(12.00 hodin)

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Děkuji za slovo. Já nebudu tak výbušný, jen bych tady chtěl uvést přesná čísla k důchodům. V podstatě máte pravdu všichni, ono totiž záleží, co do toho všechno počítáme. Takže z Českého statistického úřadu: starobních důchodů v České republice v prosinci 2022 - 2 844 180. Pokud vezmeme ale počet vyplacených penzí, do kterých se počítají vdovské, sirotčí a invalidní, tak bohužel nemám prosinec 2022, ale mám leden, pardon, prosinec 2021, což je o rok, ale ono se to moc lišit nebude, 3 453 000 a nějaké drobné. Pokud do toho započítám i důchodce žijící v zahraničí nebo vyplacené penze v zahraničí, tak je to 3 557 960. Tak jenom chci upřesnit čísla.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. A nyní pan ministr Rakušan s faktickou, poté paní poslankyně Maříková. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, k paní kolegyni Maříkové.

Nestavte tady do kontrapozice proti sobě pomoc českým občanům a pomoc občanům Ukrajiny postiženým válkou. Já vám chci říct jednu věc, paní kolegyně, já jsem pyšný na to, jak obyvatelé České republiky dokázali v těžkých silách pomoci. Já jsem pyšný na to, že Česká republika uměla dokázat, kam hodnotově patří. Já jsem pyšný na to, že lidé otevřeli svoje domovy, svoje byty, svoje domy a byli schopni tady pomoci lidem, kteří byli stiženi válkou. Vy asi nevíte, že 75 % těch, kteří sem přišli, byly ženy, byly to ženy s malými dětmi. Nevím, jestli jste se někdy byla podívat, prostřednictvím paní místopředsedkyně, na krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině. Já jsem objel všechna, která v republice máme. Viděl jsem snahu českých lidí pomoci a ta snaha pomoci nebyla rozhodně na úkor českých občanů. A vzpomeňte si, co jste tady říkali někdy loni na jaře. Rozšíří se choroby, zkrachuje zdravotní systém, nezvládne to školský systém, budou tady stanová městečka, zdvihne se vlivem toho kriminalita, zhorší se bezpečnostní situace v České republice... Nic z toho se nestalo. Přestaňte strašit. Přestaňte strašit tím, že dojde plyn. Přestaňte strašit tím, že Ukrajinci tady budou žít na úkor českých lidí! Není to pravda. Lžete. Šíříte nenávist v téhle společnosti a jde to za vámi! (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní paní poslankyně Karla Maříková a připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane ministře, já jsem pyšná také na české občany, ale nejsem pyšná na tuto vládu. A ano, pokud samozřejmě tady musíme brát takové skupině občanů, jako jsou naši senioři, pak se musíme zamyslet nad tím, jestli to, jak pomáháme na Ukrajině a Ukrajincům tady, není nadmíru. Pokud jste mě poslouchal, já jsem říkala, že nemám nic proti pomoci lidem v nouzi, ale nikdy to nemůže být na úkor našich lidí. Tak když jste to tady otevřel, a pan ministr Jurečka, tak mě by zajímalo, jaké závazky pro nás znamená těch... co jsme dali ty zbraně na Ukrajinu v hodnotě 40 miliard, co si za to budeme muset koupit?

A pak bych měla dotaz na pana ministra Jurečku. Kolik z těch lidí, a nemyslím těch Ukrajinců, kteří tady pracovali dávno před konfliktem, ale těch, co sem přišli z Ukrajiny, když tam začala válka, kolik z těch lidí tady je skutečně v současné době a kolik z nich teď pracuje? Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. S další faktickou pan poslanec Aleš Juchelka, poté pan poslanec Jaroslav Foldyna. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc. Já budu jenom velmi stručný, já se to pokusím uvést zase zpátky do reálu. My jsme před několika týdny tady schvalovali zákon, který se jmenuje lex Ukrajina 5, a my jsme i na výboru pro sociální politiku i s panem ministrem Jurečkou a dalšími řešili to, jakým způsobem můžeme kontrolovat majetek těch Ukrajinců. A nakonec jsme se shodli na tom i v pozměňovacím návrhu, že de facto ten majetek odtamtud vypadne pryč z jednoho prostého důvodu. Když utíkáte před válkou, necháváte tam dům, dneska ho máte, zítra ho nemáte, kdo ho bude nějakým způsobem oceňovat, nemáte třeba výpis z katastru, myslím, že to je úplný nesmysl. A to, co se týká těch příjmů, které mají Ukrajinci u nás z nějaké pracovní činnosti, a ty, které mají třeba z Ukrajiny a chodí jim na účet, tak to doufám, že se pořád podle slibu Ministerstva práce a sociálních věcí bude zjišťovat na základě právě nějaké té dohody mezi jednotlivými bankami a ministerstvy tak, aby se sjednotily ty jednotlivé anabáze.

Nicméně jsem dneska požádal pana předsedu výboru pro sociální politiku Kaňkovského, aby zařadil na příští výbor bod, který se týká aktuální situace na úřadech práce, poněvadž samozřejmě budeme chtít řešit, bych řekl, až skandální odvolání pana generálního ředitele Úřadu práce Najmona a taktéž novou zprávu, která se týká toho, že na dávkách lidé rozkradli miliony korun, systém na jejich přidělování selhal, což opakovaně tvrdil náměstek nebo vrchní ředitel pana ministra Trpkoš, že ty digitalizace na Úřadu práce fungují bezvadně, skvěle, fantasticky, že jsou bezpečné a že ty výplaty všech těch humanitárních dávek a solidárních příspěvků jsou v pořádku. (Předsedající: Čas.) Tak na to se budeme ptát na dalším výboru pro sociální politiku. (Předsedající: Čas prosím.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji každému, kdo dodrží čas. A nyní pan poslanec Jaroslav Foldyna, poté se připraví pan poslanec Jiří Mašek. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuju za slovo. Já se budu snažit dodržet ten čas. Já jsem teda bedlivě poslouchal ta vystoupení, to vypadá, jako že budeme soutěžit o Oscara v dramatické tvorbě, protože to byla taková zajímavá vystoupení pánů ministrů, i pana Jurečky, i pana ministra vnitra.

Víte, vy děláte, jako kdybyste žili tím konfliktem. (Hlasitě a rozčileně.) Ale ten konflikt tam existuje od roku 2008. Vy jste měli název pro ty dělníky, kteří tady z Ukrajiny dřeli jako blbci celý roky, jenom úkáčka. To jste si nikdo nevzpomněli na žádný děti! Já jsem tady měl děti v roce 2014 až 2016 z Kramatorska, z Doněcka. Tady ve Sněmovně. Já jsem jim pomáhal, aby mohly vycestovat, protože mi říkaly - pane, my žijeme v osmistupňových ložnicích... Dvanáct stupňů. V té době, kdy jste vy měli dbát na to, aby byly dodržovány minské dohody, tak vy jste se otočili zády k celému problému! Dneska se v té Americe smějou, až se za břicho popadají. Vy nám tady argumentujete nějakými tanky. No, za to si ten český důchodce k večeři nekoupí, že nám milostivě dodají Němci tanky. (Předsedající: Prosím.) Leopardy. (Předsedající: Prosím.) To si z nás děláte legraci nebo co?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím snížit hlasovou intenzitu. Poprosím nyní pana poslance Jiřího Maška, poté pan poslanec Radek Koten. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové. Já si myslím, že to do toho dnešního tématu opravdu nepatří. Asi bychom se o tom neměli bavit, ale pokud tady několik zástupců koalice, včetně pana ministra, mluvilo o tom, že opozice mluví nepřesně, dává nepřesná data, prosím, dávejte přesná data vy.

Pokud mám informace, a ty se dneska začínají konečně zveřejňovat, tak Leopard přišel jeden na konci roku, tak abychom ho mohli představit, dalších 15 se má repasovat, je to v nějakém průběhu, přijdou. Jsou to tanky starého typu a jistě to není adekvátní náhrada těch více než 80 tanků - a já nemám nic proti tomu - které se poslaly na Ukrajinu. Proč se to tak dlouho tajilo? Proč se to lidem neříká? Poslali jsme tam asi 82 sedmdesátek, přes 200 bévépéček a to je potřeba něčím nahradit, to je potřeba nějak zafinancovat. Ale já bych to tady nekladl přímočaře s tím, že to jsou ty peníze, co bereme důchodcům. To zase buďme korektní, to sem nepatří.

Takže buďme přesní, vy otevřeně informujte. Do poslední chvíle jste tajili, co šlo na Ukrajinu. Proč to děláte? Myslíte si, že by to vystrašilo Putina? On by to tam vzdal, kdyby věděl, že tam jedou naše T-72? V té otevřenosti, komunikaci s lidmi, s vysvětlováním buďte ti, co podávají informace. Pořád jenom hlídáte, aby někdo nedezinformoval, ale když nedostává validní informace, ty se tají, paní ministryně nechává vyjíždět tančík z kabelky, tak jak na to mají ti lidé reagovat? Prosím, zvažte to, jak budete postupovat. Buďte vůči lidem otevření, vysvětlujte jim to, bude to snad lepší.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Nyní pan poslanec Radek Koten, připraví se pan ministr Marian Jurečka. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP