(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Nové služby a další projekt nyní ještě nejsou zcela zakotveny v mainstreamu systému péče o duševní zdraví, a máme tak oprávněnou obavu z pomalého návratu do výchozího stavu. Výsledkem by byl návrat k velkým institucím, snížená možnost participace uživatelů a uživatelek péče na rozhodování o vývoj systému, nedostupná komunitní péče a stále zanedbaná problematika péče o duševní zdraví dětí." Fakt problém. "Vyzýváme proto politiky zodpovědné za fungování systému péče o duševní zdraví, aby se vší zodpovědností zajistili pokračování reformy péče o duševní zdraví. Stojíme si za tím, že vláda České republiky a další veřejné instituce by měly naplňovat své závazky." No, to my teď nevíme jaké, protože tahle vláda ještě ani jednou nevyhodnotila svoje programové prohlášení vlády.

Já jsem byl na dovolené, když jsem se vrátil, koukám na provládní Českou televizi a člověk má pocit, že tahle koalice vlastně se chystá do voleb, protože oni řeší důchody - pětkrát jiný názor - a řeší rodičovský příspěvek. Nikomu to asi nepřipadá nenormální, že každý se vyjadřuje, rodičovský příspěvek plus (nesrozumitelné), takže oni vlastně vystupují jako před volbami. Oni volby vyhráli s antibabišem, nemají žádný program. Programové prohlášení vlády nikdo nevyhodnotil (Se smíchem.). Takže je to normálně parodie a je to neuvěřitelné, ale samozřejmě provládní média v čele s Českou televizí to berou. Tak to je pohoda, ne? To jsou jejich fanoušci.

Tihle odborníci nakonec říkají, zástupci lidí se zkušenostmi s duševním onemocněním v Národní radě pro duševní zdraví a s podporou členů platformy organizací lidí se zkušeností s duševním onemocněním. To je to stanovisko. Já o tom něco vím, ten problém, který mají rodiče s dětmi, ale i rodinnými příslušníky. Nikdo tady nikdy neudělal vůbec nějakou analýzu těch chorob.

Včera jsme s panem ministrem Blažkem mluvili o nějakém autistickém dítěti, takže my máme v Čechách 200 000 lidí s autismem, 100 000 schizofreniků, bipolárky, Aspergerův syndrom, roztroušenou sklerózu, toto všechno. A víte, kdo to hlavně řeší a kdo zakládá ty neziskovky? Rodiče, například Za sklem. Nebudu říkat to jméno, protože zase dostane nálepku. A tito rodiče, kteří například mají autistické děti, bojují mezi sebou. A víte proč? Protože nejsou peníze. My jsme se snažili, tahle vláda se ani nesnaží. Takže místo toho, aby někdo to spočítal... Pamatujete si na Klokánka? Velká debata, tehdy ještě prezident a Maláčová a tak dále. Nikdo nespočítal tu potřebu.

Nedávno v rámci nadace jsem navštívil jedno centrum. Představte si, že máte autistické dítě, staráte se o to dítě, nevím, dvacet let a už to nedáváte, potřebujete si odpočinout a máte zájem o takové zařízení. V Praze pro lidi s autismem je 9 lůžek na 180 pacientů, zájem. A jak je to náročné! Většinou je tam potřeba mít víc personálu než těch pacientů, ale tohle nikdo neřešil. Ta expertka - říkám to ironicky - která mi na soudě říkala, že jsem si měl zařídit péči o mého syna! Vrchol drzosti! Vůbec nechápe, o co jde. Kdo neví, co je to schizofrenie, nemůže pochopit, a další věci. Ale tenhle stát to nezajímá, to nikdo neřeší. Že by to někdo spočítal a že by řekl... Ano, Dušek, Ministerstvo zdravotnictví má tu statistiku, co by bylo potřeba udělat, ale nic, nic se neděje. A máme tu smůlu, že na postu ministra zdravotnictví je ten, kdo tam je.

Teď chci přečíst stanovisko de facto za naši vládu, za to, že jsem byl ve funkci předsedy komise pro tu reformu, o čem to bylo a jak to všechno začalo, o tom, že psychiatrická péče v Čechách již dlouho nevyhovuje evropským standardům, a vůbec o představě o efektivní a dostupné péči se mluvilo už mnoho let předtím, než jsem se stal ministrem financí či premiérem, a to i přes fakt, že máme nejmodernější léky a léčebné metody a odborně velmi dobře připravené profesionály. Problémem byl kromě celkového podfinancování tohoto sektoru péče a často velmi nevyhovujícího materiálně technického zázemí hlavně nedostatečný rozvoj ambulantních, terénních a stacionárních služeb a absence komplexní podpory lidí s duševním onemocněním, která by umožnila jejich návrat do běžného života a udržení kvality života na úrovni před chorobou. Lidi trpící duševním onemocněním se museli často potýkat s málo dostupnou a fragmentovanou péčí s těžištěm ve velkých, místy poměrně zchátralých nemocnicích bez možnosti podpory ve svém vlastním prostředí, a to v době, kdy četnost duševních chorob stále stoupá. Duševní onemocnění se týká každého pátého z nás, každého pátého! Je už závažným společenským problémem. Ano, to je velký problém. A kolik lidí duševně nemocných běhá mezi námi a ani nevědí, že jsou nemocní? A společnost taky neví. Navíc příběhy konkrétních lidí, které se ke mně formou dopisu či e-mailu dostávaly, jasně ukazovaly, že s reformou této části zdravotnictví se mělo začít už dávno. Ano, paradoxně se začalo s tím, až paní, která měla smůlu, že v NÚDZu měla službu, když tam přivedli mého syna, a která celé tohle odmakala, tak ji zničili, protože byla od Babiše. Vyhodili ji. Nicméně dělá svoji práci dál a pomáhá. Ano, už dávno se mělo začít.

Naše vláda si plán tuto situaci zlepšit dala do programového prohlášení vlády. Ano, my jsme byla vláda, která měla programové prohlášení vlády a které jsme vyhodnocovali. A i když přišel covid a měli jsme minusové HDP 2020, tak jsme nikdy to programové prohlášení nezměnili a 80 % jsme taky splnili. Takže jsme to měli v programovém prohlášení a bez prodlení jsme začali realizovat proces změn definovaný, takzvané Strategie reformy psychiatrické péče, to je dokumentu vypracovaného profesionály v oboru, schváleného ministrem zdravotnictví a vycházejícího z dobré odborné praxe a funkčních modelů péče v zahraničí. K pilotování a procesování změn jsme využili finanční podporu z Evropské unie, cca 3 miliardy korun, ale již od počátku jsme na všechny nové služby vytvářeli mechanismy financování z národních zdrojů, aby naše práce po ukončení takzvaného programového období, tedy vyčerpání peněz z Evropy, nezmizela. Na Ministerstvu zdravotnictví, které mělo za celý proces odpovědnost, byl zaměstnán tým odborníků a od roku 2017 začala realizace projektu reformy.

Co se podařilo naší vládě? V rámci zvýšené kvality péče o závažně duševně nemocné pacienty byla zavedena v České republice zcela nová forma péče, takzvaná Centra duševního zdraví, která pan ministr zpochybňuje, protože Babiš! Jde o zdravotně-sociální multidisciplinární tým - to je, v jednom týmu pracuje psychiatr, psycholog, sestra, sociální pracovník a tak dále - který je mobilní a poskytuje intenzivní a komplexní podporu pacientům v jejich přirozeném prostředí.

Ano, když se něco děje, rodiče jsou zoufalí, někam volají, ale tyhle týmy jsou mobilní. Do roku 2021 jsme vytvořili třicet takových týmů a bylo nastaveno jejich financování z veřejného zdravotního pojištění. Podobné týmy se s úspěchem vyzkoušely i u dětí, lidí s demencí či u lidí s problematikou závislosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP