(12.10 hodin)

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych tady jenom zareagoval, a velice krátce, na ty jednotlivé příspěvky, ať pana ministra vnitra, nebo i ostatních. Ano, my jsme hrdí na to a máme být pyšní na to, že tedy pomáháme Ukrajině. Je to v pořádku samozřejmě, protože lidem, kteří utíkají z míst konfliktu, se má pomoct. Nicméně tady žijí čeští občané, jsou to čeští senioři a ty naopak připravíme o peníze, na které mají nárok. Já tomu tedy nerozumím. Já nevím, jaký nárok mají nově příchozí k nám do České republiky. Podle toho, jak se tváří vláda, pravděpodobně mají daleko větší nárok než občané České republiky. Pro mě to je tedy nepřijatelné. Takže je to asi otázka priorit. Ono už to skoro vypadá, že pan premiér trošku inklinuje k tomu, že je tedy premiérem Ukrajiny, protože na Ukrajině, tam je to zkorumpované, no tak u nás to bude asi lepší, když to tam budeme řídit tady odsud.

A co se týká těch peněz, které tady už přinášejí pracující Ukrajinci. Tady před konfliktem pracovalo více jak 100 000 Ukrajinců. Ti tady pracovali, už tady bydlí, mají tady povolený dlouhodobý pobyt a ti samozřejmě odvádí do systému. Ale musíme si také říct, že spousta těch příjmů je mimo jiné i v šedé ekonomice, protože jsem neviděl nikoho na stavbě, že by tam chodil s terminálem EET.

Ještě co se týká plynu, že jsme strašili plynem. (Důrazně.) Dobře, no, teď tady máme skvělý plyn, sice šedesát let sem byl dodáván plyn, s kterým nebyl problém, ale nyní v severních Čechách dochází k tomu, že kotle jsou zacpány nějakým sajrajtem, co je tady v tom vašem plynu, který jste vyjednali na západě od našich partnerů. (Předsedající: Prosím, je to velmi nahlas.) Tak prosím vás, vysvětlete těm lidem, kdo jim bude platit ještě servis za kotle. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane poslanče, děkuji za dodržení času, a velmi apeluji na trošku snížení hlasitosti. A nyní je na řadě pan ministr Marian Jurečka, připraví se pan místopředseda Jan Bartošek. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já jsem velmi rád, že v období, kdy bylo Československo napadeno nacistickým Německem, že třeba v USA nebyl v čele Spojených států amerických místo Roosevelta někdo jako pan Okamura nebo pan Koten, protože bychom tady dneska možná vůbec my nebyli, možná bychom v České republice nemluvili ani česky a byli bychom součástí nějaké úplně jiné země, a že tam byli lidé, kteří byli ochotni obětovat své pohodlí, nasazení svých životů, své finanční zdroje pro to, aby jako spojenci pomohli osvobodit i Evropu i část například třeba České republiky.

Ale teď k těm faktům. Paní ministryně obrany to minulý týden zveřejnila jasně. To, proč to nezveřejníme v určitém reálném čase, je třeba i z důvodu bezpečnosti. A vy to víte. Z důvodu bezpečnosti i třeba těch lidí, kteří tu techniku pomáhají logisticky zajišťovat. Takže Česká republika v účetní hodnotě dodala za vládu České republiky za 4,5 miliardy korun zbrojního materiálu, paní ministryně minulý týden dala přesný výčet na tiskové konferenci. Ta zbývající částka jsou komerční, dohodnuté dodávky a obchody soukromých firem. To není z veřejných zdrojů, nemá to co do činění s českým občanem. České republice bylo kompenzováno už 6,5 milionu eur a 306 milionů dolarů. Kdo umíte počítat, tak to spočítáte a víte, že to máme kompenzováno více než dostatečně. Plus další dodávka techniky, kterou Česká republika obdržela nebo ji obdrží.

Na českém pracovním trhu pracuje 195 000 Ukrajinců, od začátku válečného konfliktu začalo pracovat, a dneska je tu 95 000 lidí, kteří pravidelně tady každý den pracují. A co je zajímavé, když tady mluvíte o sociálním systému, o tom, jak někoho podporujeme víc nebo někoho míň, tak i vy jste hlasovali pro lex Ukrajina 5. Za to děkuji. Ale pak nechoďte a neříkejte, že najednou po týdnu jste si to rozmysleli a vidíte to jinak.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní opět s faktickou přihlášen pan poslanec Foldyna a poté se připraví paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, vaše dvě klidné minuty.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Já jsem tedy vděčný za každý, já jsem... protože já jsem úplně konsternován z toho, co pan ministr tady říká za polopravdy a za lži. Co to tady manipulujete? Co to tady pletete do druhé světový války, vděčnost Spojeným státům? No my jsme vděční za každého padlého vojáka, který osvobozoval Evropu! (Zvýšeným hlasem.) Ale my taky nejsme tak blbí, abychom si nepamatovali, že ještě ve čtyřicátých letech americké firmy obchodovaly s nacistickým Německem, že Henry Ford dával Němcům, nacistickým Němcům, ještě podíly z prodeje svého zboží.

A vy jste jakoby zapomněl na těch 20 milionů padlých sovětských vojáků, kteří osvobodili tuhle zemi a velkou část Evropy! (Velmi zvýšeným hlasem.) Vy překreslujete dějiny, a ještě se nestydíte tady s tím vystupovat! A pak je okupovali. Ale pane kolego, nejdřív tady položili životy... ti nás zplynovali! Ty, které vy tady dneska hájíte svými postoji, tak prostě jsme byli určeni na odpis. Tady... Buchenwald neudělali Rusové anebo sovětští vojáci! Buchenwald udělali Němci! V Buchenwaldu a v jiných koncentračních táborech, tam jsme byli určeni my, Slované. A dneska z nás zase děláte a trháte kalendář a děláte z nás tady blbce jak na běžícím pásu!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: To byl pan poslanec Foldyna. A nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já bych chtěla věcně zareagovat na to, co tady zaznělo z úst pana ministra práce a sociálních věcí. A abychom si především v rámci vyplácení té humanitární dávky a v rámci všech lex Ukrajina nalili čistého vína. Lex Ukrajinu 4 hnutí ANO nepodpořilo. A nepodpořilo ji proto, že ministr práce a sociálních věcí nebyl schopen do tohoto právního předpisu již zakomponovat zpřísnění podmínek pro vyplácení humanitární dávky. To je prostě fakt, který je. A přinesl to až o několik měsíců později, to znamená, že to bude platné a účinné až od dubna. A mohlo to být platné a účinné již od ledna. To je, pane ministře práce a sociálních věcí, pravda.

Druhá věc. Když tady stojí pan ministr vnitra, který tady říká, jak skvěle to zvládl, myslím si - a znovu říkám, že se na tom podílelo mnoho lidí a včetně občanů, kteří si zaslouží obrovské poděkování, a další, hasiči, policisté, zdravotníci, starostové, hejtmani a tak dále, nechci na nikoho zapomenout - ale pan ministr vnitra měl na starosti registraci. A my pořád, možná už za pár měsíců, protože teď dochází k tomu přeregistrování dočasné ochrany, už se snad konečně dozvíme, kolik lidí na území České republiky je, jaké jsou profese a jakého jsou vzdělání. Tohle nebyl schopen ministr vnitra zvládnout za celý rok. A my jsme ho k tomu neustále vyzývali. Tak jenom abychom si řekli pravdivě, jak ty věci jsou. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní se vracíme do rozpravy a tam je s přednostním právem přihlášen pan předseda Andrej Babiš. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den. Krátce k té debatě. Tady pan ministr Jurečka a pan Rakušan se rozčilovali nad tím, co tady kolegové z opozice tvrdí. Ale problém je, že vaše čísla, která sami publikujete, jsou absolutně zmatečná. Tak jenom když si vezmeme z médií, sami jste uvedli, že ukrajinská pomoc vás stála 28,5 miliardy. Pan Jurečka neposlouchá, protože ho to nezajímá. Vždycky tvrdí, jak chce komunikovat s námi. Paní Černochová řekla, že dodala zbraně za 10 miliard. A tady je jenom otázka, a já jsem se ptal opakovaně, proč v rámci předsednictví, pane ministře Jurečko, proč váš premiér nevyjednal ani euro pro Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko a Německo? Vyjednal 20 miliard eur pro Ukrajinu, to je v pořádku, ale přece když byla ilegální migrace, tak Řecko, Itálie si vyjednaly historicky miliardy eur. Vy jste se o to ani nepokusili. Vůbec tomu nerozumím. Klidně jste mohli vyjednat bez problémů 1,5 miliardy eur pro Českou republiku a pro další státy. Byla na to příležitost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP