(8.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Vy se tady dnes soustředíte na ožebračení důchodců v rámci poměru k průměrné mzdě místo toho, abyste svoji aktivní hospodářskou politiku soustředili na skutečný problém, a to je nárůst mezd a platů aktivní části obyvatelstva. Vy si zde ani neuvědomujete, že problém je v nedostatečném růstu příjmů občanů. Když se podíváte do historie, tak vidíte, že poměr k průměrné mzdě se vyvíjel ve prospěch důchodů vždy, když bylo hospodářství v potížích a mzdy rostly pomalu, pomaleji než inflace. V době ekonomicky úspěšné je to přesně naopak. Mzdy rostou, ale důchody za nimi logicky pokulhávají. Musí to tak být, protože standardní valorizační vzorec dorovnává pouze polovinu z tempa růstu mezd. Proto zdůrazňuji, že by se vláda měla soustředit na zkrocení inflace a rychlý přechod k růstu. Pak nemusí důchodcům jejich důchody závidět. Poměr mezi důchody a mzdou se překlopí ve prospěch mezd.

Za poslední dny vládní pětikoalice odprezentovala velké množství nepravd, a to jsem velmi zdvořilá. Některé jsou menší, někdy jsou to nepravdy větší. Někdy si dokonce ministři upravili svá čísla predikce - tady bych se ráda podívala na pana ministra Stanjuru, ale dívám se na prázdnou lavici. Co však pokládám za největší podraz vůči českým občanům pětikoalice, je vytváření představy, že kvůli navýšení penzí současných důchodců proto, aby mohli pokrýt své výdaje za základní potraviny nebo účty elektřiny, se kterými nedělá současná pětikoalice zcela nic, porušuje mezigenerační solidaritu. Přitom mi chodí dnes a denně zprávy od pracující části populace, že chápou, že důchodci jsou zranitelní. Že za ně musíme bojovat.

Tady skutečně nejde o boj mezi pracující částí populace a důchodci, tak jak se nám snaží předestřít vládní koalice. Znova opakuji, výdaje státního rozpočtu jsou přes 2 biliony 200 miliard korun. 2 biliony 200 miliard korun. A my se tady bavíme o méně než 1 % státního rozpočtu. Já skutečně věřím, že většina populace chápe, že bojujeme za tu její část, která je nejzranitelnější. Jde tu totiž o tu část populace, které se pětikoalice nebojí, která již nepůjde masově protestovat a nezaplní náměstí. Většina lidí, o které jde, jsou lidé staří, nemocní, závislí na pomoci druhých. Navíc v nich koaliční rétorika záměrně vzbuzuje pocit viny za nárok na valorizaci důchodů. Koaliční politici je už předem viní ze zadlužení dětí a vnoučat. Podsouvá jim vinu za předpokládané důchodové problémy následující generace. Zkrátka na ně svaluje vinu za vlastní selhání. Naprostá, naprostá hloupost. Troufnu si říct i nehoráznost.

My tu dnes bojujeme za to, aby podzim svého života nemuseli trávit důchodci tím, že budou žádat o sociální dávky, jak jim velice rádi doporučujete. Protože penze je to, co již jednou si důchodci zasloužili. Oni celý život pracovali. Odváděli pojistné, dožili se důchodového věku, vychovali další generaci, která dnes je ekonomicky činná. Oni svou část závazku splnili. Teď je na řadě stát, aby splnil svou část té pomyslné smlouvy, kterou s občany uzavřel formou zákona. Důchod není milodar nebo sociální dávka. Stát je prostě dlužníkem a důchodci jsou věřiteli. Relativizovat smluvní povinnosti je v právním státě něco nepředstavitelného. A tady se toho dopouští vláda vůči těm, kteří se bránit nemohou. Navíc to dělá zcela záměrně tak, že své věřitele, tedy stávající důchodce, uvádí do časové tísně a existenčních problémů. Neřekla jim na rovinu a včas ani ve svých volebních programech, ale ani koncem roku, že svůj závazek splnit nechce. Nepokusila se jim vysvětlit důvody proč. Místo toho je ústy ministrů i premiéra ujišťovala, že na valorizace prostředky zajistí a svůj závazek splní. Já vlastně vůbec nechápu, za koho tato pětikoalice kope, když zapomíná na své občany.

Ještě do včerejšího dne jste měli v programovém prohlášení vlády - cituji: Úsporná opatření vlády budou sociálně citlivá, zejména s ohledem na priority v oblasti vzdělávání, zdravotnictví, sociální péče - (důrazně:) a s cílem udržet stávající valorizační mechanismus důchodů! To jste tam až do včerejška měli! K tomu jste se zavázali. K tomu jste se zavázali ve své smlouvě s občany. Dnes již pro vás klasicky platí skutek utek, a ve vašem případě skutečně platí, že papír snese všechno. Tuto větu jste totiž vyškrtli z programového prohlášení vlády. Takže něco naslibujete, na základě toho vyhrajete volby, ještě si to nadrzo dáte do programového prohlášení vlády, a až se vám to nehodí, tak to změníte. Já věřím, že občané toto vidí v přímém přenosu. Protože změnit programové prohlášení vlády, a to se shoduje většina politologů, nakonec jeden řídí tuto vládu, je něco prostě, co se běžně neděje. A já si nevzpomínám, že by to kdy jaká vláda udělala.

Co mě také hodně pobuřuje, jsou prohlášení ministra financí Stanjury, který údajně o této valorizaci dopředu nevěděl. To je tedy fakt zajímavé. Jenom já jsem z tohoto místa to opakovala několikrát. 11. ledna 2023 jsem požádala o mimořádné zařazení bodu s názvem Rozpočtový chaos ministra Stanjury. Argumentovala jsem, že skutečný schodek státního rozpočtu je o 100 miliard větší než prezentovaný baťovský rozpočet se schodkem 295 miliard. 12. ledna 2023 jsem interpelovala předsedu vlády se žádostí o vysvětlení závažných nedostatků ve způsobu, jakým byl zde sestaven zákon o státním rozpočtu na rok 2023. Upozorňovala jsem na mimořádně alarmující stav, kdy Ministerstvo financí do zákona o státním rozpočtu zcela nepochopitelně nezapočítalo objektivní a zjevné výdaje za desítky miliard korun. Když jsme 17. ledna 2023 navrhli a jednali tady o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy, upozorňovala jsem vás tady u tohoto pultíku na účetní triky, které nemohou skončit jinak než blamáží. A takto bych mohla jmenovat svá další vystoupení buď zde, nebo také v českých médiích. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP