(17.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku pana poslance Kohajdy. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji. Vážený, pane ministře, paní předsedající, dámy a pánové, já jenom bych tady chtěl zareagovat na ta slova, která tady zazněla, kdo lže národu. Samozřejmě to, že tady předchozí vláda nás dostala do brutálních schodků státních rozpočtů, to je fakt. To, že nemyslela na důchodovou reformu, neudělala jediný krok, to je fakt. Není snad překvapením ani pro členy bývalé vládní strany, že důchodová reforma je nezbytná. Takže dnešní pohoršení tady vážené paní kolegyně Balaštíkové, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, mě trošku pobuřuje, protože jsme opravdu již ve fázi, kdy brzy narazíme na úvěrové možnosti tohoto státu, a jsem opravdu znepokojen tím, že to předchozí vláda a její poslanci vůbec neviděli, i když vytvářeli ty extrémní schodky státního rozpočtu a ten náběh na schodky důchodového rozpočtu, když rozdávali, kupovali si voliče tím, že zvyšovali důchody či dávali jednorázové důchodové příspěvky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A jsou tu další dvě faktické poznámky. První pan poslanec Králíček, připraví se paní poslankyně Balaštíková. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, pane Kohajdo prostřednictvím paní předsedající, přijdete mi jako pokrytec, protože vy tady argumentujete, že naše vláda v minulém volebním období zadlužila tuto zemi. Tak si pusťte stenozáznamy. Představitelé vaší strany tady říkali, že ještě málo, že ještě málo dáváme, že je potřeba víc, že je potřeba 100 % dávat těm vlastně živnostníkům, že 110 %, 120 %. Vždyť vy jste chtěli dávat daleko víc! A vy nás tady obviňujete z toho, že jsme kompenzovali totální zavření ekonomiky za covidu, který byl nepredikovatelný. Nikdo se s takovou apokalypsou, která tu byla, nesetkal. Jste pokrytec!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně stáhla, takže dalším přihlášeným je pan poslanec Kohajda. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji. Tak já rád na toto odpovím. Pokrytcem bych podle mého byl, kdybych vám to tady říkal já. To jsem neříkal. Já si držím to svůj názor pořád. Veřejné rozpočty České republiky, zejména státní rozpočet není v dobrém stavu, nebyl v dobrém stavu. To, jestli říkáte, že jste rozdali velké prostředky za covidu, to je v příkrém rozporu s tím, jak to vyhodnotil Nejvyšší kontrolní úřad, zcela nezávislá instituce tohoto státu, který řekl, že z těch prostředků, které jste vyčerpali, pouze minimální, malá, menšinová část šla na skutečnou pomoc firmám, občanům. A byl to taky jeden důvod, ta rozdávačná politika, která byla v rozporu s rozpočtovou odpovědností, který byl důvodem a původcem inflace, která v dnešní době tady je. Na začátku toto byl ten důvod, proč vzrostla inflace na dnešní úrokové... nebo na dnešní míru. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času, a opět se hlásí pan poslanec Králíček s faktickou poznámkou. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já se domnívám, pane poslanče, že nemluvíte pravdu ani s tím NKÚ. Tam to NKÚ mluvilo o něčem trochu jiném. Ale vy jste byli ti, kteří nám říkali, že dáváme málo, že je potřeba reparovat víc, a teď nám vyčítáte, že jsme něco dávali. Ale přečtěte si tu zprávu NKÚ, tam se hovoří o něčem jiném.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou, paní poslankyně Peštová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Chtěla bych zareagovat na pana poslance Kohajdu, prostřednictvím paní předsedající. Jestli minulá vláda myslela na ten průmysl, tak vaše vláda na něj nemyslí. Tak se podívejte, co se děje. Já nevím, jestli žijete v nějaké bublině, ale měli byste se zaměřit na to, co se děje i mimo tu bublinu. Vy jste si tady udělali nějaký windfall tax, ten windfall tax původně na energetiku vůbec nebyl. Pak jste přišli se zastropováním, a ve své podstatě teď vám ty miliardy, který jste si mysleli, že vám to přinese, vám nepřineslo.

Já jsem vám dala jednu otázku, když jsme byli spolu v Partii. Kde je těch 100 miliard, teď už 70 miliard, které jste slíbili, že najdete ve výdajích? Zatím nic nevidím. Ano, teď jste sebrali důchodcům!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já jsem to tady říkal v tom svém projevu na úvod těch deseti minut. Já jsem tady byl v té polovině, která tady řešila právě celou tu covidovou situaci ve stavu legislativní nouze. Všechny ty programy, kdy se pomáhalo podnikatelům, Antivirus, nemocenskou, pamatuji si, že vlastně výbor pro sociální politiku zasedal de facto nonstop, poněvadž se tam neustále připravovaly nějaké programy. Vyplácelo se to včas a řádně všechno například přes úřady práce, Českou správu sociálního zabezpečení. Nikdy tady ty úřady za té covidové krizové situace nekolabovaly jako v tuto chvíli. Pamatuji si, že strana opozice říkala dokonce, když jsme říkali, ale ona neexistuje vůbec žádná registrace těch, kteří pracují na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, že nemůžeme jim dávat a kompenzovat a pomáhat jim takto. Nakonec se to i skrze Piráty samozřejmě prosadilo, že mohou čerpat pomoc i ti, kteří jsou a pracují na DPP a DPČ. A takhle bych já mohl neustále samozřejmě pokračovat.

Ten rozdíl mezi vlastně tady touto situací a tou covidovou je poměrně velký. Vy za prvé jste něco slibovali před volbami, a to že zatočíte, když byla inflace okolo 4 až 5 %, s inflací. Zatočili jste skutečně s ní tak, že v tuto chvíli je trojnásobná a třetí nejvyšší v Evropské unii. To za prvé. A za druhé jste nenašli doteď vůbec žádný recept na to, jakým způsobem s těmi veřejnými financemi zacházet. Důkazem toho je to jedno jediné číslo, které vyšlo včera nebo předevčírem: 119,7 miliardy, nejvyšší rozpočtový schodek po roce vládnutí této vlády v České republice v historii České republiky od začátku roku 89. (Už mimo mikrofon: 90.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Čas. Děkuji. Další s faktickou přihláškou pan poslanec Kohajda. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Já si myslím, že by bylo možné také konkrétně uvést, kdo byl největším příjemcem covidové podpory, zda byla účelně vynaložena, zda šla skutečně konkrétním lidem, kteří ji skutečně potřebovali, nebo byla plošná a šla i subjektům a firmám, které ji vůbec nepotřebovaly. To že jste zavřeli kasina, to byla sice nemilá věc, ale proč jste jim nahradili všechny ušlé zisky tak obrovskými částkami? Tak to je tady otázka, která je podle mě velmi relevantní. Bylo nezbytné podporovat také provozovatele kasin za to, že byli během covidu zavření?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak vaše vystoupení vyvolalo sérii faktických poznámek. Takže nejprve paní poslankyně Balaštíková, připraví se pan poslanec Juchelka a pan poslanec Králíček. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Tak pane kolego Kohajdo, prostřednictvím paní předsedající, to přece jako právník nemůžete myslet vážně. Vždyť víte, jak by to dopadlo, kdyby to nebylo rovnoměrné a nedostali to bohužel všichni, kterým vznikl nárok. O co se tady hádáme? Že jsem se trefila do černého. Vás to možná bolí, tak se snažíte jít do osobní roviny, protože nic jiného v tom není. Nezlobte se na mě, jestli se chcete pořád jenom handrkovat a nechcete si to přiznat, možná moje slova vás zasáhla víc, než se zdálo. Ale promiňte, nechoďme do osobní roviny, nehrabejme se v minulosti a starejme se o to, co bude zítra. Co bylo včera, už dneska nezměníme. Promiňte.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s přihláškou je pan poslanec Juchelka. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP