(18.40 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

Takže úspora škrtu, říkám znovu tupého škrtu, 300 poboček má přinést úsporu 700 milionů ročně. To je podílem vlastně na jednu poštu 2,33 milionu. Na druhou stranu tady padlo v některém z příspěvků mých kolegů, že Poštou bylo nabízeno měsíčně 25 000 korun podpora městu nebo tomu partnerovi na Poštu Partner, což je 300 000 ročně. Čili kdyby Pošta skutečně využila ten čas od ledna loňského roku k jednání se starosty a primátory, tak mohla, aniž by snížila ten počet absolutně, ten mohl zůstat stejný, ale převodem na Poštu Partner těch 300 poboček, tak by to bylo 2 300 000 čisté úspory Pošty místo 300 000 nákladů ročně. Takže by uspořila ta Pošta 2 miliony. Já se jenom divím, proč to tady neříká pan ministr Rakušan. On totiž nemůže. On žádnou komisi pro transformaci nemá. On vaří z vody a vaří z nuly. Takže skutečnost je, že by to bylo řešitelné, nemuselo by se snižovat (Předsedající: Čas, pane poslanče!) a starostové by rádi přistoupili (Čas!) na takovou spolupráci.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vracíme se do všeobecné rozpravy. Nyní vystoupí pan poslanec Bělica. Pan poslanec Bělica už je u mikrofonu, tak prosím.

 

Poslanec Josef Bělica: Dobrý den, pane předsedající dámy a pánové. Rád bych se také krátce vyjádřil k problematice České pošty. Já jsem se již v minulosti pokoušel načíst bod s názvem Rušení poboček České pošty v Moravskoslezském kraji, ale bohužel mi takový bod nebylo umožněno načíst a nebyl schválen. Myslím si, že celá ta kauza za celou tu dobu nabrala zajímavou dynamiku a celou touhle problematikou se prolíná pár celkem pikantních momentů. Jedním z nich je zcela nulová komunikace se starosty a primátory před samotným rozhodnutím. Já mám prostě obavu, že koaliční poslanci nás nejenom že nechtějí poslouchat, ale ta arogance, s kterou tady někteří z vás dneska vystoupili, je toho důkazem. Vy nás vůbec neposloucháte.

Následná jednání se starosty a primátory po tom, co to rozhodnutí padlo? Jako opravdu jednání od slova vyjednávat? To byla schůzka oznamovací. Aspoň ta, kterou jsem zažil já. Zástupce České pošty se choval slušně, korektně, ale jednání začalo s tím, že to není jednání. On mi přišel oznámit, co se stalo. V mém rodném a krásném Havířově z osmi poboček bude zrušeno pět. Zůstanou nám tři. Dámy a pánové, jedna pobočka na 23 000 lidí. My jsme druhé největší, druhé nejlidnatější město Moravskoslezského kraje a nikomu jsme nestáli a ti naši občané nestáli nikomu za to, aby nám někdo řekl, na základě jakých parametrů - a to je další z těch bodů, o kterých tady celou dobu hovoříme - k tomu vůbec dochází. Proč v Moravskoslezském kraji 56 poboček? Proč ne 50, proč ne 30? Na základě jakých ekonomických dat to bylo vybráno? Kdo o tom rozhodl? Kdo dělal ty analýzy? Existuje nějaký transformační plán? Paní Columbová. My jsme o něm slyšeli už všichni několikrát, ale nikdo ho nikdy neviděl. To je to, o čem tady hovoříme. My se o těch věcech chceme bavit, byli jsme připraveni se o nich bavit, ale někdo nás postavil před hotovou věc. Mně bylo přislíbeno na konci toho jednání, že ta data dostanu, nedostal jsem je. Možná je dostanu v budoucnu. Nevím.

Na základě toho jsem spoluautorem dvou výzev. Já dneska, když jsem slyšel první vystoupení pana ministra Rakušana, tak jsem si říkal, že ty výzvy tady číst nebudu, ale po tom, co předvedl, vaším prostřednictvím, pane předsedající, pan ministr Síkela, ta arogance a samolibost, s jakou on je schopen vystoupit, a ještě to dávat na odiv, tak je přečtu.

Ta první výzva, kterou podepsali primátoři a starostové - pane Letocho - z okresu Karviná. Jak jste tady řekl, už nejste zastupitelem města Karviná, protože jste ve volbách neuspěl. Vy jste se nedostali přes pět procent. To je možná důvod, třeba ta arogance a to, jakým způsobem v té komunální politice musíte prostě před ty lidi předstupovat. Takže by to chtělo možná trošku pokory v tomto směru.

Vážený ministře Rakušane, jako předseda hnutí Starostové jste hodil starosty přes palubu. O zrušení poboček České pošty jste rozhodl o nás bez nás. Nikdo z Ministerstva vnitra s námi záležitost nekomunikoval a nekonzultoval. Jak mohli úředníci v Praze relevantně rozhodnout o uzavření té či oné pošty, když neznají místní specifika? A ekonomické ukazatele opravdu nemohou být vždy dogma. My bychom možná pochopili, že nějaká razantní ekonomická opatření musí přijít, že Česká pošta je přebujelý státní moloch, který je třeba zeštíhlit. Ale po řadě manažerských selhání zájmových skupin kolem vaší osoby to nakonec odskáčou obyčejní lidé, klienti Pošty a její zaměstnanci. Pane ministře, víte vůbec to, že v některých městech zavíráte bezbariérové pobočky a necháváte pouze ty pro hendikepované občany nedostupné, jako například v Opavě nebo v Šumperku? Proč jsme nebyli jako starostové a primátoři o zrušení pošt v našich městech informováni? Proč jsme se to dozvěděli až z novin? Proč jsme nemohli k plánovaným zavíráním dát svá stanoviska a upozornit na případné problémy s ukončením dostupnosti poštovních služeb v té či oné lokalitě? Vždyť jsme to my, starostové a primátoři, kdo teď musí občanům vysvětlovat unáhlená, nelogická a špatná rozhodnutí managementu České pošty. - Pane ministře Rakušane, jako ministr jste selhal. Podepsáno třemi primátory a starosty z okresu Karviná.

Pane ministře Rakušane, víte, že jdete rušit pobočky, které jste v nedávné době zrekonstruovali, jako třeba v Opavě na nádraží? Že rekonstrukce té pobočky stála 15 milionů korun a před několika týdny ji slavnostně s primátorem otevíral váš ministr financí Stanjura jako opavský patriot? Já to chápu. A není to přece hloupé?

Jako když mi zástupce Pošty řekne, že ta restrukturalizace je v šuplíku několik let, tak já se ptám, když tady padlo, že stát jako dobrý hospodář, tak proč se opravovaly pobočky, které se teď ruší? Víte, že oprava toho nádraží stála 100 milionů korun? A že město teď rekonstruuje ze svých nákladů přednádražní prostor a mimochodem tam je naprojektované parkoviště pro tu poštu, která se zruší? To není žert. To je Česká republika a to je nepřipravená restrukturalizace a transformace ve svých důsledcích. Kdybyste občas vystrčili nos z kanceláří, tak byste viděli reálný život.

Může mi někdo prosím říct, kolik z těch uzavíraných poboček bylo v posledních dvou letech rekonstruováno a kolik to stálo? Nenašly by se tam třeba nějaké prostředky na samotnou restrukturalizaci? Zveřejníte konečně data, na základě kterých ta rozhodnutí padají? Představíte ten samostatný restrukturalizační plán? Existuje vůbec? Co má být jeho výsledkem? Jaká je rozvaha celého projektu? Přece když jdete něco transformovat, tak musíte vědět, kolik to bude stát a co to přinese! Pane ministře, mluvil jste tady o udržitelnosti Pošty. Já chápu, že Pošta nemá být primárně ziskovou společností, ale jaká je tedy ta udržitelnost? Jaká jsou ta čísla? Jak bude fungovat po té restrukturalizaci? Vždyť přece nám tady celou dobu tvrdíte, že nejde jenom o těch 300 poboček, že to bude nějak pokračovat. Ale jak? Ta paní Columbová, kterou nikdo neviděl. Jak to bude s dostupností jednotlivých služeb pro ty občany, kterým teď zrušíte tu bezbariérovou pobočku, a oni prostě po těch schodech se na tu poštu nedostanou? Jasně, oni přijdou za námi, za primátory, za starosty a po nás budou chtít řešení. Bude výsledkem té restrukturalizace rozdělení Pošty na více podniků? Je to součástí? Bude se oddělovat balíková služba, budou se rozdělovat poštovní zásilky? A tyhle dotazy chceme zodpovědět. To je všechno. Já si myslím, že to je konstruktivní, na tom není nic nelegitimního.

Dovolte mi, abych vám odcitoval kolegu primátora Děčína, který napsal do naší skupiny, protože o tom komunikujeme po jednání se zástupcem České pošty, toto - cituji: Také jsem absolvoval jednání s Poštou. Dozvěděl jsem se přesně to, co jsem čekal a co jsem slyšet nechtěl. Co mě ale vytočilo, jsou podmínky Pošta Partner Plus. Když ji budeme chtít provozovat tam, odkud Pošta odchází, budeme platit kromě celého provozu a vybavení a odvodů také licenci za franšízu Poště. Měsíčně 30 000 korun. Konec citace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP