(17.40 hodin)

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Argumentace paní kolegyně Vildumetzové je taková za mě zvláštní. Všichni vnímáme, jakým dramatickým způsobem klesl rozsah toho, co se roznáší do schránek, z hlediska doručování listovních zásilek. Vidíme tady nástup komerčního sektoru, potom následně těch výdejen, balíkoven a podobně. To je prostě trend, který tady je. A jestliže ten trend tady je, tak je potřeba si přiznat, že prostě tolik lidí v terénu na roznosy tady není možné dlouhodobě udržet, protože nebudou mít reálnou práci, nebudeme schopni to zafinancovat.

A tady zaznělo několikrát, pan kolega Metnar říkal, my jsme schválili nějakou analýzu, schválili jsme tady nějaký plán. Ale bohužel, nikdy v minulosti na konkrétní kroky v rámci těch plánů bohužel nedošlo. A tady je potřeba si jasně vydefinovat, a my na tom teď spolupracujeme napříč rezorty, že to fakt není úkol vnitra. Tady musí říct MPSV, ostatní rezorty, jaké služby v budoucnu například ze strany státu po České poště budeme chtít v rámci toho, co nám zákon ukládá a umožňuje. A je potřeba si to vydefinovat. A jaké už nebudeme potřebovat. Jakou vidíme budoucnost třeba v rámci právě digitalizace, elektronizace a tak dále. A to se tady prostě nestalo. Teď se to děje.

A chodit tady a říkat, my jsme měli čtyři roky většinu ve vládě, měli jsme premiéra, ale ten neměl tu možnost, protože... No, tak to je prostě jako vymlouvání se, nevím tedy na co. A teď říkat - a teď ministr vnitra... Ministr vnitra se teď snaží, tato vláda se snaží a hledáme racionální cestu, která nebude jednoduchá. A samozřejmě, když děláte nějaké restrukturalizační kroky, tak obvykle je to spojené i s věcmi, které nejsou úplně jednoduché ani populární, obzvláště u firmy, která už je vlastně šestým rokem v takové ztrátě.

Já bych byl rád, aby ta diskuse byla racionální, uvědomili si všichni, i zástupci dnešní opozice. že nesou spolupodíl viny na tom, v jakém stavu to je. Kdyby tahle debata začala tímto a řekli jsme si racionálně, pojďme si říct, co od České pošty v budoucnu budeme moci chtít, vyžadovat (Předsedající: Čas, pane ministře.), tak tahle debata by mi dávala smysl.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře Jurečko, já bych vás chtěl pochválit. A souhlasím s vámi, že za to mohly vlády skutečně někdy od roku 2010 a že se nic nedělo. To všechno beru. Jenom podotýkám, že minulá vláda vlastně předávala a dozorčí rada měla koncepci Pošty Partner. Ta Pošta Partner s tím, že tam je předpoklad, že ti partneři to budou dělat výrazně levněji, a dokonce váš projekt teď Pošta Partner Plus to otáčí úplně opačně, že málem obce za to budou ještě platit, že tam můžou mít poštu, to bych bral skoro jako absurdní řešení, ale také možné. Takže jenom chci říct, že tady něco připraveného bylo. To, že jste to nevyužili, a pan ministr Rakušan byl například odboráři ještě předtím, než usedl do horkého křesla ministra vnitra, na všechny věci kolem Pošty upozorňován, je taky pravda. Ale teď se tvářit, že pan ministr Rakušan přišel: a já jsem ten první, který jsem měl tu odvahu do toho jít, potom se začalo říkat, že my jsme ti první, kteří měli tu odvahu něco takového vůbec začít řešit...

Ale víte co? Řešit to absolutně bez přípravy, bez projednání, když vy teď vlastně přiznáváte, že o tom budete mezirezortně jednat, no tak to si opravdu buďto děláte srandu, nebo jste se přeřekl. Promiňte, pane ministře. Ale teď začít mezirezortně jednat o tom, co to bude znamenat? 300 dolů znamená, že 300 poboček zmizí. Mimochodem jsou to ty na těch největších sídlištích, které možná jsou tam dvě, teď bude jedna, nebo ze tří jedna, ale byly to ty nejvíce prosperující. A jenom připomenu, že Pošta má obrat zhruba 22 miliard, a vy tím chcete asi 700 milionů ušetřit. Ale vy je neušetříte, protože tam byly ty největší tržby. A lidé z těch sídlišť se obrátí na někoho jiného, nebudou chodit na poštu.

Je to smutné, je to bez přípravy. A já bych vás chtěl požádat, abyste to skutečně přehodnotil a jednal s těmi starosty. Ještě se to dá zachránit.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Čas, pane poslanče. Děkuji. Nikoho dalšího s faktickou poznámkou nevidím. Budeme pokračovat s přihláškami s přednostním právem a na řadě je pan předseda Radim Fiala. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Protože máme málo času, tak svůj projev velmi zkrátím, protože co se týče obecné části o tom rušení poboček, že to není správné, o tom jsme tady už mluvili dlouhou dobu. Myslím, že to není třeba znovu opakovat. Podle mě Ministerstvo vnitra nezvolilo správné řešení. A protože, jak jsem říkal, považuju to za tupý škrt - tupý škrt bez komunikace s městy a obcemi, bez komunikace s veřejností - tak se pojďme podívat, co na to říká veřejnost. Protože opozici jste tady dneska, pane ministře, jasně slyšeli. A já vám teď přečtu pár odkazů, co na to říká veřejnost. A teď pár konkrétních, zcela konkrétních faktů na doložení toho, že proces zrušení 300 poboček České pošty je jedním velkým fiaskem, který by skutečně odpovědná vláda neměla nikdy schválit, a už vůbec ne v jakémsi režimu pokus-omyl. Prostě něco zkusíme, a když zjistíme, že to nevyjde, tak o tom budeme dál jednat.

Ostrava-Jih: Na území, kde žije přes 100 000 lidí, nyní zbudou pouze dvě pobočky, což bude představovat nejhorší dostupnost této služby v rámci celé republiky. V jiných městech se srovnatelným počtem obyvatel, například v Českých Budějovicích, což není ode mě nic proti Jihočechům, jen ukazuji na nesmyslnost tohoto projektu, má naopak zůstat šest až sedm poboček. Radnice proto poslala protestní dopis ministru vnitra Rakušanovi a zástupci generálního ředitele České pošty Štěpánovi. Žádá přehodnocení plánů a zachování poboček na Ostravě-Jih. Asi třetinu obyvatel Ostravy-Jihu přitom tvoří senioři, kteří se bez pošty prostě neobejdou. Protestní dopisy ministrovi už zaslali i primátor Ostravy a hejtman Moravskoslezského kraje.

Protestní dopisy také upozorňují na chystané zrušení pobočky v Horní ulici v Hrabůvce, kde radnice nedávno provedla rekonstrukci tohoto objektu právě pro potřeby České pošty. Takže objekt po rekonstrukci se ruší. To je zajímavé. To jsme viděli a slýchávali v devadesátých letech.

Svaz měst a obcí rovněž nesouhlasí s postupem vlády při transformaci České pošty. Odmítá, aby výběr 300 rušených poštovních poboček předcházel jednáním se zástupci měst a obcí. Svazu se nelíbí to, že výběr poboček ke zrušení by měl předcházet jednáním se zástupci měst a obcí. "S tímto postupem zásadně nesouhlasíme," uvedl místopředseda svazu a olomoucký primátor Miroslav Žbánek. Vláda podle něj včas a dostatečně nekomunikuje. To je to, co jsem tady přirovnal k velkému komunikačnímu selhání Ministerstva vnitra a této vlády. "Tak zásadní informaci, jako je rušení poboček poštovního úřadu, se dozvídáme z médií," podotkl místopředseda svazu a olomoucký primátor.

Ve stotisícovém Liberci hodlá Česká pošta zrušit šest ze čtrnácti poboček. Primátor Liberce Jaroslav Zámečník, který je ze strany Starostové pro Liberecký kraj, což je partnerský subjekt vládního STANu, s rušením poboček nesouhlasí. Zámečníkovi se nelíbí, že polovina z toho je z Liberce, a navíc že by jich v pátém největším městě v zemi dál fungovalo jen osm. "To mi přijde na stotisícové město málo. Navíc se tím zvýší třeba i dopravní zatížení. Budeme proti tomu vystupovat. Nevíme, zda náš odpor něco zmůže, nespokojenost ale vyjádřit musíme," říká primátor Liberce.

Se změnami nesouhlasí ani starostka ústecké městské části Neštěmice Yveta Tomková. "Ze strany České pošty je to otřesné jednání. Se samosprávou vůbec nekomunikovali, a aniž by vzali v potaz počet obyvatel, zrušili pobočku od stolu. Po zrušení pošty v Neštěmicích, kde žije 10 000 lidí, zůstane v obvodu jedna v Krásném Březně. Tady žije dalších 15 000 lidí. Nápor lidí jediná pošta nemůže zvládnout, už teď se tvoří fronty," konstatuje Tomková. Starostka Neštěmic se chce rozhodnutí Pošty bránit. "Vyvoláme jednání s Českou poštou a budeme se snažit pobočku zachovat," je rozhodnuta starostka Tomková.

Jenom jedna pošta ze tří stávajících poboček bude od července otevřena také v Lounech. Podle starosty Milana Rychtaříka se zrušením dvou poboček pošty bude zabývat rada města. "Teď jsou obě pobočky využívány a nedovedu si představit, že především senioři budou chodit z jednoho konce města na druhý. S rušením nesouhlasíme," říká starosta Milan Rychtařík z Loun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP