(17.30 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

My jsme ji po vás chtěli. Vy pod rouškou ochrany zájmů České pošty, státního podniku, s tím, aby se nějaké know-how nevyneslo, to by mohlo být skutečně pro jiné firmy velmi nebezpečné, tak vy jste v tuhle chvíli se rozhodl nějakým způsobem 300 dolů. Teď jsem si vlastně uvědomil, že vy jste to s tou vládou vůbec nekonzultoval, ale přesto si všichni věříte. Ano, vy si totiž musíte věřit. Vy se vlastně v té vládě, všichni v té pětikoalici, držíte svým způsobem pod krkem a musíte si všechno prohlasovat, protože vy jste velmi křehcí, máte různé názory v té vládě, ale vy ve výsledku musíte držet spolu. Je jenom otázka toho, jak to vydrží těch dva a půl roku ještě Česká republika. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Adámková, připraví se pan ministr Rakušan. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dovolte mi pouze krátkou glosu k vystoupení pana ministra Rakušana. Mně to evokovalo jednu otázku. Nepochybuji o tom, že vláda je plně připravena na všechny naše otázky, a ty odpovědi jsou nádherné. Musím to ocenit, protože jsme se sešli proto, abychom se dozvěděli nějaké novinky, a musím říci, že vládní členové velmi hezky odvádějí pozornost. Připomíná mi to, když rozbijete okno a říkáte, že tedy ale ten spolužák před dvěma dny také rozbil okno. Takže to přesně tak je. Já to jako úsměvně oceňuji, protože je vidět, že muži nestárnou a že to tak stále je.

Ale moje otázka je úplně jasná. Vy tady hovoříte o mnoha tisících lidí, kteří budou muset opustit místo, a já jsem ještě neviděla - asi to je, jenom jsem to neviděla - jak máte propočítaný dopad do sociálních věcí. Tito lidé budou na úřadu práce, nebo jim nabídnete místo? Musím upozornit, že v některých regionech je to až fatální. Pevně doufám, že to máte samozřejmě spočítané, protože jinak by to byl velký hazard nejenom tedy s těmi lidmi, ale i už s tak vámi zdevastovaným státním rozpočtem. Myslím si, že jako zodpovědní lidé, a já chci věřit, že naše vláda je zodpovědná, máte toto spočítáno. Takže prosím, jaký bude dopad do sociálních věcí, kolik lidí půjde na úřad práce, kolika lidem nabídnete někde jiné místo, jak by to bylo dané? Protože to jsme vůbec ještě neslyšeli a to je velmi důležité pro ty lidi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní s přihláškou pan ministr Rakušan, připraví se pan ministr Jurečka. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Na mě už se zle dívají všichni, co jsou přihlášeni, ale těch otázek je spousta. Já se ještě vrátím k jedné původní, která se týkala těch ekonomických čísel, kdy se mě pan předseda Babiš ptal na to, jakým způsobem ta ztráta vznikla. Tak jenom krátké vysvětlení. Od roku 2018 ztráta na tržbách 40 % dolů. To znamená pokles služeb poskytovaných poštou, listovních služeb a dalších o 40 %. Za další, fixní náklady zůstaly, zůstal počet poboček, rostly náklady na energie, rostly náklady na veškeré výdaje spojené s provozem České pošty. Samozřejmě za další je tady také to, co se týká univerzální služby a její nekompenzace a nutnosti půjčovat si u komerčních institucí. To je všechno to, co vygenerovalo ztrátu od roku 2018, a je to celkem jasné.

Co se zaměstnanců týče, 10 % zaměstnanců bude převedeno na pracovní místo s totožnou náplní. Myslím tím v rámci těch zavíraných poboček. 20 % zaměstnanců bude převedeno v rámci České pošty na jiné místo. S tím ovšem musí vyslovit logicky osobní souhlas. Zaměstnanci, kteří přijdou o práci, budou nabízeni například na úřad práce, na občanské pozice, do Policie České republiky, Modré pyramidy, C.S.Cargo a podobně. Takže se samozřejmě s nimi počítá, připravují se rekvalifikační procesy. Finální číslo při struktuře poboček živých míst by mělo být 950 zaměstnanců. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s přihláškou je pan ministr Jurečka. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, vážená paní předsedající. Kolegyně, kolegové, já jsem se hlásil mimo faktickou, abych mohl mluvit delší čas, ale protože těch faktických je tady mnoho, tak chci i konkrétně zareagovat na to, co tady teď zaznělo v několika vystoupeních mých předřečníků. Začnu tím, co se bezprostředně týká našeho rezortu. Prosím pěkně, strašit tady, že toto propouštění bude znamenat nějaký zásadní dopad na nezaměstnanost a na to, že ti lidé by měli problém najít si práci na českém pracovním trhu, je mimo. Ta poptávka po těch pracovnících tady je. My jsme dokonce zahájili i přímé jednání mezi Poštou a například konkrétně i úřady práce, kde dlouhodobě ty lidi poptáváme. Takže opravdu stojíme o ty lidi, a navíc když si uvědomíme, že to případné propouštění se bude týkat především lidí na těch městských poštách, tak je logické, když se podíváme na strukturu nezaměstnanosti, že tam opravdu dneska není problém najít práci. Dneska opět poptáváme více míst, než je nezaměstnaných. Takže toto strašení si myslím, že fakt není namístě. Kdo dneska chce pracovat opravdu a je zdravý, tak tu šanci má. Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, tak s tím, prosím pěkně, tady neoperujme. Není to úplně fér.

Já si dovolím ještě velmi stručnou poznámku v tom slova smyslu, že chodit a obviňovat tady Vítka Rakušana, jeho rezort a naši vládu, že jsme zaspali něco s Českou poštou, tak buďme féroví a řekněme si, že tady zaspaly vlády minimálně posledních deset let. Minimálně deset let se vědělo, že ten trh se dramaticky bude proměňovat, přichází konkurence, a vidíme to i na těch číslech. Česká pošta se poprvé do ztráty propadla v roce 2018. Od té doby po celou dobu i té předchozí vlády je ve ztrátě. Takže ten návrh - nikoliv návrh, ale ta faktická realizace restrukturalizace České pošty tady měla nastat někdy před pěti, osmi, deseti, lety. Každá vláda, která to neudělala, odkládala, je podepsaná pod tím, jaký ten stav je dneska.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Na Mariana Jurečku. On s námi byl taky čtyři roky ve vládě, takže to taky asi odkládal. Chtěla bych říct, pane ministře Víte Rakušane, ohledně - doufám, že znáte, jak je to s dražbami. Pokud Česká pošta udělá dražbu a projeví zájem město, obec, tak by přednostně měly ten objekt dostat. Teď to udělalo třeba hlavní město Praha, nebo včera se to avizovalo, ohledně toho objektu v Jindřišské.

Jinak když jste se třeba sešel - a já vidím, jak tady bedlivě poslouchá pan primátor hlavního města Prahy, protože té Prahy se to také dotýká velmi hodně. To, že jste se sešli, bylo velmi hezké, ale podle mého názoru jste se nikam neposunuli a nic jste nevyřešili. Ta schůzka byla pěkná, protože počet rušených poboček zůstává. Myslím si, že zrovna té Prahy se to dotýká obrovským způsobem, a udivuje (neudivuje?) mě opravdu, že primátor a ti ostatní starostové z těch městských částí velmi křičí.

Já bych chtěla především všem říct, že my kritizujeme ten proces, jakým způsobem to, pane ministře, děláte, to, že nekomunikujete, to, že jste to předně neprojednal. Nejdříve mělo dojít k tomu projednání, měla být předložena ta analýza, a teprve pak následně mělo dojít k tomu kroku. Proto mě udivuje, že se bráníte posunutí toho termínu. Já osobně si myslím, že by to určitě ten rozpočet nezruinovalo.

Ještě ohledně té nezaměstnanosti na Mariana Jurečku. Víte, nezaměstnanost, nebo to, že budou ti lidé propuštěni. Je to hrozné, když některá doručovatelka řádně doručovala poštu 20, 30, let, zná každý barák, každou schránku. Vy si myslíte, že když se to pak bude doručovat jiným způsobem, že to bude řádně? Uváděla jsem to na příkladu města Aš, kde se propustily všechny doručovatelky a řádně se tam nedoručuje pošta. Takže neříkejte, že se zlepší kvalita poštovních služeb. Zhorší se, a velmi! Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Jurečka. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP