(18.30 hodin)
(pokračuje Petr Letocha)

K rušení poboček. Považuji za správné, že konkrétní pobočky na zrušení navrhovala Česká pošta a ne Ministerstvo vnitra. A oceňuji, že vedení České pošty do jednoho týdne od zaslání seznamu rušení poboček do území si domluvilo sto procent schůzek s dotčenými starosty a primátory celkem 113 obcí a měst. K samotnému vyjednávání v podstatě bylo stanoveno číslo, to číslo je 300 poboček. A já si dovedu představit, že všichni starostové by chtěli, pakliže u nich bylo třeba určeno, čtyři pobočky že se zruší, že by chtěli, aby se zrušily jenom tři. Nicméně tohleto číslo není možné změnit. A já to moc dobře chápu, protože ve chvíli, kdy bychom to skutečně změnili a v nějaké obci nebo městě přistoupili na to, že se jedna pobočka skutečně nezruší, tak přece bychom museli někde jinde v obci, ve městě najít tu pobočku, kterou jsme tady třeba nezrušili a zrušili jinde. Tohle by bylo velmi nekoncepční. A pokud musíme dodržet těch 300 poboček, připadá mi to jako logické řešení, že primátoři a starostové mají možnost komunikovat, jaká z těch poboček bude zrušena, ale ne to, kolik jich bude, protože to bylo dáno.

Transformační plán se právě tvoří. A já věřím, že se transformace České pošty povede. Byl bych moc rád, kdyby opozice přicházela s návrhy a pomáhala nám v této době, kdy Česká pošta na tom není úplně dobře, vysvětlovat občanům, že digitalizace a v podstatě využívání digitálních technologií, které mimochodem i za vaší vlády se povedlo významně rozšířit, je tou správnou cestou a že je to světlo budoucnosti. A ano, pošty by tady měly zůstat pro občany, kteří té digitalizaci zatím až tak nehoví. Měly by zůstat pro ty, kteří neovládají mobilní zařízení, kteří neovládají počítač. V pořádku. V tu chvíli chci říct, že dostupnost České pošty se v tuto chvíli navyšuje ze dvou kilometrů vzdušnou čarou na tři kilometry vzdušnou čarou. Ano, je to jisté navýšení, ale na druhou stranu je to daň za to, že potřebujeme s Českou poštou něco udělat, a pojďme společně se bavit s lidmi o tom, ať začnou, pokud mohou, využívat výhody digitalizace, výhody komunikace občana se státem elektronicky.

Závěrem bych chtěl poděkovat ministrovi Rakušanovi a celé vládě za to, že má odvahu situaci v České poště řešit, protože to tady dosud nebylo úplně normou, ta politická odvaha. A dále chci poděkovat, že nezruší pobočky v obcích, kde má Pošta jen jednu pobočku, protože je to jen ta poslední, většinou ta poslední instituce, která i na menší obci zůstává zachována, a je to také jeden z těch důvodů, proč se číslo z 1 000 smrsklo na 300. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Než tak učiní, načtu jednu omluvu. Pan poslanec Koten se omlouvá od 17.40 hodin z pracovních důvodů.

Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za slovo. Chtěla bych reagovat na pana poslance a zároveň zastupitele města Karviná, kde se ruší čtyři pobočky České pošty. Určitě z vás budou mít občané velkou radost!

Já bych znovu chtěla říct, že my kritizujeme to, jak postupuje ministr vnitra Vít Rakušan. Proč neodtajní analýzu, podle které se ty pobočky vybíraly? Vy moc dobře víte, že ta digitalizace dneska není na takové úrovni, aby se mohly všechny ty pobočky zavřít. Je prostě spousta lidí, kteří využívají Českou poštu, především starší občané, kteří se bojí si zřídit třeba internetové bankovnictví a chtějí na tu poštu přijít a ten důchod si tam vyzvednout.

O datových schránkách jste, kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, věděli, vy jste to prosazovali, vždyť jste to chtěli vy, rok a půl to ministr vnitra věděl a neřešil to a dostal Českou poštu v roce 2022 do historické ztráty, miliarda 750 milionů a insolvence. Jestliže hovoříme o tom, že se zruší 300 poboček a úspora bude 700 milionů, tak prakticky bude 300 milionů za půl rok. Jestli tedy má být ztráta 4 miliardy, tak to tomu prostě nepomůže, to je fakt.

Ale já znova říkám, posuňte to o půl roku, to znamená minimálně na 1. leden 2024, prodiskutujte to s těmi starosty a umožněte jim, že pokud si tu poštu budou chtít provozovat nebo si najdou nějaký podnikatelský subjekt, tak ať si to provozují. Proč jim to berete? Oni to chtějí dělat. Podle mě by se našel i nějaký podnikatel, který by to chtěl mít. Takže prosím vás, vaše vystoupení samozřejmě na podporu Víta Rakušana bylo úplně mimo. (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další faktická poznámka, paní poslankyně Taťána Malá, a bude následovat faktická poznámka pana poslance Letochy. Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Taťána Malá: Pane předsedající, děkuji za slovo. Já jsem fakt nechtěla vystupovat, ale už to tady padlo asi po sto dvacáté páté. Nejdřív se tím oháněl neustále pan ministr Síkela, tou odvahou, teď pan kolega Letocha. Když jste tak strašně odvážní a jste ti frajeři, tak je strašná škoda, že ta vaše odvaha končí u vrat Sněmovny a u vrat ministerstev. Protože kdyby to tak nebylo, tak vylezete na to náměstí a vysvětlíte lidem, jak to všechno je, a postavíte se před ně. Ale vy dokážete prostě vykládat o tom, jak jste odvážní, jenom za tím mikrofonem.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní bude následovat faktická poznámka pana poslance Letochy. Uvidíme, jestli je to odvážné vystoupení.

 

Poslanec Petr Letocha: Myslím si, že ne. Já bych chtěl jenom věcně reagovat, za prvé tedy opravit paní poslankyni, vaším prostřednictvím. Já už nejsem zastupitelem ve městě Karviná, ale to nevadí. Každopádně myslím si, že přesto by mohlo být tady tohle velmi zajímavé, protože já bych samozřejmě byl rád, kdybych mohl ovlivnit, že se v Karviné nezruší čtyři pobočky, ale třeba jenom dvě. Byl bych velmi rád. Ale právě proto, že ministr vnitra nechce tímto způsobem postupovat a nechce, aby každý ze 108 poslanců mohl působit na Ministerstvo vnitra, aby zrovna v jeho městě tu pobočku nezrušili, tak tohle beru proto za správné, aby Česká pošta určila, kolik těch poboček se tam má zrušit. A je na primátorovi města Karviné, a já mu držím palce, aby pakliže není spokojen s výběrem rušených poboček, aby ty pobočky vyjednal s Českou poštou a přesvědčil ji, že je třeba zrušit nějaké jiné. Takže tady je to naprosto v souladu s tím, co pan ministr v podstatě říkal. A jinak k tomu ostatnímu bych se musel opakovat v tom projevu a to už bych velice nerad.

A v rámci té odvahy, jak tady bylo řečeno, tak já jsem právě v Karviné před čtrnácti dny uspořádal debatu na téma, co se tady děje, a bedlivě jsem vysvětloval občanům, kteří se přišli zeptat, jaká je situace v tuto chvíli na vládě, co se děje s důchody a tak dále. Ano, je pravda, Česká pošta v tom zahrnuta nebyla, protože v tu chvíli Česká pošta se ještě neřešila. Ale já nemám obavu z toho, že ve chvíli, kdy bychom uspořádali další kolo takové debaty, že by na to přišli lidé, a rád bych jim to vysvětloval stejně tak, jako to vysvětluji teď. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Kasal, připraví se pan poslanec Mašek.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych se rád vaším prostřednictvím vyjádřil k panu poslanci Letochovi. Já jsem ho velmi bedlivě poslouchal a mně se zdálo, že si popletl trochu věci, protože on nám tady říkal, že my bychom měli jako opozice vysvětlovat a my bychom měli přicházet s nápady. Pane poslanče Letocho, vy rušíte ty pobočky, vy jste přišli s nějakým programem, který nikdo neviděl, analýzou, kterou nikdo neviděl, tak jak se k tomu máme vyjadřovat? A opozice tady není od toho, aby vysvětlovala vaše kroky. To jste si trochu spletl!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Mašek. Než tak učiní, načtu jednu omluvu. Pan poslanec Výborný Marek se omlouvá od 18.15 hodin z pracovních důvodů.

Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Moc děkuji. Tak tady byla opakovaně výzva od pana kolegy Letochy, vaším prostřednictvím, abychom byli konstruktivní. My konstruktivní jsme a byli jsme i na tom výboru pro bezpečnost. A náš dotaz byl: proč jste nevyužili program Pošta Partner, který byl připraven a měl převrátit ten počet kamenných pošt ze současného asi 2 400 na 600 a naopak nahradit ho programem Pošta Partner, který je výrazně levnější? Opakovaně jsem vyzval pana ministra i zástupce České pošty, aby nám posloužili nějakými čísly, co co stojí. Toho jste nebyli schopni. Takže já z dnešního jednání jsem si pochytil nějaká základní čísla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP