(11.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou paní poslankyně Šafránková a připraví se pan ministr Jurečka. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, paní místopředsedkyně. Já vaším prostřednictvím musím zareagovat na pana poslance Letochu, který tady tvrdí, že důchodce neokrádá. Ne, není to pravda. Našim seniorům, invalidům, vdovám, vdovcům a sirotkům vzniklo legitimní očekávání 31. ledna tohoto roku, respektive 10. února, kdy Český statistický úřad vyhlásil údaje o inflaci. A co nastalo 15. února na tiskové konferenci? Vláda pana premiéra Petra Fialy ohlásila, že 19 miliard našim důchodcům nedá. Tak co jiného to je nežli krádež? Já ještě chci upozornit na několik případů. Dovedete si představit, kolik stojí nájemné pro jednoho seniora ve větším městě? Teď s cenami energií je to třeba kolem 15 000. Pokud má průměrný důchod, bere 19 400, tak kolik mu zbude? Zaplatí za léky, za potraviny. Nezbývá mu vůbec nic, je v minusu. A vy je ženete jenom na sociální dávky. Tak si to prosím už uvědomte! Díky. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. A s poslední faktickou se hlásí pan ministr Jurečka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, já musím na to, co tady zaznělo z úst Tomia Okamury a poslance Foldyny, vaším prostřednictvím, reagovat. Protože takové množství lží nebo neucelených informací v kontextu polopravd už tady dlouho na půdě Sněmovny nezaznělo. To, že tady byly nějaké útoky na moji osobu, nad to se povznesu, to vůbec nemám zapotřebí tady komentovat. A já to mám tak, že s některými lidmi chodím rád na pivo, některé lidi rád vidím a s některými lidmi nejsem rád v jedné místnosti a s některými lidmi nechci být ani na jednom záběru kamery, ani na jedné fotografii. Ale říkat tady, že tady dáváme a rveme miliardy korun jako vláda na Ukrajinu, je nesmysl a lež.

Ta technika, ta výzbroj a výstroj, kterou dodáváme jako pomoc Ukrajině, je plně kompenzovaná. Plně kompenzovaná financemi, které dostane Česká republika jak z rozpočtu Evropské unie, tak od našich spojenců, jako jsou například Spojené státy americké. Toto paní ministryně obrany opakovaně zveřejnila, ty informace jsou dohledatelné. Nelžete! Nelžete a neříkejte, že my tady dáváme nějakou pomoc na Ukrajinu, která následně vytváří to, že nepomáháme českým občanům. Pomoc této vlády vůči českým občanům za celý minulý rok je výrazně násobně větší, než byla kdy v předchozích letech. Ano, je krize, reagujeme a pomáháme. Takže odpusťte si tady tyto výplody. Je to výraz duševního ubožáctví! Útoku na nejnižší pudy (potlesk zprava), když tady stavíte takovýmto způsobem lidi proti sobě, a to, že když je potřeba pomoci lidem, kteří bojují o život, že se pomáhat má.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, za dodržení času. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Foldyna a připraví se paní poslankyně Maříková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuju. Tak pojďme na ty polopravdy a pololži. Tak podívejte se, letos jsou pro Ukrajinu z fondů Evropské unie schváleny výdaje 3 miliardy eur, což je 75 miliard českých korun. Jak víte, Evropská unie nemá žádného soustružníka ani soustruh, takže ty prachy, ty, které bude posílat na Ukrajinu, tam musí někdo dodat. A pro Českou republiku je to částka 1,5 miliardy korun, kterou musíme přispět do fondů Evropské unie, a ta bude financovat válku. Co to tady povídáte, že tady někdo lže, že říká polopravdy? Vy tady lžete, jako když tiskne! (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený, pane ministře, když pomineme teda ty zbraně, které tvrdíte, že nám budou refundovány z Evropské unie v hodnotě 40 miliard, tak my jsme na území České republiky přijali nejvíce uprchlíků na počet obyvatel. Poslali jsme největší pomoc ze států Evropské unie. Výdaje na ukrajinské uprchlíky od začátku konfliktu dosáhly 28,5 miliardy, z toho 20,6 miliardy šlo ze státního rozpočtu. Pamatuji si, jak velké emoce vyvolal příspěvek 5 000 korun vyplácený jako humanitární dávka přicházejícím uprchlíkům. Nikdo nevěděl, jaké majetkové poměry jednotlivých uprchlíků jsou, jestli jsou to skutečně lidé, kteří to potřebují, anebo sem přicházejí bohatí lidé. Já nemám nic proti pomoci lidem v nouzi. Ale váš kolega Vít Rakušan sám v médiích přiznal tehdy, že neví, kolik uprchlíků tady ani je. Rozdávali jsme tady pětitisícovou dávku na osobu, nevěděli jsme, jestli ti lidi cestují dál, vracejí se domů nebo jdou do jiné země, kde dostanou další příspěvek. Takže netvrďte tady prosím, že nepomáháme, nedáváme finanční prostředky Ukrajině. Ano, pomozme, ale nesmí to být nikdy na úkor vlastních občanů. A k tomu tady dochází. My tady bereme seniorům, kteří jsou jednou z nejzranitelnějších skupin, pane ministře a vážený pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající! (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan ministr Jurečka, připraví se pan předseda Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji moc. Tak to je opravdu jako už úplně mimo od někoho, kdo je členem výboru pro sociální politiku. To je fakt úplně mimo. Tak já jsem to tady vysvětloval včera i předevčírem, a proto to řeknu znovu. Tak z Ministerstva práce a sociálních věcí jsme vyplatili za loňský rok v rámci podpory takzvané humanitární dávky 8,6 miliardy korun. Ukrajinští občané, uprchlíci, kteří pracují na pracovní (nesrozumitelné) České republiky, za loňský rok odvedli do systému veřejného zdravotního pojištění, sociálního pojištění a do oblasti daní přes 8 miliard korun. Tito lidé zaplňují pracovní místa, která jsou dlouhodobě neobsazena, včetně sociální a zdravotní oblasti, pomáhají zlepšovat kvalitu služeb i v České republice a prokazatelně v horizontu dvou let bude jejich odvod do veřejných financí větší než to, co jsme jim v rámci pomoci na území České republiky my tady poskytli. To jsou i veřejné zdroje, na které se můžete podívat, dohledatelné.

A já tady také i rád zmíním ty konkrétní informace, o kterých tady hovořila paní ministryně Černochová, ale vy jste tady asi nebyli. Jako kompenzaci od spojenců za pomoc Ukrajině obdržela Česká republika již 15 tanků Leopard 2A4 od Německa a od Spojených států 8 vrtulníků a 306 milionů dolarů. Kromě toho českou pomoc kompenzuje i EU z Evropského mírového fondu, v lednu to byla první platba ve výši 6,5 milionu eur a další budou následovat. A neříkejte, že česká vláda poslala pomoc v objemu 40 miliard. Vy tady směšujete, záměrně to děláte, i tu část techniky, která šla v rámci standardních komerčních dodávek od českých firem. To nebyly dary, které by dala česká vláda. Takže vy to tady záměrně směšujete, záměrně vytváříte informace, která není pravdivá. Víte to, ale cíleně tady lžete dál!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan předseda Výborný, připraví se pan poslanec Ryba. Než dám slovo panu předsedovi, přečtu omluvu. Omlouvá se Josef Kott od 11.00 do 11.45 z pracovních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl poprosit, abychom tady přestali šířit polopravdy, lži, abychom tady přestali obchodovat se strachem, protože to je něco, co sem nepatří. A já musím říct, že za některé výroky a některá slova, která zaznívají na půdě této Sněmovny, se já osobně jako člen této komory musím stydět. Ať už to jsou výroky o našich českých občanech, nebo o těch ukrajinských.

Uvědomujete si vůbec, kolegyně, kolegové, že to jsou lidé, kteří prchají před válkou ze země, na kterou dnes a denně dopadají ruské rakety, ruské drony? A já se musím přiznat, jsem chlap, leccos jsem zažil, ale přiznám se, že při některých záběrech z Ukrajiny ve zprávách našich médií mám slzy v očích. A vy si dovedete tyto věci, pomoc těmto lidem, vzít do úst a zde šířit podobné nesmysly? Prosím, nedělejme to.

A velmi bych poprosil, protože projednáváme úplně jiné téma, kdybychom tuto kapitolu, která myslím nedělá čest této Sněmovně, mohli uzavřít. Pojďme se vrátit k té podrobné rozpravě, abychom ten sněmovní tisk 392 nějak rozumně dokončili. Já vám děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní pan poslanec Ryba je přihlášen k faktické poznámce a poté pan ministr Rakušan. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP