(18.20 hodin)
(pokračuje Igor Hendrych)

Po celou dobu rekonstrukce ta pošta byla uzavřena. Rekonstrukce byla cíleně zaměřena na to, aby se ten prostor zrekonstruoval tak, aby to sloužilo právě výlučně potřebám České pošty, která v daném místě fungovala a funguje, zatím tedy ještě stále, několik desetiletí. 29. března byla tato pobočka v souvislosti s otevřením rekonstruovaného nádraží Opava-západ slavnostně otevřena za přítomnosti ministra financí Zbyňka Stanjury, stříhala se páska, cinkalo se skleničkami, hovořilo se o tom, jak je to skvělé, že na jednom místě bude působit Policie České republiky, České dráhy a také Česká pošta. Byla u toho spousta hostů, spousta veřejnosti - a za dva dny nato přišel dopis primátorovi statutárního města Opavy, že se tato pobočka, stejně tak jako další tři v Opavě, od 1. července bude rušit.

Já to opravdu považuji za velmi, velmi bizarní příběh a velice těžko se mi odpovídá na dotazy mých spoluobčanů z Opavy, jak k tomu vůbec mohlo dojít, jak může stát takovýmhle způsobem vůbec přemýšlet, fungovat a utrácet veřejné peníze. Prostě 15 milionů se vrazilo do opravy pošty, která nebude fungovat. Neumím na to odpovědět, a proto si myslím, že by možná nebylo od věci, kdyby sám ministr Rakušan se do Opavy přijel podívat a s občany Opavy o tomhle pohovořil a vysvětlil jim logiku takového postupu. Stejně tak jako logiku ještě jiné záležitosti, o které tady taky už byla řeč, i když ne myslím dneska - jak je možné, že v Opavě, která má 56 000 obyvatel, se zrušily čtyři pobočky z šesti, nebo budou se rušit čtyři pobočky z šesti, a v Kolíně, který má 32 000 obyvatel, se bude rušit pouze jedna a zůstanou tři. To znamená, Opava 56 000, dvě pobočky zůstanou, v Kolíně zůstanou pobočky tři. I na to by myslím měl pan ministr Rakušan veřejně odpovědět. A nemyslím si, že tedy jenom občanům Opavy, ale obecně občanům České republiky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Pastuchové. Připraví se pan poslanec Letocha.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Já nebudu reagovat k poštám, ale vaším prostřednictvím budu reagovat na pana poslance Letochu. Já jsem jeho vystoupení tady pozorně... (Hlas z pléna.) Pardon, pana poslance Lochmana, pardon... pana poslance Lochmana. Já jsem jeho vystoupení pozorně poslouchala a začala jsem o tom přemýšlet, jestli mu něco není, protože on se zde převtělil do ženy a začal mluvit jako žena. A já tyto případy na záchrance měla. (Smích v sále.) Takže já bych panu poslanci doporučila, jestli má tyto problémy častěji, aby se poradil s panem ministrem zdravotnictví, co s tím. (Pobavení v sále a potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně, děkuji za faktickou poznámku, nicméně přece jenom bych vyzval, že nejsme v lékařské ordinaci a nemuseli bychom od pultíku stanovovat diagnózy. A platí to samozřejmě jak pro opozici, tak pro koalici. Myslím si, že to sem úplně nepatří.

Pan poslanec Lochman se hlásí s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Jenom velmi krátce. Já si opravdu myslím, že stejně jako urážky pana předsedy Babiše, které tady byly na pana Síkelu, tak i toto sem nepatří. Tím bych to jenom shrnul, víc k tomu nemám co říct.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Také prosím, abychom se vrátili případně k meritu věci. Nyní bude vystupovat pan poslanec Letocha.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, tématem České pošty jsme se v minulosti již několikrát zabývali, naposledy také na mimořádném výboru pro bezpečnost, kde jsem vystoupil a snažil jsem se vyzvat opozici k produktivní politické debatě o transformaci České pošty. Bohužel má prosba byla nevyslyšena a opozice tak stále dokola opakuje několikrát vyvrácené nepravdy. Já bych si dovolil shrnout v časové ose, dejme tomu do roku 2017 a dál, co se vlastně s Českou poštou stalo. Byť už tady padlo mnohé, tak se pokusím to zestručnit.

Jednoduše, do roku 2017 Česká pošta byla zisková. Od roku 2018 Česká pošta je v minusu. Mimochodem také od roku 2018 doteď, jak už tady dneska zaznělo, byl pokles 40 % ve využití jejích služeb. V roce 2021 přijala vláda Andreje Babiše ideový záměr a také v minulosti ČTÚ navrhl zrušit 1 000 poboček České pošty. Kdyby to minulá vláda udělala, myslím si, že dnes bychom tady nemuseli tahat za záchrannou brzdu a rušit 300 poboček. A že měla důvod, mimochodem.

18. února 2020 minulá vláda předložila návrh zákona o elektronické identifikaci a byl schválen zhruba za rok, 5. března 2021. Co to bylo? Byl to zákon, kterým se měly datové schránky zřizovat všem občanům, kteří v minulosti nebo v budoucnosti se přihlásili k nějaké elektronické službě státu svou elektronickou identitou. Měli jste tak očekávat, že v podstatě vzniknou České poště jisté náklady se zřízením těchto datových schránek, ale zároveň, že zde bude velký výpadek příjmů, protože většina občanů, kteří se přihlásí elektronickou evidencí, se dostane do toho stavu datových schránek povinných, a ten propad příjmů České pošty by byl podstatně větší, než by byly 2 miliardy korun. Na to si myslím, že jste měli rok, abyste se s tím nějakým způsobem vypořádali. Ale tam byla jedinečná příležitost, kdy jste mohli velmi jednoduše a bez pochyby vysvětlit, že pokud jdeme cestou digitalizace, tak je třeba transformovat Českou poštu, a myslím si, že by vás to ani příliš politicky nebolelo. My jsme nakonec na konci roku tuto povinnost zrušili pro fyzické osoby nepodnikající a nechali jsme to pouze OSVČ a dále právnickým subjektům. A i tak bude výpadek v příjmech České pošty zhruba 2 miliardy korun.

Ptám se, proč to v tomto kontextu vláda Andreje Babiše neřešila? Proč to nechala dojít tak daleko, když na to měla takovou ideální příležitost? Zrušení 300 poboček je v tuto chvíli zatažení záchranné brzdy, ne transformační plán. Úspora tady má být 700 milionů korun, jak tady bylo řečeno, ale ročně - ročně - to znamená každý rok. A já očekávám a vyhlížím nějaký návrh opozice. A nic. Jediné, co jsem zaznamenal, bylo posunutí rušení pošt o šest měsíců, což by v podstatě byl říjen tohoto roku. A to i přesto, že jsme se na výboru pro bezpečnost bavili o tom, že Českou poštu čeká insolvence již na podzim tohoto roku, tedy právě v září nebo v říjnu.

Mám tomu tedy rozumět tak, že chcete nechat Poštu spadnout do insolvence? To je váš jediný návrh na toto řešení? A v této konstelaci ještě kritizujete ministra vnitra za to, na co jste sami sílu a odvahu neměli. Kritizujete, že ministr nekomunikuje, přitom ministr měl schůzku se Sdružením místních samospráv, zároveň se Sdružením měst a obcí, setkal se s petenty petice o České poště, jednal s odbory, zároveň s kolegou Martinem Hájkem ve Sněmovně uspořádali seminář na téma České pošty. Já si myslím, že ministr vnitra se tomuto tématu dlouhodobě věnuje.

Vyčítáte mu, že ministr za rok a půl nic neudělal, přitom se vyměnili určití členové dozorčí rady, došlo také k odvolání generálního ředitele. Tady se někdo ptal, kdo za to vlastně nese zodpovědnost a proč nebyl potrestán. No, byl potrestán. Byl odvolán generální ředitel a bylo místo něj vypsáno nové výběrové řízení. A ano, zatím se nevybral žádný kandidát, takže je tam pověřený ředitel. A také vyčítáte, že v podstatě v těch pozicích České pošty, které se budou rušit, u zaměstnaneckých pozic, že není management. Ale v posledních letech právě třicet lidí ze středního managementu již odešlo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP