(8.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Navíc zde máme materiály Ministerstva financí České republiky. Opakuji a připomínám, můžete se každý podívat a ověřit si tato fakta. Fiskální výhled z listopadu 2022, bylo to zde citováno několikrát, ale musím znovu také, protože je to zásadní, uvést tu zásadní větu, která byla schválena na poradě vedení Ministerstva financí pod vedením pana ministra Stanjury v listopadu 2022 a bezesporu byla odeslána na vládu. Cituji: "Predikce očekávaného vývoje cen nevylučuje ani další mimořádnou valorizaci v polovině příštího roku. Dle aktuální predikce by inflace mohla v lednu 2023 v relaci s červnovým indexem překonat hranici 6 %." Konec citace. Toto je materiál samotného ministerstva financí. Pravděpodobně tento materiál se tedy nikomu z vládní pětikoalice nedostal do rukou? To byla samozřejmě ironie. Velká smutná ironie.

Naštěstí již následující měsíc, tedy v prosinci 2022, Národní rozpočtová rada upozorňovala také na tento problém. Nezávislá instituce. Opět cituji: "Schválený rozpočet je také zatížen vysokou mírou nejistoty. Rizikem ve směru vyššího deficitu jsou výdaje na mimořádnou valorizaci důchodů v roce 2023. Na základě očekávaného vývoje inflace lze odhadovat, že k překročení pětiprocentní hranice nárůstu spotřebitelských cen od data relevantního pro stanovení výše řádné valorizace dojde v lednu 2023, což bude znamenat spuštění mimořádné valorizace dávek důchodového pojištění v červnu." Konec citace ze stanoviska Národní rozpočtové rady prezentovaného v tomto sále na půdě rozpočtového výboru, jehož jsem místopředsedkyní.

Navíc se ministra financí Stanjury na mimořádnou valorizaci několikrát ptali novináři. Sama jsem to opakovaně viděla ve sdělovacích prostředcích. Je to dostupné určitě v monitoringu. Takže valorizace penzí byla dopředu známa. Vy jste jenom dali na slova markeťáků a báli jste se schodku začínajícího trojkou, a to je ještě ta lepší varianta. Ta horší je, že se tomu ministr financí nevěnoval a spoléhal na to, že to projde. Neprojde. Opravdu to neprojde. Znovu připomínám, že v neděli, minulou neděli, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce, kde jsem byla společně s ministrem financí Stanjurou, on řekl, že v případě, že by došlo k této mimořádné valorizaci, nějakým způsobem - to znamená, kdyby nedošlo k jejímu zpomalení - nějakým způsobem ve státním rozpočtu požadované finanční prostředky najde. Proč potom tady mluvíte o hospodářských škodách? V čem spočívá ta škoda? Dodneška jste to nevysvětlili. Vždycky jenom slyším: Jsem přesvědčen, že to je v pořádku. Jsme přesvědčeni, že to projde, že to projde testem ústavnosti. Kde je ta škoda? V čem je definovaná? Při výdajích 2 biliony 223 miliard korun na rok 2023. Bavíme se tady o nějakých, o rozdílu necelých 15 miliard oproti tomu, s čím jste počítali ve fiskálním výhledu publikovaném v roce 2022. 14 miliard, 14,4? V rozpočtu, který má výdaje 2 biliony 223 miliard? To myslíte vážně? To fakt myslíte vážně?

EET by vám to nahradilo. Zvedněte si daně ze závislostí. A tak dále. Škrtněte si další zbytné výdaje, škrtněte si ty armády poradců, politických náměstků, zbytečných rezortů a nešetřete tam, kde na to nemáte právo. Buďte ve svých argumentech a vyjádřeních alespoň trošku konzistentní.

A ještě jednu větu k té hrozbě hospodářský stát ztrát. Je-li pravda, že zákonná valorizace by byla pro hospodaření státu taková katastrofa, to jste nevysvětlili na číslech. Nemějte tedy plná ústa vzletných vět, čísla, čísla, doložte! Jak je možné, že ještě nebyl odvolán ministr práce a sociálních věcí, že nekonal včas? Proč hned v listopadu nebil na poplach, když si přečetl fiskální výhled Ministerstva financí, když určitě se o něm bavili na vládě? Okamžitě nepřipravil změnu zákona, nezačal jednat s opozicí, abychom tady trapně se teď tady netahali už čtyři dny. Naprosto trapně. To je na jeho rezignaci. A asi i bude, jestli to nebude na rezignaci celé vlády, až ta blamáž skončí obrovskou ostudou a tím, že ty peníze stejně důchodcům dáte a ještě jim je doplatíte i s úroky.

Mám pocit, že pro poslance pětikoalice, kteří si prosadili skokové zvýšení svých platů, se to těžko představuje. Zkuste se vcítit do složité situace českých důchodců. Zkuste si představit, že při nákupu potravin zvažujete, či koupit šunku nebo sýr. Zkuste si představit situaci, že již v březnu začínáte šetřit na vánoční dárky pro svá vnoučata. Trošku empatie by opravdu neuškodilo. Já si myslím, že každý z vás, každý z nás má v rodině nějaké důchodce, rodiče, prarodiče. Místo toho slyší důchodci, že kvůli nim si stát bude muset půjčovat desítky až stovky miliard jako důsledek této valorizace. Slyší, že už teď se stát na výplatu důchodu zadlužuje, protože vybrané pojistné na výplatu nestačí. Říkám, že to je lež! Pojistné na sociální zabezpečení odvádějí ekonomicky aktivní a odvádějí ho průběžně. Odvody jsou standardním příjmem státního rozpočtu, stejně jako například daně. Důchody jsou také vypláceny ze státního rozpočtu, a to průběžně. Jejich výplata není vázána na vybrané pojistné. A i když suma vybraného pojistného byla po celou dobu existence systému většinově nižší než částka vyplacená na důchody, vyšší byla v době naší vlády po dva roky, výplata se nikdy nezastavila. Proč? No proto, že důchody jsou vypláceny ze státního rozpočtu, tedy i z jiných příjmů, lépe řečeno daní. I z daní. A daně platí i důchodci. Neplatí je sice z důchodu, zaplať pánbůh, ale všechny ostatní daně se jich týkají také. Na rekordním růstu daňových příjmů této vlády se tedy podílí i důchodci. A to skutečně nemalou měrou. Takže neříkejte jim prosím, neříkejte jim, že se stát kvůli nim zadlužuje. Například na výběru DPH, který je rekordní už po dobu roku a čtvrt vaší vlády, mají i důchodci svůj podíl.

Proč se neřídíte názorem odborníků? Neřídili jste se jím při vytváření státního rozpočtu, neřídíte se jím ani teď. Například profesor Krebs z Vysoké školy ekonomické v Praze, přední odborník na sociální politiku, argumentuje - cituji: "Jako zásadní problém vnímám to, že vláda přichází s návrhy na úpravu valorizace velmi pozdě, jen několik měsíců od předpokládaného navýšení penzí. Takové změny měly být předloženy již v minulém roce a důkladně odborně prodiskutovány. Není také jasné, jak budou probíhat další valorizace." Konec citace.***




Přihlásit/registrovat se do ISP