli v minulém roce, a teď to fakt nehodnotím politicky, kdy byl úsporný tarif, který vlastně stejně zafungoval, to znamená, snížila se inflace po dobu tří měsíců, pamatujeme si naše debaty, ale v okamžiku, kdy přestala platnost úsporného tarifu, ceny šly zpátky a inflace se zvedla. Takže ta dočasnost má samozřejmě vliv na inflaci, takové dočasné opatření, a to je pravdivý argument, dočasně snižuje míru inflace, ale po skončení té dočasné doby zase zvyšuje.

Úplně jiná debata je o trvalém řešení, například že něco, co má dneska vyšší sazbu, má trvale nižší sazbu - to je ta politická debata: pokud naznáme, že tohle je produkt nebo služba, která by měla být trvale v nižší sazbě, tak to má protiinflační, respektive snižuje to inflaci, a to trvale. Nepřijde ten okamžik za tři, za pět, za šest měsíců, kdy se DPH vrací na původní úroveň. Tam to samozřejmě působí naopak.

Takže já jsem se v té odpovědi dneska ve svém vystoupení vyhnul politickým názorům, spíš jsem se snažil prezentovat svůj návrh, že dočasnost je podle mě... že dočasnost není řešením. A bavme se o tom společně na různých fórech, které služby a produkty mají být ve snížené sazbě, jestli máme mít jednu nebo dvě sazby snížené DPH, a potom se bavme o tom, jak vysoká má být sazba, ať už jedné, nebo dvou, jak vysoká má být hodnota jedné nebo dvou snížených sazeb DPH.

Takhle se snažím tu debatu vést. Myslím, že je pochopitelné, že to určitě pochopíte, protože jste taky seděli v koaliční vládě, že nejdřív je potřeba tu debatu uzavřít v rámci vládní koalice a pak teprve můžete jednat s opozicí, protože jinak by ta debata byla mnohem složitější. Vy jste v první vládě byli tři koaliční partneři, v druhé formálně dva, ale protože jste byli menšinová vláda, tak jste museli hledat logicky podporu i u jiných poslaneckých klubů.

Tolik, pane poslanče Kolovratníku, ve stručnosti spíš argumenty. Ne že bych měnil tu odpověď, co mě k tomu vedlo, jak to vidím v této chvíli a jaký by mohl být vývoj? Určitě ještě v letošním roce dojde na politickou debatu minimálně na půdě Poslanecké sněmovny, která se bude věnovat těm dvěma základním otázkám, o kterých jsem mluvil, které produkty a služby mají být ve snížené sazbě, jestli máme mít jednu nebo dvě a jaké mají být hodnoty těchto daňových sazeb. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní mám zde přihlášeného s faktickou poznámkou, pana poslance Carbola. Ne? Ano, odmažu vás tedy, a táži se, zda se hlásí někdo do rozpravy? Paní předsedkyně Schillerová.

Ještě než vám dám slovo, přečtu omluvy: omlouvá se Petr Gazdík od 10 do 12 ze zdravotních důvodů, Kubík Jan do 11 hodin - zdravotní důvody, Tureček Karel celý jednací den - zdravotní důvody a paní ministryně Černochová po celý jednací den.

Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane ministře, já bych nejradši debatovala o rozpočtu, ale ctím, že jsme v bodě Písemné interpelace, ctím i předmět a obsah té interpelace a budu reagovat víceméně na vaše vystoupení. Bylo věcné, takže i já budu věcná.

Jenom stručně z hlediska té historie. Já jsem nebyla v první vládě, ve které bylo hnutí ANO, ale samozřejmě tu historii znám. Ano, tehdy se tam zavedly ty první tři položky, to máte pravdu, a nevím, jestli zaznívalo, že budou jediné, to skutečně nemohu potvrdit. Vy jste tady byl - dobře, v pořádku, ale taky, jak říkával Miloš Zeman, jen blbec nemění názory. To si myslím, že mohu tady tento citát použít. Přišla taky doba, přišlo EET, to byl jeden z faktorů, proč jsme přistoupili k rozšíření položek u třetí, u toho už jsem byla, u té druhé snížené sazby, protože jsme chtěli pomoci sektorům ekonomiky, kde jsme primárně zaváděli EET. Víte, že třeba pro stravovací služby jsme šli tou postupnou metodou, nejdřív 15 % z 21, a pak jsme dokonce přistoupili i k tomu, že jsme je dali do té 10% sazby.

A ten druhý důvod - já jsem to vždy debatovala, já jsem to nikdy neudělala tak, že bych se podívala z okna jako ministryně financí a rozhodla, že dám na vládu snížení dalších oblastí, já jsem debatovala tehdy s těmi sektory ekonomiky - tím druhým důvodem byl covid. Tehdy se na nás obracely jak kulturní různé asociace, tak sportovní, tak jsme znovu jednali s gastroodvětvím, a prostě oni považovali přeřazení do druhé snížené sazby v době covidu, kdy byli v podstatě drceni dlouhodobými restrikcemi - které můžeme, víte, že jsme tady o nich mluvili mnohokrát, my si za tím stojíme, nakonec dělal to celý svět, v té době nikdo nevěděl, jak to bude a co bude, a po bitvě každý generál -tak vlastně to byla jedna z forem, jak jim pomoci. A na mě se třeba obrátil pan Kastner, určitě taky jste s ním jednal (Obrací se na ministra Stanjuru.) - jo, tady je pan ministr, v pořádku, já jsem se jenom dívala, kde jste - taky jste s ním jednal. On je člen prezidia Asociace malých a středních podnikatelů, známý restauratér. Budeme pod záštitou mě jako místopředsedkyně rozpočtového výboru, budeme příští týden dělat kulatý stůl, ale já to nechci v žádném případě politizovat, bude to spíš na odborné úrovni. Ano, dostal jste pozvánku - to jsem ráda, děkuju, budu moc ráda, když přijdete, nebo někdo z vašich kolegů. Když přijdete vy, bude to samozřejmě nejlepší, záleží na vašem čase. Já se budu snažit tam tu politiku necpat, budou tam především mluvit lidé z oblastí. On to má podloženo čísly, on spolupracuje i s těmi firmami, které se podílely tehdy na EET, na vytváření různých zařízení pro využívání EET, a dneska vlastně se při té příležitosti i naučili s tím nějakým způsobem dělat z toho analýzy. On tam poskytne i různá data, takže nebude to jenom takové: My máme problémy a vy nám pomozte, ale bude to skutečně podloženo daty. On říká, že začíná tady být situace, kdy gastrooblasti mimo Prahu - Praha je samozřejmě jiný svět - mimo Prahu se začínají ocitat velice natvrdo v šedé zóně a tak dále. Ale to nebude téma EET, nebude toho stolu, bude téma toho, že oni mají opravdu velké ekonomické problémy, a říkají: DPH, pokud se přesune - já nevím, kde to skončí nakonec, vaše pětikoaliční politická debata, jestli to bude na 21, nebo to bude na těch 14, to se uvidí, to teď nechci předjímat - ale on říká: To bude v podstatě poslední hřebík do rakve. A on říká, že ten, kdo už to nezvládl, tak to zabalil, lidově řečeno, a ten, kdo to ještě nějakým způsobem zvládá, většinou se začíná teď ocitat - a mluvím, mimo Prahu - ocitat v šedé zóně, Ale to jsem vybrala jenom jeden segment.

Takže my jsme tehdy sledovali tím, pomoci, ale chtěli jsme pomoci nejen odvětvím, která jsme tam zařadili, ale dali jsme tam i vodné, stočné, teplo, to všechno byly věci, které jsme sledovali jakousi formu pomoci, protože začaly růst ceny, ale samozřejmě ne tak dramaticky jako teď.

Chápu vaše stanovisko k těm potravinám. My jsme přišli tehdy s návrhem v našich dvanácti opatřeních, ať se to zastropuje, sníží se DPH na dočasnou dobu. My jsme nemysleli na to, aby se to udělalo navždycky - na nějakou dočasnou dobu. Máte pravdu v tom, a já jsem to tady na tomto místě říkala několikrát, že DPH na potraviny je u nás v podstatě už dneska asi nejvyšší v Evropské unii. Pokud to i snížíte na 14 %, pořád bude nejvyšší v Evropské unii, to 1 % si bezesporu nechají řetězce. Máte pravdu, že jsme mohli přesunout, naše vláda - řešili jsme jiné problémy, mohli jsme samozřejmě, řešili jsme jiné problémy, zvolili jsme tuto cestu. Zase jsme prostě, si myslím, společně i s vámi zrušili superhrubou mzdu, zrušili jsme daň z nabytí nemovitých věcí, provedli jsme úpravy v dalších oblastech. Já si myslím, že jsme těch snížení daní, protože naše filozofie byla: vybereme lépe daně, vybereme je pomocí nástrojů, jako bylo kontrolní hlášení. Za to děkuju, že jste ho zachovali. Doufám, že to vydrží navždycky, protože tam jsme skutečně miliardy tomu rozpočtu zachránili, miliardy. Tam skončily karuselové podvody v této zemi. No, EET jste bohužel zrušili, což samozřejmě je chyba, dneska jste to uvědomují i podnikatelé. Čili já jsem chtěla říct: ano, je to politické rozhodnutí. S těmi potravinami se bude muset něco stát.

My si myslíme, že filozofie boje s inflací, ten díl, který může přinést vláda, měla být někde úplně jinde. Trváme si na tom, že se to mělo zastropovat už loni v únoru 2022 u výrobců. Ano, nějaké kompenzace by to stálo, ale nedostali bychom se do situace, ve které jsme teď. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP