(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tento nárok je zakotven v Úmluvě Organizace Spojených národů o právech osob se zdravotním postižením, kterou Česká republika ratifikovala v říjnu 2009. Centrum duševního zdraví představuje jednu z moderních a kvalitních forem služeb v oblasti péče o lidi s duševním onemocněním" - ano, ošetřit lidi doma, ne zavřít, napíchat a zase: "To je britský model. Tento typ péče na rozdíl od dvanáctilůžkových pokojů ve velkých nemocnicích do 21. století zcela jistě patří. Za jednotlivými reformními projekty včetně projektu podpory vzniku Center duševního zdraví I až III stojí profesionálové a profesionálky včetně PR konzultantů a konzultantek, odborné vyhodnocení jejich efektivity a několik let práce, proto se nám vyjádření ministra zdravotnictví v Deníku N" - to je takový deník, tam je údajně nějaký oligarcha, který shromažďoval podpisy proti Babišovi v rámci prezidentské kampaně. Včera jsem tady potkal jednu novinářku, to je ten nezávislý deník. Ale "je zajímavé, co řekl 1. 3. 2023 například na adresu Center duševního zdraví - citujeme pana ministra: Jsem v situaci, kdy mám řešit něco, co vzniklo jako plod upřímné, hluboké nenávisti premiéra Babiše s ministryní Maláčovou." Neuvěřitelné. Ten člověk je fakt nemocný, potřebuje urgentně to centrum. Co to je za vyjádření ministra? Co s tím má Maláčová? Vůbec nic. Takhle se vyjadřuje ministr, který ničí české zdravotnictví. "Jeví (se), říká pan ministr, přinejmenším nepatřičným" - chápete to? - "znepokojena z ohrožení další existence stávajících" - to už píší tedy ti stateční pisatelé, kteří riskují nenávist pana ministra - "ohrožení další existence stávajících v centrech a vzniku nových, která jsou na mnoha místech v České republice stále potřeba, aby byla tato služba spravedlivě dostupná co nejvíce lidem s problémy v oblasti duševního zdraví. Uvítali bychom rozšíření tohoto modelu péče i pro další skupiny lidí se zkušenostmi s duševním onemocněním včetně dětí." Ano, děti, to je neuvěřitelné, jak teď u dětí jsou tyto choroby. Tak jak se o to snažili profesionálové a profesionálky v projektu Nové služby.

Vítáme i vznik ambulancí s rozšířenou péčí, které jsou menšími multidisciplinárními týmy. Tyto ambulance mohou významně podporovat lidi se zkušenostmi s duševním onemocněním, kteří potřebují intenzivnější ambulantní péči a zároveň nepotřebují péči v Centrech duševního zdraví. Nepopíráme důležitost existence lůžkových psychiatrických zařízení. Ano, víme, že jsou pro určitá stadia duševního onemocnění bezesporu potřeba. Je pro nás ale i nadále zásadní, aby v nich docházelo ke kontinuálnímu hodnocení kvality péče a dodržování lidských práv.

V rámci reformy péče o duševní zdraví byl na psychiatrické nemocnice kladen tlak na zlepšování kvality péče, a to zejména na dodržování lidských práv jejich pacientů, tak jak je přináší úmluva. Psychiatrické nemocnice prošly hodnocením za použití nástroje Světové zdravotnické organizace Quality Rights Tool Kit. Zjištění tohoto hodnocení vedla k intenzivnímu tlaku na psychiatrické nemocnice, aby se zaměstnanci vzdělávali v oblasti lidských práv a aby tato práva lidí se zkušenostmi s duševním onemocněním byla v nemocnicích a léčebnách dodržována a uplatňována. Jsme si vědomi toho" - to stále píše ta organizace nebo to uskupení - "že některé psychiatrické nemocnice naplňují úmluvu lépe než jiné, přesto vítáme skutečnost k snižování počtu lůžek následné péče v jednotlivých psychiatrických nemocnicích. K tomuto snížení mohlo dojít jen díky vstupu nových služeb typu center do systému. Došlo tak k poklesu počtu dlouhodobě hospitalizovaných pacientů, což byl jeden ze základních principů reformy." Ano, a tady pan ministr chystá navýšení kapacity, protože nepokračuje v tom projektu snižování lůžek a ošetřování lidí doma, v těch centrech. "Díky reformě došlo také k legalizaci akutní péče v psychiatrických nemocnicích a nastavení jeho financování z veřejného zdravotního pojištění, což umožnilo zintenzivnit péči o lidi v akutním stadiu duševního onemocnění."

Nevím, jestli víte, co to je - ta holčička, které jsem pomáhal, devět let, si dvě hodiny myla ruce a říkala stále, že je špinavá. Rodiče, co to zažili, tak vědí, o čem mluvím, akorát pan ministr na to kašle.

"V souladu se strategií reformy psychiatrické péče, moderními trendy v péči o duševní zdraví, Národním akčním plánem pro duševní zdraví 2020 až 2030" - vypracované naší vládou - "a Úmluvou OSN o právech osob se zdravotním postižením vítáme možnost přesunu těžiště péče směrem do komunity a mimo velké instituce." To píší ti odborníci. "Jsme toho názoru, že se díky působení mnoha lidí se zkušenostmi s duševním onemocněním v jednotlivých projektech ukázala jejich participace v rozhodování na všech úrovních jako nezbytná a velice potřebná. Jako lidé se zkušenostmi s duševním onemocněním vnímáme velice pozitivně skutečnost, že se můžeme otevřeně prostřednictvím médií vyjádřit k názoru ministra zdravotnictví na reformu péče o duševní zdraví prezentovaný v Deníku N. Této skutečnosti přispěl zcela jistě projekt Destigmatizace, během něhož se dva tisíce lidí se zkušenostmi s duševním onemocněním seznámilo s principy zotavení, zplnomocnění a mimo jiné i s problematikou lidských práv. To následně vedlo k jejich zřetelné emancipaci a k získání kompetencí v obhajobě jejich práv. Lidé se zkušenostmi s duševním onemocněním přestávají být pacienti nebo klienti. Stávají se postupně partnery profesionálů, což je z našeho pohledu velký úspěch reformních projektů, ale také práce zapojených neziskových organizací, včetně těch sdružující uživatele a uživatelky péče. Reformu péče o duševní zdraví vidíme jako proces, který postupně mění vnímání problematiky duševního zdraví jako něčeho okrajového na problematiku, která si jistě zaslouží adekvátní pozornost celé společnosti." Ano, na mě se stále lidé obracejí, dvě věci: rakovina, duševní zdraví, bohužel. A snažím se pomáhat, akorát tady nám pan ministr bourá věci, které jsou pro lidi.

Tady dále tito odborníci říkají: "Výsledky první fáze reformy, kterou my jsme zavedli, považujeme za pozitivní. Díky této fázi reformy byl nastartován proces tolik potřebných změn v systému péče o duševní zdraví. Není vinou těch, kteří se na první fázi reformy podíleli, odborníci, uživatelé, rodinní příslušníci a další" - ať mi někdo řekne, když jsme byli ve vládě, kolik tam bylo těch odborníků, členů hnutí: ani jeden, kromě Brabce, ani ministři, ani nic, jenom potom přišla vláda, mluvila o agrofertizaci, takže ti dobří úředníci, kteří se snažili (Se smíchem.), a teď ten psychopat z Evropského parlamentu dokonce obviňuje lidi na státním rozpočtu na Ministerstvu financí, že oni můžou za to, že Stanjura si neumí udělat rozpočet, to jsem odbočil trošku - takže "není to jejich vinou. Současné vedení Ministerstva zdravotnictví dle našeho názoru nevyužilo zkušenosti, znalosti a dovednosti těch, kteří se na reformě podíleli." No, bodejť by využili, když ministr hraje stále něco a potom řve a potom se fotí, a to je tak všechno.

"Řídící orgány první fáze reformy. Výkonný výbor pro zřízení implementace strategie reformy psychiatrické péče a odborná rada pro odbornou garanci implementace strategie reformy psychiatrické péče nebyly ani zachovány, ani transformovány na jiný řídící útvar." No, zkrátka to zničil, protože Babiš. Normálně choroba. "Výkonný výbor a odborná rada přestaly fungovat s ukončením projektu první fáze reformy péče o duševní zdraví. Jako velice časově náročný proces vnímáme proces zrušení Rady vlády pro duševní zdraví" - ano, tomu jsem předsedal - "která se více než rok vůbec nescházela." Víme, že tahle vláda nedělá nic, a potom je to fajn. Nevím, kolik už tam jsou, 500 dní, minule jsem to počítal, nebo 470. "V oddělení pro reformu péče o duševní zdraví na Ministerstvu zdraví bylo transformována na oddělení systémových reforem, co vedlo k praktickému snížení kapacity zaměstnanců, kteří se měli věnovat problematice rozvoje systému péče o duševní zdraví. Jsme si vědomi" - to píší stále ti odborníci - "křehkosti dosažených cílů, a proto jsme přesvědčeni, že reforma péče o duševní zdraví musí pokračovat komplexně. Pokud se toto nestane, teprve tehdy dojde k promarnění finančních prostředků investovaných do první fáze reformy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP