(17.50 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Na řešení poboček v Pardubickém kraji doplatí obyvatelé šesti měst. V Pardubicích od července zůstane šest poboček, zbylých sedm končí. Lidem v Ústí nad Orlicí, Chrudimi a Svitavách zůstane po této čistce jediná pobočka. Krok České pošty vadí místním politikům hlavně proto, že není dobře připravený a zkomunikovaný. Pokud by lidé měli k dispozici slušně vybavenou prostornou poštu s velkým parkovištěm, ideálně u zastávky městské hromadné dopravy, patrně by se s redukcí sítě vyrovnali. Realita aspoň v Pardubickém kraji je však jiná, přesně opačná.

"Městská část Brno-střed přijde o šest z osmi poboček České pošty. Zbylé dvě se pak přesunou na jiná místa," uvedla mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. Podle ní se významně zhorší dostupnost služeb a občané budou jezdit na poštu přes půl města. S tímto rozhodnutím nesouzní ani starosta městské části Brno-Líšeň Břetislav Štefan. "Jsem starostou už dvanáct let a pošta se za tu dobu měla rušit už pětkrát. Komunikace s námi nikdy nebyla žádná. Dozvěděli jsme se o tom z článku na internetu. Nevíme, co máme dělat, když se pan Rakušan rozhodl, že to zruší."

Rušení považuje za nešťastné také starostka města Znojma Ivana Solařová, protože všech pět rušených poboček se nachází ve specifické lokalitě s vysokou koncentrací lidí, včetně mnoha seniorů. "Neumím si představit, že nejen těmto lidem dostupnost poštovních služeb vláda zhorší. V případě seniorů jim mnohdy znemožníme pobočku pošty vůbec navštěvovat, v lepším případě pak jen s obtížemi," uvádí s tím, že propouštění mnohdy dlouholetých zaměstnanců citelně zasáhne celé rodiny a v regionu se jim bude hledat adekvátní uplatnění jen těžko.

A tak bych mohl pokračovat po všech zbývajících českých krajích. Realita je totiž všude stejná. Všude starostové a primátoři, a to napříč politickým spektrem, protestují. Unisono říkají, že s nimi o plánu na rušení poboček pošt nikdy nikdo z vedení státního podniku ani z Ministerstva vnitra nejednal, že mezi zrušenými pobočkami převažují pošty obsluhující desítky tisíc lidí z velkých městských aglomerací, hlavně seniorů, a že dopad tohoto opatření bude devastační.

Abych to shrnul. Česká pošta musí nadále plnit veřejnou službu občanům v oblastech podávání a doručování listovních zásilek, výplaty důchodů části seniorů, servisu Czech POINTu, v ověřování podpisů, ve vydávání výpisů z rejstříku trestů a tak dále, a tak dále. S těmito službami musí být fyzicky přítomná a dostupná po celém území republiky dle současné vyhlášky, a to i v tom smyslu, aby stíhala klienty odbavit rychle, bez nekonečných front, kterých jsme svědky ještě před rušením 300 poboček, neřkuli po něm, abychom za účelem podání doporučeného dopisu nemuseli čerpat celodenní dovolenou. Česká pošta má současně ohromný obchodní a komerční potenciál, který umožňuje při kvalitním managementu nebýt ztrátová, ba naopak, existuje zde jasný trend růstu poptávky po zasílání balíků i mezinárodních zásilek, ale i po dalších logistických službách, jako je například přeprava, distribuce a skladování. Vidíme, jak soukromé firmy činné v tomto oboru rok od roku a více a více prosperují. Jsou to miliardové společnosti. A Česká pošta jim může směle konkurovat. Má na to veškerou infrastrukturu, know-how, podmínky i personál. Jen to chce ze strany jejího vedení a hlavně ze strany vedení Ministerstva vnitra a vlády, které mají za Českou poštu finální odpovědnost, jasnou strategii a tvrdou každodenní práci a kontrolu. Je to jejich povinnost a veřejnost to od nich právem očekává. Co naopak neočekává a na co není zvědavá, jsou vládní výmluvy na předchozí vlády, na nepřízeň okolností trhu a osudu, nekompetentnost a mocenská arogance. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a další s přednostním právem je přihlášená paní místopředsedkyně Kovářová. Paní místopředsedkyně, prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, vážení kolegové a vážené kolegyně, tématem této mimořádné schůze je Česká pošta. To je téma jistě podstatné, nesporně důležité a zasluhuje si naši pozornost. Ale čí pozornost si zasluhuje především? Určitě voličů. Voliči, daňoví poplatníci, to jsou totiž ti, kteří nakonec problém České pošty zaplatí. Proto je naprosto jednoznačně nutné právě daňovým poplatníkům říci celou pravdu o České poště. Ta pravda je jednoduchá a zní: Problém České pošty nevznikl loni nebo letos. Ten problém vznikal již dlouho, vznikal za minulé vlády, vznikal za předminulé vlády a vznikal i za předpředminulé vlády. Dokonce se postupně rodil již za vlád ještě dřívějších. To platí přes nesporný fakt, že za oné předpředminulé vlády byla ještě Česká pošta v zisku. Ano, byla v zisku, ale už tehdy zoufale zaostávala za vývojem. Proto první věc, kterou by politici této země měli udělat, je hluboce a pokorně se občanům omluvit. Měli by to udělat všichni ti politici, kteří se v posledních mnoha letech podíleli na vládě. Měli by se postavit sem k řečnickému pultu a férově říci: vážení daňoví poplatníci, omlouváme se vám za to, že naší vinou zaplatíte kumulované miliardové ztráty České pošty. Měli by se omluvit zvláště těm občanům a také starostům a členům zastupitelstev všude tam, kde nyní musí z úsporných důvodů docházet k rušení poboček České pošty.

Položme si otázku, jak by totiž úspory a zeštíhlení probíhaly, pokud by Česká pošta dávno prošla transformací a modernizací?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Paní místopředsedkyně, já se omlouvám. Kolegové, kolegyně, prosím o ztišení v sále! Děkuji. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ještě tedy zopakuji: Položme si otázku, jak by totiž úspory a zeštíhlení probíhaly, pokud by Česká pošta dávno prošla transformací a modernizací? To je druhá jednoduchá pravda o České poště. Probíhaly by postupně. Probíhaly by tak, že by poštovní úřady byly nahrazovány alternativními způsoby poskytování služeb pro občany. A to se nestalo, to nikdo neprosadil. Proto jsme dnes v situaci, kdy musíme místo postupné transformace tahat trochu zoufale za záchrannou brzdu.

Tito politici by se proto měli omluvit nejen za prohospodařené miliardy, ale také za to, že už před dlouhými roky nesměrovali Českou poštu do jedenadvacátého století. Protože čestně řečeno, naše Pošta nabízí v roce 2023 své služby podobným způsobem jako ve století dvacátém. Za to by bylo čestné přijmout politickou odpovědnost. Mnohým z předchozích vládních politiků již voliči vysvědčení vystavili a nepustili je do této Sněmovny. Ti již svou politickou zodpovědnost pocítili. Chápu ty zbylé zde mezi námi, že se jim do omluvy občanům příliš nechce. Komu by se chtělo přiznat vinu za miliardové ztráty a za nepochopení vývoje?

Vážené kolegyně, vážení kolegové, tématem této schůze není žádný zákon. Tématem této schůze je totiž pokus přehodit politickou odpovědnost z minulosti na současnost. Ale to zde můžete hovořit celé dny, pravdu ale nezměníte.

Jediným výsledkem projednávání bodu Česká pošta touto Sněmovnou by správně bylo usnesení, které by mohlo znít asi nějak takto: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje, že zaostávání modernizace České pošty a zhoršování finanční situace podniku až do stavu faktické insolvence byl proces dlouhodobý, který probíhal v několika předchozích volebních obdobích." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP