(22.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže k tomu bydlení, prosím vás, ano? Tady stále mezigenerační problém, důchodci - není žádný problém. Problém je bydlení. Problém je, že mladí lidé, když nemají kde bydlet, někteří zvažují, jestli budou mít dítě, nebo ne, a to je samozřejmě špatně. Mluvilo se o tom tady. Takže úlohou státu je vytvořit prostředí, které umožní většině společnosti zabezpečit si adekvátní bydlení. Vlastní činností, tedy úlohou státu je dodat nástroje k realizaci. Navíc nabídku bydlení mají primárně řešit obce a města. Trh bydlení v České republice je na začátku roku 2023 charakteristický problémem na straně nabídky, která není geograficky správně rozvržena. V problematice dostupnosti bydlení se projevují významné regionální diference. Na trhu je zřejmý dlouhodobý trend dynamicky rostoucích cen bytů v relaci k průměrně mzdě, které se taky promítají do zvyšování nájemného. Problémem zůstává taky nedostupnost bydlení pro nově vstupující na trh, která je umocněna nejaktuálnějším vývojem na trhu bydlení.

V prosinci roku 2022 dle České bankovní asociace byl meziroční propad hypotečních úvěrů ve výši 82 %. Za celý rok 2022 propadla aktivita na hypotečním trhu o 63,6 %. Ano, tohle je samozřejmě výsledek šílené politiky České národní banky, která si myslí, že porazí inflaci. Nic neporazila! (Zvýšeným hlasem.) Vylustrujte si mediální výroky pana Rusnoka, co sliboval, jak to kde bude! Nefunguje to! Ani jednou se netrefil, ale zničil bydlení, ano? Bohužel. A já nevím, jestli skutečně touhle politikou se může stát, že by ty ceny bytů byly levnější, zatím (to) tak nevypadá a pochybuji o tom. Aktivita na hypotečním trhu propadla o 63,6 %, takže můžeme mluvit de facto o zastavení trhu. Mimo nárůst cen nemovitostí je tento problém umocněn nárůstem hypotečních sazeb, přičemž úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v prosinci 2022 dosáhla téměř 6 %, a pohybovala se tedy na nejvyšších úrovních od roku 2008 a 2009.

O tom, že k nápravě aktuálního stavu trhu nemovitostí nemá dojít ani v nejbližším období, svědčí meziroční pokles stavební produkce, kdy stavební úřady podle posledních údajů Českého statistického úřadu vydaly v prosinci 2020 meziročně o 15,6 % stavebních povolení méně. Celkový počet zahájených bytů klesl meziročně o 22 %. České stavebnictví za celý rok 2022 se potýkalo s růstem cen a nedostatkem stavebních kapacit. Je zřejmé, že krize na trhu bydlení je spojená s nedostatečnou výstavbou. Základní lék na řešení této krize je založený na zvýšení výstavby dostupných bytů, ostatní kroky budou řešit jenom symptomy a můžou vést jenom (ke) krátkodobému zlepšení tristního stavu, protože platí: čeho je málo, to je drahé.

Třináct bodů k řešení krizové situace. Naší ambicí je zvýšit dostupnost bydlení pro všechny občany. Uvědomujeme si, že (v) nejobtížnější situaci jsou především mladé rodiny, samoživitelé nebo senioři. To teď mluvím za nás. Doufám, že by bylo dobré, kdyby se s tím vláda ztotožnila, ale asi ano. Stát by měl ale myslet i na bydlení pro veřejně prospěšné profese. To jsou námi definované prioritní skupiny.

Za prvé, stavební zákon, který vytvořila naše vláda, měl výrazně zrychlit proces výstavby v České republice, a to primárně v oblasti se zásadním převisem poptávky nad nabídkou bydlení. Tímto by byl významně aktivován soukromý kapitál (ve) výstavbě. Odblokování výstavby je základním předpokladem řešení bytové krize. Problém s nedostatkem bytů a vysokými cenami bydlení chceme prioritně řešit větší podporou družstevního bydlení, umožnit družstevním bytovým společnostem výstavbu a správu bytů (bez) zbytečných regulačních a administrativních bariér.

Navrhujeme také vytvořit státního developera, který bude aktivně pracovat s pozemky a brownfieldy (v) majetku státu. Ano, ÚZSVM, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, ten má mraky majetku, mraky, a nikdo to nikdy nezmapoval. Mimochodem, já jsem byl první ministr financí, který vůbec zmapoval majetek státu. My jsme zjistili tam nějaké firmy ještě z minulého režimu, které tam byly. To nikdo nikdy neudělal. Stát má obrovské majetky, ale měli to udělat na začátku, hned po revoluci. Víte, kolik České dráhy prodaly pozemků za hubičku? (Já) si ani nepamatuji to jméno, kdo to tam tuneloval všechno, České dráhy. Podívejte, tady kolem, v Praze, kde všechno se staví a komu to patřilo. Prodávat pozemky, půdu, fakt, to je špatný nápad, takže my navrhujeme vytvořit státního developera, který bude aktivně pracovat s pozemky a (nesrozumitelné) majetku státu. Možná je výstavba státních bytů, ano, o tom jsme mluvili v minulosti, že samozřejmě v privátní sféře dneska zaměstnavatelé, když chtějí motivovat zaměstnance, tak musím někdy i postavit rodinný domek nebo byt nebo něco, protože zkrátka na trhu práce je stále situace, že máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě.

PPP projekty v oblasti nájemného bydlení. PPP projekt, jediný v historii této země, udělal Karel Havlíček, ano, to je ta výstavba dálnice. Nevím, kolik je to, 34 kilometrů na Strakonicku, a to by bylo dobré, kdyby tato vláda v tom pokračovala. My jsme chtěli dělat PPP projekty, propojení - co to je tam, R35? - Hradec, Olomouc a propojení Praha-Tábor. Nekonečný příběh? Já nevím, co dělá pan ministr, ale bylo to složité, my jsme to udělali poprvé, skutečně Karel Havlíček to zvládl a tato vláda by v tom měla pokračovat, tedy když pan ministr Stanjura tvrdí, že nemá peníze, ale my si myslíme, že má peníze, ale když už je tedy nemá, jak tvrdí, tak ať dělá ty PPP projekty. Ano, postaví to soukromá, cizí firma, stát si to pronájme, je to normální. Takhle se staví i administrativní budovy v Německu, i nemocnice nebo další věci, ano? Takže PPP, private public project, to se dělá a vždycky se o tom mluvilo, ale my jsme byli jediní, kteří to udělali. Byl tam jeden pokus na Moravě, ale (to) dopadlo úplně katastrofálně. Takže tady si myslím, že by bylo dobré v tom pokračovat, ale samozřejmě, když s námi nikdo nemluví, tak to je samozřejmě na vás.

A ty byty, jasně, projekt Letňany, jasně. Tolik bytů, co by se uvolnilo, neuvěřitelné! A chceme, měla by se rozjet výstavba státních bytů s možností následného odkupu nájemníky, ano? Takže dneska v profesi, které nejsou, i ty sestřičky - já si pamatuji, jak my jsme řešili motivaci sester. Byla debata, jestli dostanou výsluhy, jestli jim postaví nějaké byty, aby tady zůstaly, aby byly motivované. Když jsme měli už materiál na motivaci pro sestry, přišli lékaři, a potom to skončilo bohužel, že se to nedotáhlo, a ty sestry jsou nejdůležitější, takže... A samozřejmě, je to o výhodných půjčkách. Já nevím, proč pan Bartoš to zrušil pro mladé lidi. PPP projekty v oblasti nájemního bydlení by taky fungovaly, ale musí to být transparentní a korektní, že by se stát propojil s developery a udělal nějakou dohodu. Ale stát se musí chovat jako soukromá firma, ano, musí bojovat samozřejmě za majetek státu.

Vícegenerační hypotéky, u kterých navrhujeme prodloužit dobu splatnosti na 40 let s garancí státu. To bylo už předáno, například u bytu 2+kk by se splátka snížila ze 14 000 na 8 200. To by byla významná pomoc mnoha rodinám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP