(1.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Celkově lze říci, že důvody pro vyhlášení stavu legislativní nouze v České republice byly založeny na ochraně zdraví a bezpečnosti občanů v době mimořádné události spojené s pandemií covid-19. Stav legislativní nouze umožnil vládě rychle a efektivně reagovat na situaci a vydávat nouzová opatření, která mají minimalizovat riziko šíření viru, omezit počet nakažených. Tato opatření však zároveň mohou omezovat některá základní práva a svobody občanů, jako je právo na svobodu pohybu, právo na shromažďování nebo na podnikání. A proto závěrem bych rád uvedl, že jsem nikde neshledal byť velmi vzdálené podobné znaky při vyhlašování stavu legislativní nouze. Myslím, že valorizace starobních důchodů to není, a proto nebudu hlasovat pro potvrzení stavu legislativní nouze, říká pan Richter.

Takže teďka, pane předsedající, já dávám procedurální návrh na přerušení schůze do 21. března 2023 v 9 hodin. Díky za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dobrý večer, nebo spíš noc, všem. Takže vnímám to, že budeme hlasovat o procedurálním návrhu 21. 3. do 9 hodin přerušení schůze. Je zde protinávrh.

 

Poslanec Petr Letocha: Dobré ráno, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Rád bych dal protinávrh a rád bych tuhle schůzi přerušil do 3. 3. do 1.35 hodin. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Takže zde máme protinávrh do 3. 3. 1.35 hodin. Je zde žádost o odhlášení, takže já vás tímto odhlašuji a prosím, abyste se přihlásili. Další protinávrh? Ano.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já bych také rád přednesl protinávrh, jak nám to bylo tak hezky vysvětleno a ukázáno, jak se mají ty návrhy přednášet, v minulém jednání. (Velký hluk, výkřiky a bušení do lavic.) Můj protinávrh je, aby tato schůze... Pardon, nemohu přednést protinávrh, pokud je hluk v sále.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji panu předsedajícímu za možnost pokračovat v přednesení protinávrhu. Můj protinávrh je přeložit projednávání tohoto bodu schůze pouze o deset minut, tak, aby pokračovala schůze v 1.42 hodin, jestli to vidím správně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Takže já zahajuji hlasování. (Neklid v sále. Hlas: Ježišmarjá!) Budeme nejdříve hlasovat o přerušení o deset minut. Tak prosím?

 

Poslanec Jan Kuchař: Vážený pane předsedající, dovolte mi, abych předložil protinávrh, aby schůze pokračovala dál v 1.39 hodin.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Jedna třicet devět. Tak já zahajuji hlasování. Nejdříve 1.39 hodin.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? (Výkřiky a protesty. Výkřiky: Námitka proti postupu.) Nezlobte se na mě, jsou tady tři protinávrhy. Férově tady dávám třetí protinávrh. Tak prosím.

 

Poslankyně Jarmila Levko: Děkuji, pane předsedající. Já mám protinávrh, aby tato schůze pokračovala dnes, tedy 3. 3., a sice ve 2 hodiny.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dvě nula nula. Ano, dobře. Prosím o protinávrh.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Přeju vám pěknou více než půlnoc. Já bych chtěl podat námitku proti jednání předsedajícího. Já chápu, že je pozdě, pane předsedající, ale jestli neumíte jednací řád a neumíte (Protestní výkřiky v sále, bušení do lavic.) správně paragrafy, tak bych chtěl podat námitku proti vašemu jednání za jednotlivé kluby, protože když nevíte, jak tu schůzi řídit, tak je potřebné, abychom měli někoho jiného, kdo ten jednací řád přesně zná. Děkuji, a tímto je námitka podána.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Takže je zde námitka proti řízení. Ano, mám zaznamenáno. Jenom podotýkám, byly tři protinávrhy, třikrát jsem to zopakoval, předtím jsem několikrát gongoval. Měli jste tady dostatek poslanců, ale respektuji to, takže v tuto chvíli je zde námitka proti řízení.

 

To znamená, já dám hlasovat o námitce proti řízení.

Zahajuji hlasování a je zde námitka proti řízení schůze. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Takže hlasování 52, přihlášeno 139, pro bylo 77, proti 58. Výsledek: Přijato.

 

Já v tuhle chvíli nechám odhlasovat ještě protinávrhy a poté, není problém, se vystřídám tady s kolegy, ale ať dokončíme ten proces, co je zajetý.

 

Takže byl zde protinávrh přerušit do 2 hodin.

Takže já dávám hlasovat, kdo je pro přerušení do 2 hodin. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 53, přihlášeno 140, pro byl 1, proti 127. (Zamítnuto.)

 

Dále to bylo přerušení do 1.39. Dávám hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 54, přihlášeno 144, pro 1, proti 135. Výsledek: Zamítnuto.

 

A nyní budeme hlasovat o protinávrhu na deset minut, to bylo do 1.42.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 55, přihlášeno 145, pro 2, proti 134. (Zamítnuto.)

 

Pak zde byl návrh na 3. 3. do 1.35 hodin, ale to už ztrácí smysl, protože už máme 1.37 hodin. Takže je zde ten úplně původní a ten byl do 21. 3. do 9 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 56, přihlášeno 145, pro bylo 61, proti bylo 82. Výsledek: Zamítnuto.

 

Tím jsme vyčerpali všechny protinávrhy a návrhy. Já se domluvím. (Konzultace mimo mikrofon.) Rozumím, jsme domluveni. Domluvili jsme se na tom, že budu pokračovat, protože hlasování... (Protesty z pléna.) Hlasování nebylo proti postupu předsedajícího, ale proti postupu obecně, říkám-li to správně, to znamená v tuto chvíli... (Protesty z pléna.)

Tak máme tady faktické poznámky, tři faktické poznámky, potom budou přednostní práva. Takže já začnu těmi faktickými. Prosím, pan poslanec Haas. Tak to byl omyl. Pak je tady paní poslankyně Voborská - rovněž ne. Pak je zde faktická - paní poslankyně Ožanová. Je tam faktická? Ano, tak prosím paní poslankyni. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP