(22.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ještě k školství. To je dnešní článek, zase faul vlády, ruší slib kantorům. Tomu nerozumím, vždyť školství je tak důležité. Vy jste slibovali těch 130 % průměru. To je dnešní článek, kde školské odbory jsou naštvané. Něco jste slibovali, tak byste to měli plnit. V podstatě z toho vypadlo asi 40 000. Původně to bylo 192 000 učitelů včetně vychovatelek v družinách, asistentů, mistrů, trenérů, a vy jste normálně tady v tichosti dali pozměňovák poslanců pana Výborného, Gazdíka, Zajíčkové, Klímy a Michálka, vše v tichosti a ve čtvrtek, že opozice ani nereagovala. Tak nevím, náš nový stínový premiér asi představí nějaké změny v naší stínové vládě, asi budeme reagovat, ale v podstatě není to fér. Není to fér a tady říká pan Dobšík, že jste nesplnili slib. Průměrný plat pedagogických pracovníků, my jsme začínali 30 268 a měli jsme v programovém prohlášení vlády jako jediný cíl z hlediska příjmů a dotáhli jsme to na 44 759, to znamená téměř navýšení 50 %, ano, pro učitele. Tak já myslím, že by bylo dobré v tom pokračovat, protože to je důležité. Nevím, jak to u vás na vládě funguje, ono to tak vypadá, že vždycky si prosadí všechno paní ministryně obrany, asi křičí na ostatní, aby dostala ty peníze - jasně, je to dobře, ale ty peníze jsou potřeba i pro ostatní rezorty.

Potom, co mě zaujalo - a to je neuvěřitelný příběh - je zase hazard. Tak už jsme doma, už jsme zase doma. U nás hazard má nejnižší sazby, pokud to říkají experti. Tak já nevím, co tam jdete teď měnit. Já jsem to zažil jako ministr financí, ten lobbing a ty vaše spřízněné podnikatele, kteří nevím, jestli chtějí zase nižší daně... Pan ministr mluví o nějakých jednotkách navýšení, tak my to budeme tedy sledovat. Já vím dobře, jak to funguje. Za mého ministrování jsme prosadili zničení de facto hazardu, těch automatů, to bylo skutečně, skutečně peklo - závislost, 300 sebevražd ročně - tady to mám v podkladu. Na to už samozřejmě většina zapomněla, ale my jsme v roce - a ten materiál - v roce 2017, kde jsem tady psal, Česká republika patřila celosvětově k zemím s nejvyšším počtem heren a hracích automatů v poměru k počtu obyvatel. V České republice žije zhruba 100 000 gamblerů, protože hazard byl regulován zcela minimálně, společenské náklady přitom každoročně přesahují 15 miliard. Hazard je také příčinou stovek sebevražd ročně.

Do roku 2014 Ministerstvo financí coby orgán státního dozoru nad hazardem převážně ignorovalo vyhlášky obcí zakazující hazard na jejich území a automaty ve zvláštním provozním režimu povolovalo. Od ledna 2014 jsme okamžitě se pustili do nápravy alarmujícího stavu. Doposud tak ministerstvo pravomocně zrušilo 20 000 automatů, zatímco v předchozích letech zrušilo řádově desítky automatů. Na to si dobře pamatuji, ano? A 1. ledna 2017 nahradil nový zákon ­- 2017, ano - právní úpravu z roku 1990. Takže dvacet sedm let to trvalo, než jsme to prosadili a hazard zredukovali. Stav trhu koncem 2016 byl: nelegální provozování - téměř většina, a ke konci 2017 už to bylo jenom 5 %. Takže to jsme udělali a samozřejmě si pamatuji, co se dělo, když jsme chtěli navyšovat daně z hazardu. Doufám, že je tato vláda navýší a že ti známí, jejich podporovatelé, kteří - doufám, že jim vláda nic nedluží - takže to zase nedopadne tak, že to zase zaplatí ti naši důchodci, jak to teď vypadá. Ale tak snad to nebude.

Nebudu tady řešit Sazku, která neměla být nikdy privatizována, měla zůstat sportovcům, a bohužel to není. A sport, ani nevím, kdo to řeší u vás, já jsem to měl pod sebou, sportovci vždycky chtěli mít svoje kvaziministerstvo, tak měli tu agenturu. Jasně, můžeme se bavit o tom, jestli to fungovalo, nefungovalo. My jsme začínali v roce 2014 rozpočtem 3,6 miliardy, končili jsme 11,5, a hlavně, já doufám, že sport se nebude rozdělovat zase na baru v Intercontinentalu nebo v nějakém bytě a že ty peníze tam navýšíte, ale samozřejmě ta potřeba... Ne, za nás to nebylo. Ten bar v Intercontinentalu byl za vás, já toho pana náměstka ministra nebudu jmenovat. A ten byt byl za ČSSD, to je pravda, že jsme byli ve vládě. Ale potom jsme udělali tu agenturu a já nevím, že by, aspoň doufám, nemám znalosti o tom, že by se tam to rozdělovalo nějak netransparentně. My jsme hlavně chtěli rozdělovat malým obcím, malým klubům, proto tam byl ten program Moje kabina, Můj klub a další, takže asi tolik.

Teď bych chtěl mluvit k bydlení, protože to je samozřejmě nekonečný příběh, ale jde o to, že v podstatě s vámi není žádná řeč, takže v podstatě tady můžu říkat, že chceme s vámi se o tom bavit, ale vy a priori se o tom bavit nechcete. No, škoda. Takže krize bydlení je tady stále. Nebudu se vracet k tomu, že jsme po revoluci prodali 600 000 bytů různým soukromníkům, že to byla chyba, ale dobře. Takže bydlení, jeho dostupnost a kvalita je jedním ze základních ukazatelů, kterým měříme nejenom kvalitu života, ale také životní úroveň.

Tady byla řeč o tom, o mladých rodinách, o dostupnosti bydlení a o tom, že potřebuji mít zázemí. A já taky, jak když jsem byl ministr financí, jsem v červnu 2014 zavedl projekt na výstavbu nových kapacit mateřských školek, škol, tělocvičen a hal - 26 miliard jsme do toho nakonec za ta léta dali a bylo to vidět, hlavně ve Středočeském kraji. To nikdo nemůže zpochybnit a já si strašně dobře pamatuji - a není tu paní Kovářová, která mi v listopadu 2013, to jsem byl ještě tady poslanec v rozpočtovém výboru, přišla a říká, že by potřebovala peníze na školky. My jsme šli ven a já říkám: Proč vám to nedá Kalousek? No, že Kalousek jí to nedá. Chtěla to přesunout z jedné kapitoly do druhé a v červnu 2014 jsme to začali. A nikdo nemůže zpochybnit, jenom například do obce Chýně, kde paní Kovářová byla starostka, dostali dotace za 280 milionů. Mají tam novou krásnou tělocvičnu s halou, mají tam školu, mají tam novou kapacitu, a měli jsme z toho radost, určitě.

Nevím, Klára Dostálová tu není... Mně napsala starostka Drahelčic, že má pět dětí a že by chtěla, aby aspoň jedno šlo do mateřské školky. Tak jsme tam zajeli a zkrátka za půl roku asi, pokud si to dobře pamatuji, se začala ta školka stavět a nakonec se postavila. Paní starostka znovu otěhotněla, takže má šest dětí, a těší se, že konečně nějaké její děti půjdou do školky. A teď začala školu za 500 milionů. Takže ano, a proč je to tak? Protože z takového Karlovarského kraje nebo z jiných krajů, když tam nebyla dostupnost dálnice, ti vysokoškoláci tady zůstali, tady se usídlili, a potřebovali zázemí, tak my jsme dali do toho 26 miliard za ta léta. A teď jen slyším, že se v tom nepokračuje. Já nevím, proč se v tom nepokračuje, ale byly to skvělé programy, a měli jsme z toho velkou radost, protože jsme viděli něco, co tedy díky nám vzniklo a dalo se to hlavně nahmatat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP